Λίρα Τουρκίας: Ξύπνησαν οι «αρκούδες» μετά τη νέα έκκληση του Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λίρα Τουρκίας: Ξύπνησαν οι «αρκούδες» μετά τη νέα έκκληση του Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων
Τρεις ημέρες χρειάστηκαν για να εξανεμιστούν περίπου τα μισά κέρδη της τουρκικής λίρας από τον Ιούνιο. 

Τρεις ημέρες χρειάστηκαν για να εξανεμιστούν περίπου τα μισά κέρδη της τουρκικής λίρας από τον Ιούνιο.

Η πτώση επιδεινώθηκε από την τελευταία έκκληση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια, περίπου μια εβδομάδα νωρίτερα από την επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας. Η λίρα βρέθηκε να υποχωρεί έως τις 8,5719 λίρες έναντι του δολαρίου, έχοντας χάσει πάνω από 3% από το υψηλό δύο μηνών που άγγιξε την Τρίτη.

Η απότομη αντιστροφή καταδεικνύει πόσο εύθραυστη παραμένει η επενδυτική ψυχολογία, καθώς ο κίνδυνος της μη εγγυημένης νομισματικής χαλάρωσης απειλεί να θερμάνει τον πληθωρισμό και να πλήξει τους traders που έλκονται από τη ζουμερή απόδοση του νομίσματος. Οι traders των options βλέπουν τώρα πιθανότητα 54% η λίρα να εξασθενίσει στις 9,5 λίρες ανά δολάριο στα τέλη του έτους, το οποίο θα επισκίαζε το ιστορικό χαμηλό των 8,8008 λιρών που σημειώθηκε στις αρχές Ιουνίου.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Sahap Kavcioglu έχει μέχρι στιγμής αγνοήσει τις εκκλήσεις του Προέδρου για πιο χαλαρή πολιτική και έχει διατηρήσει το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο στο 19% από τον Μάρτιο. Ενώ πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα επιτόκια στον αναπτυσσόμενο κόσμο, δεν έχει καταφέρει πολλά ως προς την επιβράδυνση του πληθωρισμού ο οποίος κινείται με τον υψηλότερο ρυθμό σε διάστημα άνω των 2 ετών.

Τώρα, με τη δημοτικότητα του Ερντογάν να έχει πληγεί από την παραπαίουσα οικονομία και με την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει έντονη κριτική για υποτονική αντίδραση σε μια από τις χειρότερες πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Τουρκία εδώ και δεκαετίες, η πίεση για μείωση των επιτοκίων στις 12 Αυγούστου αυξάνεται.

«Δεν πιστεύω ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα. Αν μη τι άλλο, σε αυτή τη φάση η τράπεζα θα ψάχνει για αξιοπιστία», εκτιμά ο Saed Abukarsh, επικεφαλής επενδύσεων της Ark Capital Management στο Ντουμπάι, ο οποίος προβλέπει ότι η λίρα θα παραμείνει για την ώρα στο εύρος των 8,20-8,90 έναντι του δολαρίου.

Ακόμη κι έτσι, για τους επενδυτές και τους αποταμιευτές που είδαν τις αποδόσεις τους πρακτικά να εξανεμίζονται από τη βίαια άνοδο των τιμών, οι τελευταίες παρεμβάσεις του Ερντογάν έχουν αυξήσει τις προοπτικές για μεγαλύτερες πολιτικές παρεμβάσεις στη νομισματική πολιτική. Ο Ενρτογάν απέλυσε τους τρεις προηγούμενους κεντρικούς τραπεζίτες, πυροδοτώντας μια έξοδο κεφαλαίων που επιβάρυνε σημαντικά τη λίρα.

Συνεχιζόμενη αδυναμία

Η Κεντρική Τράπεζα «έχει μέχρι στιγμής επιδείξει πολύ μεγαλύτερη πειθαρχία από όσο φοβούνταν όλοι, αν και είναι τα στοιχεία του πληθωρισμού που τους κρατούν εγκλωβισμένους», σχολιάζει ο Edwin Gutierrez, επικεφαλής τομέα χρέους αναδυόμενων αγορών της Aberdeen Asset Management στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι πιθανότατα θα υποκύψει στα αιτήματα του Προέδρου έως τα τέλη του έτους, αν όχι αμέσως.

Την περασμένη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα αύξησε την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στα τέλη του έτους, αλλά προέβλεψε μια σημαντική πτώση των τιμών στο τελευταίο τρίμηνο που θα μπορούσε να ανοίξει ένα παράθυρο για τη μείωση των επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος.

Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 12% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο από τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές μετά το πέσο Αργεντινής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider