Αγορές | Ξένα Χρηματιστήρια
01-10-2021 | 10:19

«Μαζεύουν» οι απώλειες στις ευρωαγορές, μετά από τα στοιχεία που πληθωρισμού

Newsroom
Μοιράσου το
«Μαζεύουν» οι απώλειες στις ευρωαγορές, μετά από τα στοιχεία που πληθωρισμού
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Με απώλειες, περισσότερο «μαζεμένες» από αυτές που σημείωναν το πρωί, συνεχίζουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, αποτιμώντας τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, που έφτασε σε υψηλό 13 ετών για τον Σεπτέμβριο.

Το «μάζεμα» των απωλειών μπορεί να αποδοθεί στις εκτιμήσεις για διατήρηση των υποστηρικτικών μέτρων προς την οικονομία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με δεδομένες τις πιέσεις που ασκεί στην ανάκαμψη η αύξηση των τιμών καταναλωτή.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,71% στις 451.58 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 χάνει 0,66% στις 4.021 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολισθαίνει 0,69% στις 7.037 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX πέφτει 0,72% στις 15.151 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει απώλειες 0,56% στις 6.483 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 0,61% στις 25.526 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη πέφτει 0,61% στις 8.742 μονάδες.

Μάκρο

Οριακά πιο κάτω από την αρχική πρόβλεψη διαμορφώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα για τον κλάδο της μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του δείκτη PMI της Markit.

Ειδικότερα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 58,6 μονάδες αντί 58,7 μονάδων στην αρχική μέτρηση και αντί 58,7 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Οριακά καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις κινήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης στη Βρετανία για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία για τον δείκτη PMI της Markit.

Χειρότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η φινλανδική τράπεζα Nordea ανακοίνωσε την Παρασκευή πως θα καταβάλει μέρισμα ύψους ρεκόρ στους μετόχους της, μετά από τη λήξη των μέτρων Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είχαν τεθεί σε ισχύ λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού.

Στο κλείσιμο συνολικά 18 εκ των καταστημάτων που διατηρεί στο Ηνωμένο Βασίλειο προχωράει η Virgin Money, καθώς η μειωμένη κίνηση -που οφείλεται κυρίως στο ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού- επιτάχυνε τις εξελίξεις για τον μετασχηματισμό της εταιρείας.

Η εικόνα στην Ασία

Με απώλειες κινήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ασία, επηρεασμένοι από το δυσμενές επενδυτικό κλίμα.

Στο Τόκιο ο Nikkei έχασε 2,31% στις 28.771 μονάδες, στην Αυστραλία ο ASX/200 υποχώρησε 2% στις 7.185 μονάδες και στη Σεούλ ο Kospi έπεσε 1,62% στις 3.019 μονάδες.

Σημειώνεται πως τα χρηματιστήρια στην ηπειρωτική Κίνα θα είναι κλειστά από σήμερα έως και τις 7 Οκτωβρίου, λόγω της αργίας για την «Χρυσή Εβδομάδα» στη χώρα. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με μεγάλη πτώση το τέλος του Σεπτεμβρίου στην Wall Street

MUST READ

Αρνητικό τέλος σε ένα «κόκκινο» Σεπτέμβριο για τις ευρωαγορές