Πετρέλαιο: Ανοδική πορεία μετά από τα σήματα της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Ανοδική πορεία μετά από τα σήματα της Fed
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 73,39 δολάρια και το Brent στα 77,49 δολάρια.

Kοντά σε υψηλό δύο μηνών κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή καταγράφοντας κέρδη για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα. Οι τιμές λαμβάνουν υποστήριξη από τις διαταραχές της παγκόσμιας παραγωγής και τη μείωση των αποθεμάτων ενώ ανακάμπτει η αισιοδοξία για την πορεία της ζήτησης.

Το δολάριο, το οποίο συνήθως έχει αντίστροφη σχέση με τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, μειώθηκε από το υψηλό ενός μηνός αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής (Fed) έστειλε σήμα ότι θα μειώσει τις αγορές ομολόγων που κάνει για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας ενώ οι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν πιθανή την αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος καθώς η οικονομία των ΗΠΑ θα ανακάμπτει από την κρίση της πανδημίας.

Σε ένδειξη ενίσχυσης της ζήτησης καυσίμων, τα ποσοστά χρήσης διυλιστηρίων της Ανατολικής Ακτής στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν στο 93%, το υψηλότερο από τον Μάιο του 2019, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΙΑ. Οι αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου υποστηρίζουν επίσης το κλίμα της αγοράς, ανέφερε η ANZ Research.

«Η έλλειψη φυσικού αερίου θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας να μετατοπιστούν από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο εάν ο χειμώνας αποδειχθεί πιο κρύος φέτος», έγραψαν αναλυτές της ANZ.

Trafigura: Το πετρέλαιο μπορεί να φθάσει στα 100 δολάρια

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι κάποια στιγμή στα τέλη του 2022, παρά τις προκλήσεις του COVID-19, σύμφωνα την Trafigura, με έναν από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους εμπόρους πετρελαίου στον κόσμο.

«Όχι μόνο η τιμή, αλλά το επίπεδο της καθυστέρησης που βλέπουμε μας λέει ότι η αγορά είναι πεινασμένη για πετρέλαιο», δήλωσε ο Saad Rahim, επικεφαλής οικονομολόγος στην Trafigura, μιλώντας σε πρόσφατο φόρουμ.

Θα μπορούσαμε να δούμε πετρέλαιο στα 100 δολάρια το επόμενο έτος, πιθανότατα προς το τέλος, εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες", πρόσθεσε.

Την Παρασκευή το πρωί (11:35 ώρα Ελλάδας), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 73,39 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,12% και το Brent στα 77,49 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,31%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider