Ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% το β' τρίμηνο - Στο 7% η ανάπτυξη το α' εξάμηνο

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% το β' τρίμηνο - Στο 7% η ανάπτυξη το α' εξάμηνο
«Πάσα» για μέτρα στήριξης, αγκάθι οι εισαγωγές. Μεγάλο το όφελος από τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Πιέσεις από την μεγάλη άνοδο στις εισαγωγές.

Την ισχυρή άνοδο του ΑΕΠ κατά 16,2% το β' τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το 2020 ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, επιβεβαιώνοντας σχετικές προαναγγελίες του ΥΠΟΙΚ.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2021 ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται περίπου στο 7%, ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την ανακοίνωση, εξηγώντας πως με βάση τα στοιχεία για τους επόμενους μήνες το ΑΕΠ του 2021 οδηγείται σε υψηλότερες εκτιμήσεις. «Φαίνεται πως η οικονομία και η ασκούμενη οικονομική πολιτική διατηρούν σταθερά το στρατηγικό προσανατολισμό τους», ανέφερε.

Ουσιαστικά, με βάση τα στοιχεία αυτά για το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά και την πεποίθηση για ένα επίσης καλό τρίτο τρίμηνο λόγω της μεγαλύτερης – από την αρχικά αναμενόμενη – επανόδου του τουρισμού, ανοίγει ο δρόμος για το «πακέτο» της ΔΕΘ. Δηλαδή, οδεύουν πλέον προς αναθεώρηση οι προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ για την ανάπτυξη του 2021 (3,4% προβλέπεται επισήμως για φέτος και 4,3% προβλέπει για την Ελλάδα η Επιτροπή) αλλά και για τα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης και για μειώσεις φόρων και εισφορών.

Σημειώνεται πως η ελληνική επίδοση είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης είναι 13,8% στην ΕΕ, με την Ελλάδα να καταγράφει μία από τις πιο υψηλές επιδόσεις (5η ταχύτερη ανάκαμψη) και λόγω της πολύ μεγάλης ύφεσης του 2020.

Το αγκάθι των εισαγωγών

Ένα άλλο θέμα που προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι πως ενώ υπάρχει το 2ο τρίμηνο πολύ μεγάλο άνοδος σε όλα τα μεγέθη της «εσωτερικής» αγοράς, οι εισαγωγές προκαλούν πλήγμα (καθώς η άνοδός του μειώνει το ΑΕΠ συνιστώντας εκροή εισοδήματος στο εξωτερικό). Η τελική καταναλωτική δαπάνη νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 13,2% και Γενικής Κυβέρνησης κατά 6,1%, ενώ οι επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) εντάθηκαν κατά 12,9%, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 22,6% και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 22,5%.

Τα αναλυτικά στοιχεία

Αναλυτικά, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν για το 2ο τρίμηνο του 2021 (προσωρινά στοιχεία), με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 3,4%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2021, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 16,2%. Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 16,4% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2020.

Επισημαίνεται από την ΕΛΣΤΑΤ ότι τα στοιχεία του παρόντος Δελτίου Τύπου για το 2ο τρίμηνο 2021 αντανακλούν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι καθώς τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επαναϋπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούργιο τρίμηνο στη χρονοσειρά, η επίδραση της διαδικασίας της εποχικής διόρθωσης, ιδίως σε περιόδους έντονων διακυμάνσεων των υποκείμενων μεγεθών, αντανακλάται στην αισθητή αναθεώρηση ιδίως των πλέον προσφάτων τριμήνων της σειράς. Προαναγγέλλει πως τα στοιχεία αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το 3ο τρίμηνο 2021 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν, σε εκείνον το χρόνο, καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.).

Οι ετήσιες μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 12,1% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2020.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,9% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2020.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,6% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 28,8%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 35,2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: H άνοδος του ΑΕΠ θα είναι ισχυρά διψήφια το δεύτερο τρίμηνο

Στην τελική ευθεία οι αποφάσεις για το πακέτο της ΔΕΘ - Κλειδώνουν οι εισηγήσεις

Ρυθμιστής το ΑΕΠ για το «καλάθι» της ΔΕΘ – Συγκράτηση προσδοκιών & νέα διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

gazzetta
gazzetta reader insider insider