BofA: Ανεβαίνουν κλίμακα οι ελληνικές μετοχές στον «χάρτη» των αναδυόμενων

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BofA: Ανεβαίνουν κλίμακα οι ελληνικές μετοχές στον «χάρτη» των αναδυόμενων
Βελτιωμένη εμφανίζεται η θέση της εγχώριας αγοράς μετοχών μεταξύ των δώδεκα αναδυόμενων που εξετάζει η Bank of America, κερδίζοντας μία θέση από τον Οκτώβριο.

Βελτιωμένη εμφανίζεται η θέση της εγχώριας αγοράς μετοχών μεταξύ των δώδεκα αναδυόμενων που εξετάζει η Bank of America, κερδίζοντας μία θέση από τον Οκτώβριο, αλλά παραμένοντας πίσω από την αγορά της Ρωσίας και της Τουρκίας που ηγούνται αλλά χάνουν δυναμική.

Έτσι, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 8η θέση, τη στιγμή που τοποθετείται χαμηλά σε όρους τρεχουσών αποτιμήσεων (36/100) αλλά και σε σύγκριση με τις ιστορικές αποτιμήσεις (36/100), υψηλότερα σε όρους αύξησης των κερδών άνω του 20% (81/100), ιδιαίτερα χαμηλά στην ενότητα τιμής/ΕPS (κέρδη ανά μετοχή) momentum (27/100), προτελευταία σε όρους τοποθετήσεων των θεσμικών διαχειριστών κεφαλαίων GEM Funds (9/100) αλλά στην τρίτη πιο υψηλή θέση ανάμεσα στις δώδεκα αγορές σε όρους μερισματικών αποδόσεων (81/100), με πρώτη τη Ρωσία και δεύτερη την Τουρκία, σύμφωνα με τη ΒofA Securities.

Το equity risk premium, όπως το υπολογίζει η ΒofA, διαμορφώνεται στο 6,1% και είναι στη μέση περίπου της λίστας του οίκου, τη στιγμή που η μερισματική απόδοση υπολογίζεται στο 6,1% και το 6,7% για το 2021 και το 2022. Παράλληλα ο δείκτης P/E είναι στο 12,2x, ένα discount της τάξεως του 3% έναντι των μέσων αποτιμήσεων, ενώ ο δείκτης λογιστικής αξίας (P/BV) είναι στο 2,6x με οριακό discount και ο δείκτης EV/EBITDΑ στο 5,8x με ήπιο premium.

Επιπλέον, η Ελλάδα έχει ποσοστό συμμετοχής στον δείκτη MSCI Emerging Markets (MSCI EM) 0,18% και το ποσοστό συμμετοχής των GEM Funds, βάσει της EPFR, είναι στο 0,07%, κάτι που καθιστά πλέον πιο εύκολη την προσέλκυση κεφαλαίων και την αύξηση των εισροών.

BofA

Παράλληλα, στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές στους ανωτέρω όρους βρίσκεται η μετοχή της Motor Oil («ουδέτερη» σύσταση») και πιο συγκεκριμένα στη δεύτερη θέση μετά τη Gazprom. Η μετοχή της Motor Oil βρίσκεται χαμηλά σε όρους τρεχουσών και ιστορικών αποτιμήσεων (φθηνή μετοχή, υψηλή βαθμολογία) αλλά υψηλά σε όρους αύξησης κερδών, μερισματικής απόδοσης και με ικανοποιητικό επίπεδο τοποθετήσεων από τους διαχειριστές.

Από την αντίπερα «όχθη» τοποθετείται η μετοχή της Jumbo και πιο συγκεκριμένα στη λίστα με τις είκοσι λιγότερες αναπτυξιακές επιλογές του οίκου, καθώς η BofA εντοπίζει μια μικρότερη δυναμική αύξησης των κερδών σε σύγκριση με την τιμή της μετοχής. Παράλληλα, ο τίτλος της Motor Oil όπως και του ΟΠΑΠ και της Eurobank βρίσκονται στις είκοσι κορυφαίες επιλογές σε όρους υψηλής ανάπτυξης.

Παράλληλα, η μετοχή της Eurobank βρίσκεται στις καλύτερες είκοσι επιλογές σε όρους ενίσχυσης του momentum της προβλεπόμενης κερδοφορίας και απόδοσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αμερικανικός οίκος διατηρεί μια «bearish» θέση για τις αναδυόμενες αγορές (EM) καθώς οι εκτιμήσεις της για την αναπτυξιακή δυναμική είναι χαμηλότερα από το consensus αλλά υψηλότερα για τον πληθωρισμό. Έτσι, τα χαρτοφυλάκια θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά έως ότου γίνει ένα pricing στην πιο «επιθετική» εικόνα και πολιτική της Fed ή μέχρι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ φτάσει στο «peak» του, πιθανώς στο πρώτο τρίμηνο. Κατά τη BofA, η Ρωσία και οι χώρες του Κόλπου (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, που εξετάζει) βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν αυτό το σκηνικό με την πρώτη να έχει υποχωρήσει σε ένα βαθμό εξαιτίας των γεωπολιτικών ανησυχιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider