Στο 13,4% η άνοδος του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο - Ξεπέρασε το 9,3% στο 9μηνο

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο 13,4% η άνοδος του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο - Ξεπέρασε το 9,3% στο 9μηνο
Σερί διψήφιας αύξησης του ΑΕΠ για 6 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Άνοδος επενδύσεων κατά 18,1%, μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης αλλά και των εξαγωγών. Ισχυρότερη τελικά η ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου στο 16,6% και πιο ρηχή η ύφεση του πρώτου στο 1,9%.

Τελευταία Ενημέρωση 12:36

Με διψήφιο ρυθμό αυξήθηκε το ΑΕΠ της χώρας για έξι συνεχείς μήνες, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 13,4%.

Παράλληλα, η ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου ήταν τελικά ισχυρότερη, στο 16,6% (από 16,2% που είχε αρχικά ανακοινωθεί), ενώ πιο ρηχή ήταν η ύφεση του πρώτου τριμήνου (στο 1,9% από μείωση ΑΕΠ κατά 2,3% που είχε αρχικά ανακοινωθεί).

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση υπολόγιζε σε άνοδο του ΑΕΠ περί το 7% φέτος, η οποία πολύ πιθανόν να αναθεωρηθεί, αφού η άνοδος του ΑΕΠ των πρώτων τριών τριμήνων του 2021, για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ξεπερνά πλέον το 9,3%.

Εξάλλου, τα στοιχεία δείχνουν ισχυρή άνοδο των επενδύσεων κατά 18,1%, αλλά και ισχυρή αύξηση της κατανάλωσης και των εξαγωγών.

Όπως επισημαίνεται από την ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ των τριμήνων των ετών 2012 - 2020 καθώς και των προηγούμενων δύο τριμήνων του τρέχοντος έτους (1ο τρίμηνο 2012 - 2ο τρίμηνο 2021) έχει αναθεωρηθεί λόγω προσαρμογής (benchmarking) των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών στα αναθεωρημένα ετήσια στοιχεία. Τα στοιχεία αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το 4ο τρίμηνο 2021, με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν, σε εκείνον το χρόνο, καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.).

    Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής σε ετήσια βάση:

    • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 7,3% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020.
    • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 18,1% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020.
    • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 48,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 84,6%.
    • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 21,7% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 58,1%.

    Τριμηνιαία στοιχεία

    Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 2,7%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2021.

    Οι βασικές τριμηνιαίες μεταβολές είναι οι εξής:

    • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021.
    • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021.
    • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 12,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 29%.
    • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 7,3% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 18,7%.

    Χρ. Σταϊκούρας: Πάνω από το 9,3% ο ρυθμός μεγέθυνσης για το 9μηνο

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε δήλωσή του για τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του 3ου τριμήνου του 2021 αναφέρει μεταξύ άλλων πως «το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 13,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ενώ, παράλληλα, αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω η πορεία του ΑΕΠ το 1ο και το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Έτσι, για το 9μηνο του 2021, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, πάνω από το 9,3%».

    Αναφέρει πως «επιβεβαιώνεται, επομένως, η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και καθίσταται απολύτως εφικτός ο στόχος για το 2021, αφού είναι ρεαλιστικός, ίσως και συντηρητικός. Ανάκαμψη που βασίζεται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των καθαρών εξαγωγών».

    «Η εξέλιξη αυτή, μαζί με τη συρρίκνωση της ανεργίας και τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, αποτελεί ακόμα μία απόδειξη της ορθότητας και αποτελεσματικότητας της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Είναι στο χέρι όλων μας – πολιτείας και κοινωνίας – να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί, να υπερβούμε νέες, εξωγενείς κυρίως, προκλήσεις και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε η παρούσα ισχυρή ανάκαμψη να δώσει τη σκυτάλη σε υψηλή, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, προς όφελος όλων των πολιτών – και πρωτίστως της νέας γενιάς», καταλήγει.

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    gazzetta
    gazzetta reader insider insider