Αμετακίνητο το Χρηματιστήριο μετά τις ανακοινώσεις για το ΑΕΠ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αμετακίνητο το Χρηματιστήριο μετά τις ανακοινώσεις για το ΑΕΠ
Χωρίς αξιοσημείωτες μεταβολές η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο. Συνέχεια στο stock picking.

Τελευταία ενημέρωση 15:40

Ήπια πτωτικά κινείται το Χρηματιστήριο μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του γ' τριμήνου εν αναμονή και τους σήματος από την Κομισιόν για τα ανοιχτά μέτωπα της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, με διψήφιο ρυθμό αυξήθηκε το ΑΕΠ της χώρας για έξι συνεχείς μήνες, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 13,4%.

Παράλληλα, η ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου ήταν τελικά ισχυρότερη, στο 16,6% (από 16,2% που είχε αρχικά ανακοινωθεί), ενώ πιο ρηχή ήταν η ύφεση του πρώτου τριμήνου (στο 1,9% από μείωση ΑΕΠ κατά 2,3% που είχε αρχικά ανακοινωθεί).

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση υπολόγιζε σε άνοδο του ΑΕΠ περί το 7% φέτος, η οποία πολύ πιθανόν να αναθεωρηθεί, αφού η άνοδος του ΑΕΠ των πρώτων τριών τριμήνων του 2021, για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ξεπερνά πλέον το 9,3%.

Παράλληλα, στα της εγχώριας αγοράς, σημαντική ενίσχυση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας κατέγραψε ένα μεγάλο τμήμα των εισηγμένων της υψηλής κεφαλαιοποίησης στο φετινό εννεάμηνο συγκριτικά με το περυσινό διάστημα με μεικτά πρόσημα και τάσεις σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2019. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό κατείχε η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας υπό τη συνοδεία της καταναλωτικής «έκρηξης» αλλά και της δυναμικής πορείας του τουρισμού. Επιπλέον, μέρος των εισηγμένων που παρότι επλήγη σε ένα βαθμό από το Φεβρουάριο έως τον Μάιο περίπου λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία (συγκριτικά με το πρώτο καθολικό lockdown) έδειξε μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων και «αντοχές» μέσω της αναπροσαρμογής των μοντέλων ανάπτυξής τους και των logistics, ενώ «ανεβάζοντας στροφές» κατά το τρίτο τρίμηνο ανέκτησαν και μεγάλο μέρος των απωλειών τους.

Η μακροπρόθεσμη τάση για το Χρηματιστήριο παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 867 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 867 μονάδες (ΚΜΟ 200) και σημείο αντίστασης οι 890 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,19% στις 877,55 μονάδες με τον τζίρο στα 20,08 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση κατά 0,23% στις 2.106 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει να πιέζεται κατά 0,91% στις 565,28 μονάδες.

Στις τράπεζες η Εθνική υποχωρεί κατά 0,51% στα 2,749 ευρώ, με την Alpha Bank στο -0,47% και στα 1,054 ευρώ και τη Eurobank στο -1,03% και 0,9006 ευρώ. Ξεχωρίζει θετικά η Πειραιώς με κέρδη 0,39% στα 1,298 ευρώ.

Στα μη τραπεζικά blue chips ισχυρή άνοδο της τάξεως του 1,9% καταγράφει η ElvalHalcor φτάνοντας στα 1,89 ευρώ με καλό όγκο συναλλαγών, ενώ σε θετικό έδαφος κινούνται Coca Cola, Titan, Motor Oil και ΟΤΕ.

Πιέσεις και μεταβλητότητα στην Ελλάκτωρ, ενώ κατοχύρωση κερδών καταγράφεται σε ΔΕΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που υποχωρούν κατά 1,2% και 1,12% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider