Στα 1,14 ευρώ κάνει πρεμιέρα το πετρέλαιο – Φόβοι για περαιτέρω αυξήσεις

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 1,14 ευρώ κάνει πρεμιέρα το πετρέλαιο – Φόβοι για περαιτέρω αυξήσεις
Τσουχτερές τιμές για το πετρέλαιο θέρμανσης τον φετινό χειμώνα.

Κατά 33 λεπτά ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι αναμένεται ότι θα είναι το πετρέλαιο θέρμανσης η διάθεση του οποίου ξεκινά αύριο Παρασκευή. Το πετρέλαιο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στα 1,13-1,14 ευρώ το λίτρο ενώ η αγορά δεν αποκλείει περαιτέρω αυξήσεις το επόμενο διάστημα ανάλογα με την πορεία της διεθνούς τιμής του Βrent το οποίο το πρωί της Πέμπτης κινείται γύρω από τα 84 δολάρια, μια τιμή αυξημένη κατά 55% σε σχέση με την αρχή της χρονιάς.

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου έχουν ωθήσει τους καταναλωτές σε αναγκαστική στροφή στο πετρέλαιο σε μια εποχή όπου η ανάκαμψη από την πανδημία και η έναρξη της χειμερινής περιόδου δημιουργεί αυξημένες ανάγκες για ενέργεια. Παράγοντες της διεθνούς αγοράς εκτιμούν ότι το πετρέλαιο μπορεί σύντομα να φθάσει και τα 100 δολάρια, κάτι το οποίο αν τελικά συμβεί, θα επιβαρύνει και τις χώρες οι οποίες εισάγουν εξολοκλήρου το πετρέλαιο που καταναλώνουν.

Ωστόσο, μία πολύ σημαντική αύξηση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, όπως είναι γνωστό, δεν επηρεάζει αναλογικά την τιμή όπως αυτή διαμορφώνεται στην εγχώρια αγορά. Για το diesel θέρμανσης, αν υποθέσουμε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, η τιμή διάθεσης είναι 1,14 ευρώ ανά λίτρο, η όποια αύξηση της τιμής «ακουμπά» μόνο το 55% καθώς το υπόλοιπο 45% αφορά σε φόρους και δασμούς.

Όπως αναφέρει πηγή της αγοράς μιλώντας στο Insider.gr, «όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, το παιχνίδι θα κριθεί από τον καιρό ο οποίος θα καθορίσει και τη ζήτηση ενώ ως έκτακτος παράγοντας μπορεί να αξιολογηθεί και η πορεία της πανδημίας και το ενδεχόμενο νέων περιορισμών, κάτι το οποίο δεν θεωρείται πλέον πολύ πιθανό. Φυσικά, κατά τη φετινή χρονιά πρέπει να συνυπολογιστεί και η επίδραση των υψηλών τιμών στο φυσικό αέριο οι οποίες ενθαρρύνουν τη στροφή στο πετρέλαιο αυξάνοντας τα επίπεδα της ζήτησης».

Σημειώνεται ότι κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, η έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης «βρήκε» το πετρέλαιο στα 82 λεπτά με το πετρέλαιο να κινείται εκείνη την περίοδο στα 43 δολάρια το βαρέλι.

Mέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου τείνουν να επιβαρύνουν περισσότερο τα νοικοκυριά σε μια περίοδο όπου προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει επιβάλει η υγειονομική κρίση. Το επόμενο 10ημέρο αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες για τη διάθεση του φετινού επιδόματος θέρμανσης με βάση τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘΕΡΜΑΝΣΗ», στην οποία μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλουν αιτήσεις αναμένεται ότι θα ανοίξει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει μέρος του επιδόματοςνα καταβληθεί εντός του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider