Σε υψηλό 13 ετών ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, στο 2,1% για την Ελλάδα - Αυξημένες 17% οι τιμές στην ενέργεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλό 13 ετών ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, στο 2,1% για την Ελλάδα - Αυξημένες 17% οι τιμές στην ενέργεια
Ακόμα ένα σημάδια για τις αυξήσεις τιμών σε βασικά αγαθά και προϊόντα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Σεπτέμβριο, σε ένα ακόμα σημάδι για τις αυξήσεις τιμών σε βασικά αγαθά και προϊόντα. Σημειώνεται πως στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,1%.

Σε μηνιαίο επίπεδο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα μας σχεδόν διπλασιάστηκε, καθώς τον Αύγουστο του 2021 είχε διαμορφωθεί στο 1,2%.

Η Ελλάδα καταγράφει τον 3ο χαμηλότερο πληθωρισμό, μετά από τη Μάλτα (0,7%) και την Πορτογαλία (1,3%).

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3,4% από 3% τον Σεπτέμβριο του 2020 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια άνοδο κατά 3,3%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,5% έναντι αύξησης 0,4% τον Αύγουστο. Ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 1,9% από το 1,6% του προηγουμένου μήνα.

Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού αναμένεται στην Εσθονία (6,4%) και το χαμηλότερο στη Μάλτα (0,7%).

Ανά τομείς, η αύξηση τιμών σε ετήσιο επίπεδο στην ενέργεια ανήλθε στο 17,4%, στα μη ενεργειακά προϊόντα βιομηχανίας στο 2,1%, σε τρόφιμα, ποτά και καπνικά προϊόντα στο 2,1% και στις υπηρεσίες στο 1,7%.

Υπενθυμίζεται πως χθες ανακοινώθηκε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αυξήθηκε στο 4,1%

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάνω από το 4% ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Σεπτέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider