Νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq - Επέστρεψαν δυναμικά οι αγοραστές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq - Επέστρεψαν δυναμικά οι αγοραστές
Σε νέο ιστορικό υψηλό «σκαρφάλωσε» ο τεχνολογικός δείκτης, με τον S&P 500 και τον Dow Jones να ακολουθούν.

«Μίνι ράλι» κατέγραψαν τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq στην αμερικανική αγορά τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να λαμβάνουν ώθηση από την πλήρη έγκριση του εμβολίου της Pfizer. Παράλληλα, οι ίδιοι έχουν στραφεί στην κρίσιμη όπως αποδεικνύεται εκδήλωση της Fed στο Jackson Hole όπου θα κρίνει και την πορεία των προγραμμάτων νομισματικής στήριξης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται διαδικτυακά την Πέμπτη και την Παρασκευή, με την ομιλία του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ να έχει τον τίτλο «The Economic Outlook», η οποία «μπορεί να υποδηλώνει ότι η ομιλία του θα μπορούσε να έχει μια πιο βραχυπρόθεσμη οπτική», όπως ανέφερε σε σημείωμά του ο οικονομολόγος της Nomura, Aichi Amemiya.

«Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη επιδείνωση των εισερχόμενων δεδομένων και την κατάσταση της πανδημίας, διαπιστώνουμε ότι ο Πάουελ εστιάζει στην αυξημένη αβεβαιότητα λόγω της τελευταίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού», πρόσθεσε ο Amemiya. «Τουλάχιστον, θεωρούμε ότι τα πρόσφατα σχόλια των αξιωματούχων της Fed υποστηρίζουν την άποψή μας για μια μείωση του όγκου αγορών τον Δεκέμβριο, παρά την προτίμηση της FOMC για τον Νοέμβριο από τη συνάντηση του Ιουλίου».

Έτσι, στη συνεδρίαση της Δευτέρα, ο Dow Jones κέρδισε 0,61%, στις 35.335 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 4.479 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,55% στις 14.942 μονάδες, φτάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό.

Από τον βιομηχανικό δείκτη ξεχώρισαν οι μετοχές της Boeing στο +3,16%, της Chevron στο 2,55% και της Intel στο 2,35%.

Ωστόσο στη σημερινή συνεδρίαση τα πρωτεία έχουν τα εμβόλια και οι εταιρείες των Pfizer και Moderna, μετά την πλήρη έγκριση. Αυτό ήταν θέμα χρόνου, καθώς το εμβόλιο είχε προηγουμένως άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης. Σημειώνεται πως πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid που λαμβάνει πλήρη έγκριση.

Η Moderna, που παράγει το δεύτερο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο εμβόλιο στις ΗΠΑ, επίσης αναμένει πλήρη άδεια, έχοντας καταθέσει και αυτή αίτηση για να εξασφαλίσει πλήρη έγκριση. Αντίθετα, η Johnson & Johnson, το εμβόλιο της οποίας χορηγείται σε μια δόση, δεν έχει ακόμη υποβάλει αίτηση.

Όπως ανέφεραν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, η έγκριση του εμβολίου αυτού ήταν «ανάμεσα στις υψηλότερες προτεραιότητες» του FDA, και θα έπαιρνε την απόφασή του πριν από την ανεπίσημη προθεσμία, που είναι η 6η Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μετοχή της Pfizer ενισχύθηκε κατά 2,42% σκαρφαλώνοντας κοντά στα 50 δολάρια, ενώ τηw Moderna κατά 7,55% στα 411,89 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, άνοδο 2% πραγματοποίησαν οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, φτάνοντας το εποχικά προσαρμομένο μέγεθος των 5,99 εκατομμυρίων, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κτηματομεσιτών.

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 1,5%. Το συνολικό απόθεμα απούλητων κατοικιών αυξήθηκε 7,3% σε μηνιαία βάση, αν και παραμένει σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider