Εισηγμένες: Τι έδειξε στο εννεάμηνο η υψηλή κεφαλαιοποίηση - Ποιες επέστρεψαν στα προ πανδημίας επίπεδα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εισηγμένες: Τι έδειξε στο εννεάμηνο η υψηλή κεφαλαιοποίηση - Ποιες επέστρεψαν στα προ πανδημίας επίπεδα
Σημαντική ενίσχυση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας κατέγραψε ένα μεγάλο τμήμα των εισηγμένων της υψηλής κεφαλαιοποίησης στο φετινό εννεάμηνο συγκριτικά με το περυσινό διάστημα και με μεικτά πρόσημα και τάσεις σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2019.

Σημαντική ενίσχυση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας κατέγραψε ένα μεγάλο τμήμα των εισηγμένων της υψηλής κεφαλαιοποίησης στο φετινό εννεάμηνο συγκριτικά με το περυσινό διάστημα με μεικτά πρόσημα και τάσεις σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2019.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτό κατείχε η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας υπό τη συνοδεία της καταναλωτικής «έκρηξης» αλλά και της δυναμικής πορείας του τουρισμού. Επιπλέον, μέρος των εισηγμένων που παρότι επλήγη σε ένα βαθμό από το Φεβρουάριο έως τον Μάιο περίπου λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία (συγκριτικά με το πρώτο καθολικό lockdown) έδειξε μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων και «αντοχές» μέσω της αναπροσαρμογής των μοντέλων ανάπτυξής τους και των logistics, ενώ «ανεβάζοντας στροφές» κατά το τρίτο τρίμηνο ανέκτησαν και μεγάλο μέρος των απωλειών τους.

Από την άλλη ωστόσο, η αβεβαιότητα ενόψει συνέχειας δείχνει να κυριαρχεί στις αναφορές των εγχώριων ομίλων ως προς το σκέλος των πιέσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, της αύξησης του πληθωρισμού και της απορρόφησης ή της μετακύλισης του κόστους προς τους πελάτες και του υψηλού ενεργειακού κόστους, σταθμίζοντας και τον παράγοντα της πανδημίας και των μεταλλάξεων. Ειδικότερα μάλιστα, η αισθητή αύξηση του μεταφορικού κόστους και των τιμών των οικοδομικών υλικών αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανησυχίας τόσο για τις κατασκευαστικές όσο και για τις εταιρείες στις οποίες καλύπτει ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα των εξόδων τους.

Έτσι, χωρίς να καθίστανται υποχρεωτική προς τις εισηγμένες η δημοσίευση λογιστικών καταστάσεων κατά το τρίτο τρίμηνο, αρκετές εξ αυτών περιορίστηκαν απλώς σε μια εικόνα καταγραφής του κύκλου εργασιών (βλ. Coca Cola) ενώ άλλες ανακοίνωσαν είτε κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) ή και καθαρά κέρδη, καθαρό δανεισμό και ταμειακά διαθέσιμα. Αξίζει να επισημανθεί, πως ουσιαστικότερη κρίνεται η σύγκριση με το εννεάμηνο του 2019, καθώς στο αντίστοιχο διάστημα του 2020 το συντριπτικό μέρος των εισηγμένων δέχθηκε το σφοδρότερο πλήγμα και την έντονα αρνητική επίδραση των περιοριστικών μέτρων του πρώτου lockdown.

Υπό αυτό το πρίσμα, από τις δεκαοκτώ εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης (εκτός τραπεζών) που ανακοίνωσαν μέχρι στιγμής τα οικονομικά τους μεγέθη για το φετινό εννεάμηνο (δεν έχουν ανακοινώσει Lamda, ΑΔΜΗΕ, Viohalco), οι δέκα εμφάνισαν υψηλότερο κύκλο εργασιών από αυτόν του 2019, ενώ αρκετές προσέγγισαν τα αυτά επίπεδα. Συγκριτικά με το 2020 σχεδόν όλες κατάφεραν να αυξήσουν τα έσοδά τους.

Ως προς το σκέλος της κερδοφορίας, δέκα εισηγμένες από τις δεκαεπτά (η Coca Cola δεν ανακοίνωσε καθαρά κέρδη) βελτίωσαν την «κάτω γραμμή», είτε αυξάνοντας τα κέρδη τους (EBIT, ή καθαρά κέρδη) είτε περιορίζοντας τις ζημιές τους, συγκριτικά με την εικόνα που παρουσίασαν το 2019, ενώ δώδεκα βελτίωσαν τη θέση τους συγκριτικά με αυτή του 2020. Έτσι, πέντε όμιλοι επιδείνωσαν την «κάτω γραμμή» (συγκριτικά με τα μεγέθη του 2020), είτε γράφοντας ζημιές, είτε περιορίζοντας τα κέρδη τους. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, πως υπήρξαν όμιλοι που έγραψαν one off επιβαρύνσεις όπως η Τέρνα Ενεργειακή εξαιτίας της αποεπένδυσης από τα τρία αιολικά πάρκα στο Τέξας των ΗΠΑ.

Επιμέρους, ένα ιδιαίτερα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ διαψεύδοντας θετικά το consensus των αναλυτών στο τρίπτυχο των καθαρών εσόδων προ εισφορών (GGR), των EBITDA και των καθαρών κερδών. Όπως συνέβη και στο τρίτο τρίμηνο του 2020, ο ΟΠΑΠ δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερη πίεση από τα περιοριστικά μέτρα καθώς τα καταστήματά του άρχισαν να λειτουργούν εκ νέου στις 12 Απριλίου και τα VLTs στις 24 Μαΐου. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν παράλληλα, η συνεισφορά των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων και με την πλήρη ενοποίηση των δραστηριοτήτων της Stoiximan, στην συνολική ενίσχυση των μεγεθών του ομίλου (Η Stoiximan πρόσθεσε 83 εκατ. ευρώ στα GGR και 11 εκατ. ευρώ στα EBITDA κατά το τρίτο τρίμηνο, με τα συνολικά μεγέθη στα 470,2 εκατ. ευρώ και 174,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Επιπλέον, η στροφή στο νέο μοντέλο φορολόγησης των τυχερών παιγνίων παλαιού τύπου από τον περασμένο Οκτώβριο ενίσχυσε τα EBITDA του τρίτου τριμήνου κατά 58 εκατ. ευρώ.

Εξίσου, θετικά αποτελέσματα ανακοίνωσε και ο ΟΤΕ, με τη σταθερή δυναμική στην Ελλάδα να αντισταθμίζει το αδύναμο σκέλος της Ρουμανίας. Τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο ξεπέρασαν κατά 58,33% τα αντίστοιχα καθαρά κέρδη του 2020 και κατά 59,71% του 2019. Σημαντικά υποχώρησε και το καθαρό χρέος του ομίλου που διαμορφώθηκε στα 764 εκατ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, από 1,134 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020, χάρη στην υψηλή παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών που διαμορφώθηκαν στα 108 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο, φτάνοντας έτσι στα 382 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο. Επιπλέον, ο ΟΤΕ θα επιστρέψει στους μετόχους 174 εκατ. ευρώ (μέσω έκτακτου μερίσματος και επαναγορά ιδίων μετοχών) από την πώληση του 54% στην Telekom Romania, ενώ η ισχυρή μερισματική πολιτική αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα δύο χρόνια χάρη στις αυξημένες ελεύθερες ταμειακές ροές. Αξίζει να σημειωθεί, πως η Pantelakis εκτιμά ότι ο ΟΤΕ μπορεί εύκολα να αντέξει την καταβολή ενός έκτακτου μερίσματος (π.χ της τάξεως του 1 ευρώ) και να διατηρήσει το καθαρό χρέος/EBITDA κάτω του 1x, ειδικά εάν πουλήσει το 86% της θυγατρικής του Telekom Romania Mobile.

Εισηγμένες

Επιπλέον, σημαντικά υψηλότερα έσοδα και καθαρά κέρδη από τα αντίστοιχα του εννεαμήνου του 2020 και του 2019 κατέγραψαν τόσο η Mytilineos όσο και η Titan.

Για τη Mytilineos, ο τομέας της Μεταλλουργίας συνεχίζει να κατέχει ηγετική θέση λόγω του τρέχοντος υποστηρικτικού περιβάλλοντος των υψηλών τιμών αλουμινίου και αλουμίνας, με τα EBITDA στο εννεάμηνο να είναι αυξημένα κατά 14,8% συγκριτικά με πέρυσι. Ωστόσο, η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου αν και περιορίζει το όφελος και τα περιθώρια κέρδους από την αύξηση της τιμής του αλουμινίου, αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη μακροπρόθεσμη σύμβασης προμήθειας. Παράλληλα, ως προς τον τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου, η επανεκκίνηση του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής μετά από ένα διάστημα συντήρησης συνέβαλε στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας κατά 39% στο τρίμηνο. Την ίδια στιγμή, τα έσοδα του τομέα ήταν υψηλότερα κατά 54% σε τριμηνιαία βάση, υποδηλώνοντας ότι η εταιρεία ήταν σε θέση να τοποθετήσει τους αυξανόμενους όγκους της στην αγορά spot. Παράλληλα, μετά από μια μεταβατική περίοδο, οι κλάδοι του ομίλου που σχετίζονται με Εξειδικευμένα Ενεργειακά Έργα (EPC), Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SES) βρίσκονται σε σημείο καμπής, με μια σειρά έργων και πρωτοβουλιών να εισέρχονται πλέον στο στάδιο εκτέλεσης και ενίσχυσης της κερδοφορίας.

Από την άλλη η Titan, αν και επηρεάστηκε σαφώς από τα αυξημένα κόστη σε petcoke, ηλεκτρική ενέργεια, και ναύλους κατά το τρίτο τρίμηνο και με τη λήξη προηγούμενων συμβάσεων αντιστάθμισης (hedging), κατάφερε να ενισχύσει τα καθαρά της κέρδη όσο και τα έσοδα στο εννεάμηνο τόσο συγκριτικά με τα αντίστοιχα του 2020 όσο και με του 2019. Επιπλέον, η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς και η περαιτέρω δυναμική στη βάση των μεγάλης κλίμακας έργων και του μηχανισμού RRF από το 2022 και μετά αλλά και του «πακέτου» των 1,2 τρισ. δολαρίων που πέρασε στις ΗΠΑ και εστιάζει στις υποδομές (για 5 χρόνια από το 2023 και μετά) αποτυπώνουν μια πολύ βελτιωμένη προοπτική στο σκέλος της ζήτησης. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως στην ελληνική αγορά οι όγκοι εξαγωγών παραμένουν ισχυροί, αλλά η κερδοφορία περιορίζεται από το αδύναμο δολάριο και το κόστος των ναύλων.

Δυναμικό comeback πραγματοποίησαν και τα δύο διυλιστήρια (Motor Oil, ΕΛΠΕ) έχοντας δεχθεί το σφοδρότερο πλήγμα κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημία και του καθολικού lockdown, όπως και η Aegean. Τα υψηλότερα περιθώρια διύλισης αποτελέσαν ένα σαφές στήριγμα για την επαναφορά των δύο ομίλων όπως και η ανάκαμψη των μεσαίων αποσταγμάτων πετρελαίου, η άνοδος στην τιμή της βενζίνης και η αύξηση της κίνησης. Τα καθαρά κέρδη της Motor Oil σχεδόν επανήλθαν στα επίπεδα του εννεαμήνου του 2019, ενώ για τα ΕΛΠΕ αυξήθηκαν κατά 54,49% συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα. Ερωτηματικό ωστόσο αποτελεί η αντιμετώπιση της αυξανόμενης τιμής του φυσικού αερίου και του ρεύματος για τα δύο διυλιστήρια, έστω και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, τη στιγμή που τα ΕΛΠΕ θα ηλεκτροδοτούνται πλέον από την Elpedison και όχι από τη ΔΕΗ, μειώνοντας παράλληλα και την κατανάλωση.

Από την άλλη, «εκρηκτική» είναι η πορεία που συνεχίζει να καταγράφει η ElvalHalcor με ώθηση κυρίως από τον κλάδο του αλουμινίου και την ενσωμάτωση του νέου τετραπλού θερμού ελάστρου, που δείχνει να αποδίδει ολοένα και μεγαλύτερους «καρπούς». Συγκεκριμένα, η παραγωγή στον κλάδο αλουμινίου έφτασε στους 95.000 τόνους κατά το τρίτο τρίμηνο, από 91.000 στο δεύτερο τρίμηνο και 85.000 στο πρώτο. Στον κλάδο του χαλκού η παραγωγή έδειξε μια σταθερότητα ανάμεσα στα φετινά τρίμηνα αλλά ήταν ελαφρώς βελτιωμένη συγκριτικά με πέρυσι. Τα EBITDA στο εννεάμηνο ενισχύθηκαν κατά 93,3% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα φτάνοντας στα 175,68 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη (117,93 εκατ. ευρώ) να ενισχύονται κατά 372% στην ίδια βάση σύγκρισης και κατά 174,09% σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2019. Η δεύτερη φάση του επενδυτικού προγράμματος της ElvalHalcor θα συνεχιστεί στη βάση της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, φτάνοντας στα 83 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, όπως επισημαίνει η διοίκηση, οι ανοδικές τάσεις των τιμών της ενέργειας αναμένεται να κάνουν περισσότερο εμφανή την επίδρασή τους στο τελευταίο τρίμηνο, οπότε και σημειώθηκαν ιστορικά υψηλές τιμές, ιδιαίτερα στην τιμή του αερίου TTF, ωστόσο οι συνθήκες της ζήτησης παραμένουν θετικές, επιτρέποντας την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider