Ευρωζώνη: Οι προσδοκίες πληθωρισμού «πιάνουν» τον στόχο 2% της ΕΚΤ μετά από 7 χρόνια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Οι προσδοκίες πληθωρισμού «πιάνουν» τον στόχο 2% της ΕΚΤ μετά από 7 χρόνια
Η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε αυτόν τον μήνα καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη λόγω των περιορισμών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ένας βασικός δείκτης της αγοράς για τις προσδοκίες πληθωρισμού της ευρωζώνης αυξήθηκε την Παρασκευή στο 2%, που είναι και ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, ασκώντας πίεση στην κεντρική τράπεζα καθώς σταθμίζει πώς να προχωρήσει σε μέτρα οικονομικής ενίσχυσης όταν λήξει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP.

Το πενταετές μελλοντικό swap για τον πληθωρισμό, ένας βασικός δείκτης της αγοράς για τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, εκτινάχθηκε τέσσερις μονάδες βάσης την Παρασκευή για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014 στο 2,0029%.

Οι ελλείψεις εργαζομένων, καυσίμων, φορτηγών πλοίων, ημιαγωγών και οικοδομικών υλικών, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει μετά τα lockdown της πανδημίας, έχουν αφήσει εταιρείες, από κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως σοκολατοποιίες, να προσπαθούν να συγκρατήσουν το κόστος.

Η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε αυτόν τον μήνα καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη λόγω των περιορισμών στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ ο κυρίαρχος κλάδος υπηρεσιών της Ευρωζώνης δυσκολεύτηκε εν μέσω συνεχιζόμενων ανησυχιών για τον κορονοϊό, σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο Reuters.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έφτασε σε υψηλό 13 ετών τον Σεπτέμβριο και η κίνηση του δείκτη προσδοκιών για τον πληθωρισμό της αγοράς ομολόγων είναι ένα πιθανό σημείο εστίασης για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία τον παρακολουθεί στενά.

Ο Florian Spaete, ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής ομολόγων στη Generali Investments, αναμένει από την ΕΚΤ να προσπαθήσει να κατευνάσει ορισμένους από τους φόβους για τον πληθωρισμό στην αγορά στη συνεδρίαση πολιτικής της την επόμενη εβδομάδα, τονίζοντας επίσης ότι ο βασικός πληθωρισμός -που αφαιρεί το ασταθές κόστος των τροφίμων και της ενέργειας- παραμένει χαμηλός.

Μετά την αδυναμία να φτάσει στο στόχο πληθωρισμού της «κοντά στο, αλλά κάτω του 2%» για χρόνια, η ΕΚΤ υιοθέτησε έναν συμμετρικό στόχο πληθωρισμού 2%, τον Ιούλιο, ο οποίος θα καταστήσει εξίσου ανεπιθύμητο οτιδήποτε λιγότερο ή περισσότερο.

Η προοπτική για τον ισοσκελισμένο πληθωρισμό πενταετίας αυξήθηκε από μόλις κάτω από 1,30% στην αρχή του έτους, λόγω της οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία και των αυξημένων τιμών πληθωρισμού που προκλήθηκαν από τα σημεία συμφόρησης της προσφοράς και τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Κατά τα άλλα, ο γερμανικός 10ετής ρυθμός πληθωρισμού νεκρού σημείου, που αντιπροσωπεύει τη διαφορά απόδοσης μεταξύ ενός ονομαστικού ομολόγου και του αντίστοιχου δείκτη του πληθωρισμού, αυξήθηκε σε περίπου 1,86%, το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2013.

Παρόμοιος δείκτης στις Ηνωμένες Πολιτείες διατηρήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2006 στο 2,646%.

Οι αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό οδήγησαν επίσης τις ονομαστικές αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ιταλίας να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών στο 0,973%.

Αργότερα την Παρασκευή, η S&P Global πρόκειται να αναθεωρήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, αν και οι αναλυτές πρότειναν ότι ο οργανισμός πιθανότατα θα διατηρήσει ανέπαφη την αξιολόγηση BB.

Η αξιολόγηση της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα αποσυρόταν από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ μόλις καταργηθούν τα μέτρα της εποχής της πανδημίας, εκτός εάν καταφέρει να λάβει αξιολόγηση investment grade μέχρι τότε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider