Χρηματιστήριο: Δεν «συγκίνησε» τους επενδυτές η πορεία της οικονομίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Δεν «συγκίνησε» τους επενδυτές η πορεία της οικονομίας
Διόρθωσε το Χρηματιστήριο περνώντας κάτω από τις 910 μονάδες. Στο επίκεντρο η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Παγερά αδιάφορη άφησε την εγχώρια αγορά η πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το β' τρίμηνο, διορθώνοντας μάλιστα και περνώντας κάτω από τα επίπεδα των 910 μονάδων.

Αναλυτικότερα, το ΑΕΠ κατά το β' τρίμηνο σημείωσε «άλμα» της τάξης του 16,2%. Για το πρώτο εξάμηνο του 2021 ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται περίπου στο 7%, ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την ανακοίνωση, εξηγώντας πως με βάση τα στοιχεία για τους επόμενους μήνες το ΑΕΠ του 2021 οδηγείται σε υψηλότερες εκτιμήσεις. «Φαίνεται πως η οικονομία και η ασκούμενη οικονομική πολιτική διατηρούν σταθερά το στρατηγικό προσανατολισμό τους», ανέφερε.

Ουσιαστικά, με βάση τα στοιχεία αυτά για το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά και την πεποίθηση για ένα επίσης καλό τρίτο τρίμηνο λόγω της μεγαλύτερης – από την αρχικά αναμενόμενη – επανόδου του τουρισμού, ανοίγει ο δρόμος για το «πακέτο» της ΔΕΘ. Δηλαδή, οδεύουν πλέον προς αναθεώρηση οι προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ για την ανάπτυξη του 2021 (3,4% προβλέπεται επισήμως για φέτος και 4,3% προβλέπει για την Ελλάδα η Επιτροπή) αλλά και για τα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης και για μειώσεις φόρων και εισφορών.

Σημειώνεται πως η ελληνική επίδοση είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης είναι 13,8% στην ΕΕ, με την Ελλάδα να καταγράφει μία από τις πιο υψηλές επιδόσεις (5η ταχύτερη ανάκαμψη) και λόγω της πολύ μεγάλης ύφεσης του 2020.

Την ίδια στιγμή η ομολογιακή έκδοση της Eurobank φάνηκε να μαζεύει ρευστότητα από την αγορά με τους επενδυτές να τοποθετούνται στη νέα έκδοση της τράπεζας. Η Eurobank άντλησε 500 εκατ. ευρώ μέσω του senior preferred ομολόγου με επιτόκιο στο 2,375%, την ίδια στιγμή που οι προσφορές ξεπέρασαν τα 825 εκατ. ευρώ.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,69% στις 909,29 μονάδες με τον τζίρο σε ιδιαίτερα προβληματικά επίπεδα καθώς δεν ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ (38,19 εκατ. ευρώ). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση κατά 0,72% στις 2.188,65 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση 1,11% στις 568,16 μονάδες.

Από την τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα έκλεισε πτώση 0,72% στα 2,62 ευρώ, η Eurobank κινήθηκε πτωτικά στο 1,29% στα 0,839 ευρώ, με των επενδυτών να έχει προσανατολιστεί στο ομόλογο. Από την άλλη υψηλότερα απώλειες κατέγραψε η Alpha Bank στο 1,76% και τα 1,147 ευρώ, ενώ η Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 0,36% στα 1,375 ευρώ.

Αξίζει να επισημάνουμε πως η Fitch αναβάθμισε χθες τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των υψηλής εξασφάλισης προνομιούχων ομολόγων της Eurobank (αλλά και της Εθνικής Τράπεζας) σε «Β-/RR4» από «CCC/RR5».

Ισχυρές διορθωτικές κινήσεις υπήρξαν σε ΟΠΑΠ, Reds, ΕΛΠΕ και Ελλάκτωρ ενώ ηπιότερες απώλειες κατέγραψαν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Titan και Coca Cola. Ανοδικά Viohalco και ΑΔΜΗΕ.

Από την άλλη ισχυρή άνοδο από τον mid cap κατέγραψαν η Intrakat και Intracom αλλά και η Τεχνική Ολυμπιακή ενώ συνεχίστηκε το sell off σε Attica Bank.

Στο -1,33% τα Πλαστικά Θράκης και τα 4,44 ευρώ, ενώ στο -0,27% έκλεισε η Autohellas και τα 8,40 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider