Wall Street: Κέρδη για τον Dow Jones - Την κατιούσα οι τεχνολογικές μετοχές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Κέρδη για τον Dow Jones - Την κατιούσα οι τεχνολογικές μετοχές
Η αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη αλλά και οι φόβοι γύρω από τον πληθωρισμό έδωσαν ώθηση στα yields των ομολόγων του αμερικάνικου δημοσίου, με την απόδοση του 10ετούς να αγγίζει ενδοσυνεδριακά το 1,5% σε υψηλό από τον Ιούνιο.

Κερδισμένος της πρώτης ημέρας της εβδομάδας αναδείχτηκε ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones που κέρδισε 70 μονάδες, καθώς οι αναπτυξιακές μετοχές βρήκαν υποστήριξη από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, την ίδια στιγμή που οι τεχνολογικές μετοχές πήραν την κατιούσα.

Έτσι, στο κλείσιμο των δεικτών ο Dow Jones κέρδισε 0,21% στις 34.869 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε 0,26% στις 4.444 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 0,52% στις 14.970 μονάδες.

Η αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη αλλά και οι φόβοι γύρω από τον πληθωρισμό έδωσαν ώθηση στα yields των ομολόγων του αμερικάνικου δημοσίου, με την απόδοση του 10ετούς να αγγίζει ενδοσυνεδριακά το 1,5% σε υψηλό από τον Ιούνιο και να κλείνει στο 1,485%.

Σε επίπεδο οικονομικών στοιχείων, την αισιοδοξία γύρω από την ανάκαμψη, ενίσχυσε η ανακοίνωση πως οι παραγγελίες διαρκών αγαθών σημείωσαν άλμα 1,8% τον Αύγουστο, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι επιχειρηματικές επενδύσεις. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν αύξηση κατά 0,6%. Παράλληλα, η κυβέρνηση αναθεώρησε θετικά την έκθεση του Ιουλίου. Το ίδιο διάστημα, οι παραγγελίες βασικών κεφαλαιουχικών δαπανών ενισχύθηκαν κατά 0,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Δευτέρα το υπουργείο Εμπορίου.

Εντωμεταξύ, την εκτίμηση του πως η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται κοντά στο να πληροί τις προϋποθέσεις που έχει ορίσει η Fed ούτως ώστε να αρχίσει να περιορίζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και θα το πετύχει εάν συνεχιστεί η ενίσχυση της απασχόλησης, σημείωσε ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Charles Evans. Είναι ένας ακόμη από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που στηρίζει την οπισθοχώρηση της Κεντρικής Τράπεζας από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στη διάρκεια της πανδημίας. «Θεωρώ ότι η οικονομία βρίσκεται κοντά στην επίτευξη της προϋπόθεσης για 'ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο' που θέσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο», είπε ο Evans σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της National Association for Business Economics στη Βιρτζίνια. «Εάν συνεχιστεί η βελτίωση της απασχόλησης, είναι πιθανό αυτές οι συνθήκες να πληρούνται σύντομα και να ξεκινήσει το tapering».

Εμπορεύματα

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού καταστάλαξαν σε ένα μικρό κέρδος τη Δευτέρα, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικάνικου δημοσίου υποχώρησαν από τα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα της συνεδρίασης. Ο χρυσός στα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου αυξήθηκε 30 σεντς, ή 0,02%, στα 1,752 δολάρια η ουγγιά. Οι τιμές είχαν σημειώσει άνοδο 0,1% την Παρασκευή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, με τις τιμές των ΗΠΑ να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών ετών. Το αμερικάνικο αργό στα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου αυξήθηκε κατά 1,47 δολάρια ή 2%, για να διαπραγματευτεί στα 75,45 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές, με βάση τα συμβόλαια του προηγούμενου μήνα, τελείωσαν στο υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: Μικρή άνοδος στις τιμές για 2η συνεχόμενη συνεδρίαση

Πετρέλαιο: Oι τιμές του αργού στις ΗΠΑ «άγγιξαν» υψηλό τριετίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider