Δεν ενθουσιάζεται το ΧΑ από την πορεία της οικονομίας - «Φτωχός» ο τζίρος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν ενθουσιάζεται το ΧΑ από την πορεία της οικονομίας - «Φτωχός» ο τζίρος
Οριακές απώλειες καταγράφει στην συνεδρίαση της Τρίτης το Χρηματιστήριο. Στα 14 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

Οριακή πτώση καταγράφει στην συνεδρίαση της Τρίτης το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες 0,14% στις 914,30, με τον τζίρο να αγγίζει μόλις τα 15 εκατ. ευρώ.

Η αγορά δεν έδειξε να ενθουσιάζεται από την πορεία της οικονομίας μετά τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, με το ΑΕΠ κατά το β' τρίμηνο να σημειώνει «άλμα» της τάξης του 16,2%.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2021 ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται περίπου στο 7%, ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την ανακοίνωση, εξηγώντας πως με βάση τα στοιχεία για τους επόμενους μήνες το ΑΕΠ του 2021 οδηγείται σε υψηλότερες εκτιμήσεις. «Φαίνεται πως η οικονομία και η ασκούμενη οικονομική πολιτική διατηρούν σταθερά το στρατηγικό προσανατολισμό τους», ανέφερε.

Ουσιαστικά, με βάση τα στοιχεία αυτά για το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά και την πεποίθηση για ένα επίσης καλό τρίτο τρίμηνο λόγω της μεγαλύτερης – από την αρχικά αναμενόμενη – επανόδου του τουρισμού, ανοίγει ο δρόμος για το «πακέτο» της ΔΕΘ. Δηλαδή, οδεύουν πλέον προς αναθεώρηση οι προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ για την ανάπτυξη του 2021 (3,4% προβλέπεται επισήμως για φέτος και 4,3% προβλέπει για την Ελλάδα η Επιτροπή) αλλά και για τα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης και για μειώσεις φόρων και εισφορών.

Σημειώνεται πως η ελληνική επίδοση είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης είναι 13,8% στην ΕΕ, με την Ελλάδα να καταγράφει μία από τις πιο υψηλές επιδόσεις (5η ταχύτερη ανάκαμψη) και λόγω της πολύ μεγάλης ύφεσης του 2020.

Την ίδια στιγμή η ομολογιακή έκδοση της Eurobank φαίνεται να μαζεύει ρευστότητα από την αγορά με τους επενδυτές να τοποθετούνται στη νέα έκδοση της τράπεζας.

Έτσι, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,26% στις 2.198,65 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση στις 572,90 μονάδες με πτώση 0,28%.

Από την τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα σημειώνει πτώση 0,11% στα 2,36 ευρώ, η Eurobank κινείται πτωτικά στο 0,4% στα 0,846 ευρώ, με το βλέμμα στο ομόλογο, η Alpha Bank ήπια στο 0,26% και τα 1,165 ευρώ και η Πειραιώς σχεδόν αμετάβλητη στα 1,38 ευρώ.

Αξίζει να επισημάνουμε πως η Fitch αναβάθμισε χθες τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των υψηλής εξασφάλισης προνομιούχων ομολόγων της Eurobank (αλλά και της Εθνικής Τράπεζας) σε «Β-/RR4» από «CCC/RR5».

Ανοδικά κινούνται η ElvalHalcor με κέρδη 1,25% στα 1,94 ευρώ και η Aegean στο 0,56%. Ήπιες διορθώσεις σε Cenergy ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και σε ΔΕΗ.

Επίσης άνοδο από τον mid cap καταγράφουν η Intrakat αλλά και τα Πλαστικά Θράκης, ενώ συνεχίζει το sell off σε Attica.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider