Με κέρδη το κλείσιμο της Παρασκευής και της εβδομάδας στις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με κέρδη το κλείσιμο της Παρασκευής και της εβδομάδας στις ευρωαγορές
Αρνητική εξαίρεση για την Παρασκευή το χρηματιστήριο της Μαδρίτης. Οι επενδυτές εστίασαν στις εταιρικές ανακοινώσεις.

Με άνοδο ολοκλήρωσαν, σε ημερήσιο και εβδομαδιαίο επίπεδο, οι δείκτες των περισσότερων μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Παρασκευή, με τους επενδυτές να «πατούν» πάνω στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το γ' τρίμηνο του 2021 και να αφήνουν σε δεύτερη μοίρα τις ανησυχίες του για την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων παγκοσμίως.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο βασικός δείκτης της αγοράς για τις προσδοκίες πληθωρισμού της Ευρωζώνης αυξήθηκε την Παρασκευή στο 2%, που είναι και ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, ασκώντας πίεση στην κεντρική τράπεζα καθώς σταθμίζει πώς να προχωρήσει σε μέτρα οικονομικής ενίσχυσης όταν λήξει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP.

Σημειώνεται πως το θετικό κλίμα στην εβδομάδα δεν αντιστράφηκε ούτε και από τα πολύμηνα υψηλά κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, επαναφέροντας τις ανησυχίες για lockdown μέσα στη χειμερινή περίοδο από τις κυβερνήσεις των κρατών.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,46% στις 471,88 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη για 3η συνεχόμενη εβδομάδα και φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Ο Euro Stoxx 50 ανέβηκε 0,80% στις 4.188 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κέρδισε 0,21% στις 7.205 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιήθηκε 0,45% στις 15.542 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε άνοδο 0,71% στις 6.733 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,17% στις 26.571 μονάδες και o ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 0,42% στις 8.906 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Όσον αφορά τον γαλλικό κολοσσό της αυτοκίνησης, Renault, σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή οχημάτων της προκαλούν οι ελλείψεις σε τσιπ και αρκετά ακόμα ανταλλακτικά, αναγκάζοντας την να προχωρήσει σε νέα περικοπή των εκτιμήσεων της για τις παραδόσεις οχημάτων εντός του 2021. Πιο αναλυτικά, η Renault ανακοίνωσε πως οι συνολική της παραγωγή για το 2021 θα είναι μικρότερη κατά περίπου 500.000 οχήματα σε σχέση με τους αρχικούς στόχους της εταιρείας, εκτίμηση που είναι αρκετά χειρότερη από την αντίστοιχη του Σεπτεμβρίου, όταν η εταιρεία εκτιμούσε πως η μείωση της παραγωγής θα περιοριζόταν στα 220.000 οχήματα.

Οι τριμηνιαίες πωλήσεις της γαλλικής εταιρείας καλλυντικών και καταναλωτικών προϊόντων L' Oreal αυξήθηκαν κατά 13,1%, σε σύγκριση με τις προσδοκίες για 7,6%. Η Citi προβλέπει την αύξηση των πωλήσεων της L'Oreal σε 9,4% το τέταρτο τρίμηνο και 15,6% σε ολόκληρο το έτος, με περιθώριο στο 19,6%.

Mάκρο

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, επιβράδυνση σε χαμηλό έξι μηνών εμφάνισε η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη λόγω των περιορισμών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, ο σύνθετος PMI υποχώρησε στις 54,3 μονάδες τον Οκτώβριο από 56,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας τη χαμηλότερη πρόβλεψη σε δημοσκόπηση του Reuters που έκανε λόγο για πτώση στις 55,2 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με ανοδικές διαθέσεις κινούνται προς το τέλος της εβδομάδας οι ευρωαγορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider