Θετική η Citi για τις ελληνικές τράπεζες μετά την αναβάθμιση από τη Moody's

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετική η Citi για τις ελληνικές τράπεζες μετά την αναβάθμιση από τη Moody's
Τη θετική σύστασή της, ευρύτερα για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες διατηρεί η Citi μετά και την αναβάθμισή τους από τον οίκο Moody's της βασικής αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας (BCA).

Τη θετική της σύσταση, ευρύτερα για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες διατηρεί η Citi μετά και την αναβάθμισή τους από τον οίκο Moody's της βασικής αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας (BCA).

Η Moody's έθεσε παράλληλα, θετικό outlook εκτιμώντας πως οι τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν το πιστωτικό τους προφίλ και θα είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν κάθε νέο σχηματισμό προβληματικών δανείων ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού. Ο οίκος σημειώνει παράλληλα, πως θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω αναβαθμίσεις τα επόμενα τρίμηνα, εάν οι τράπεζες διατηρήσουν τα επίπεδα κεφαλαίων και τη ρευστότητά τους, εφαρμόζοντας πλήρως τα σχέδια μετασχηματισμού τους, μειώνοντας περαιτέρω τα προβληματικά τους δάνεια, και αξιοποιώντας τις προοπτικές οικονομικής και πιστωτικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με κυριότερο «πυλώνα» τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ωστόσο η Moody's επισήμανε πως οι αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να περιορίζονται από την ποιότητα του κεφαλαίου τους, λόγω του ύψους του αναβαλλόμενου φόρου (DTC) στη δομή του κεφαλαίου, καθώς και από τις προκλήσεις που απορρέουν στη βάση της περαιτέρω μείωσης των προβληματικών τους δανείων και του κόστους κινδύνου (CoR) και στη βελτίωση της βασικής τους κερδοφορία, περιορίζοντας τα κόστη και διατηρώντας το εύρος των δραστηριοτήτων τους.

Έτσι, η Citi θεωρεί τις τέσσερις τράπεζες ένα μακροοικονομικό «play» με βάση την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας με σημαντική ικανότητα περαιτέρω ενίσχυσης μακροπρόθεσμα.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο αμερικανικός οίκος εντοπίζει μεγαλύτερη αξία στα Tier II της Τράπεζας Πειραιώς για ένα «play» στηριζόμενο στο αναπτυξιακό «story» της ελληνικής οικονομίας, καθώς διαπραγματεύεται υψηλότερα από άλλους τραπεζικούς τίτλους, σημειώνοντας παράλληλα πως η Τρ. Πειραιώς ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης «Sunrise I» ύψους 7,2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, τα senior ομόλογα των ελληνικών τραπεζών που βγαίνουν από τη βαθμίδα «CCC» θα πρέπει να χρησιμεύσουν για την αύξηση της επενδυτικής βάσης που είναι υποστηρικτική μεσοπρόθεσμα, όπως σημειώνει η Citi.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Moody's αναβάθμισε (κατά δύο βαθμίδες) τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του αξιόχρεου των καταθέσεων της Eθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Αlpha Bank σε «B2» από «Caa1» και της Τράπεζας Πειραιώς σε «B3» από «Caa2», ενώ παράλληλα, αναβάθμισε και τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις για τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου (Counterparty Risk Assessments, CRA) της Eθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Αlpha Bank σε «Ba3» από «B1» και της Τράπεζας Πειραιώς σε «B1» από «B2». Επιπλέον, η Moody's προχώρησε σε αναβάθμιση και της βασικής αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας (BCA) της Eθνικής Τράπεζας, της Αlpha Bank και της Eurobank σε «Β3» από «Caa1» και της Τράπεζας Πειραιώς σε «Caa1» από «Caa2».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider