«Βούλιαξε» στις 833 μονάδες το Χρηματιστήριο - Οι τράπεζες ο «μεγάλος χαμένος»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βούλιαξε» στις 833 μονάδες το Χρηματιστήριο - Οι τράπεζες ο «μεγάλος χαμένος»
«Βούλιαξε» σε χαμηλά 4μήνου το χρηματιστήριο Αθηνών, με το «καλημέρα» στην καινούρια εβδομάδα.

«Βούλιαξε» σε χαμηλά 4μήνου το χρηματιστήριο Αθηνών, με το «καλημέρα» στην καινούρια εβδομάδα. H μετάλλαξη Δέλτα και η ραγδαία επάνοδος των κρουσμάτων διεθνώς, φέρνει αναταράξεις στις αγορές και αμφιβολίες για την προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης. Ισχυρές απώλειες σημειώνονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, νωρίτερα στην Ασία, ενώ την στιγμή που έκλεινε η λεωφόρος Καβάλας, στην Wall Street σημειωνόταν μαζικό sell-off.

Ειδικά για την Ελλάδα, η αγορά φαίνεται πως αποτίμησε και την επιφυλακτικότητα της Fitch, η οποία την Παρασκευή διατήρησε σταθερό το outlook της ελληνικής οικονομίας καθώς και την πιστοληπτική ικανότητα στο «ΒΒ». Σύμφωνα με τον οίκο, η αξιολόγηση της Ελλάδας αντανακλά το αδύναμο ενδεχόμενο μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης, τα πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) στον τραπεζικό κλάδο και το καθαρό εξωτερικό χρέος. Αυτές οι αδυναμίες εξισορροπούνται από τα υψηλά επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος της χώρας, τα οποία είναι υψηλότερα από τις χώρες ανάλογης αξιολόγησης 'BB' και 'BBB'.

H μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της χώρας, παραμένει, εξάλλου, μεγαλύτερος άγνωστος «Χ» πέρα από την πορεία της πανδημίας και το κατά πόσο νέα μέτρα στήριξης και πιέσεις στο ΑΕΠ θα αυξήσουν επιπλέον το χρέος.

Οι Έλληνες επενδυτές γύρισαν την πλάτη τους πρώτα και κύρια στις τράπεζες, χρίζοντας τες τους μεγάλους χαμένους της συνεδρίασης.

Πιο αναλυτικά, ο γενικός δείκτης προσέγγισε τις 830 μονάδες, κλείνοντας στις 833,16 μονάδες, μια πτώση της τάξης του 3,88% ή 33,65 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών κυμάνθηκε στα 85,31 εκ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 4,10% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχασε 4,16%.

Κλαδικά, πέρα από τις τράπεζες που είχαν και τις μεγαλύτερες απώλειες στο -6,53% (με την Εθνική να υποχωρεί 7,40%, την Eurobank με 7,37%, την Άλφα με 5,99% κοκ), σημαντικές μειώσεις κατέγραψαν οι πρώτες ύλες με -5,79% και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με -4,53%. Κανένας κλαδικός δείκτης δεν σημείωσε κέρδη.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν η Μαρφίν (-7,63%), η ΕΤΕ (-7,40%), η Eurobank (-7,37%) και η Βιοχάλκο με -6,85%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fitch Ratings: Διατηρεί στο «ΒΒ» την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας - «Σταθερό» το outlook

gazzetta
gazzetta reader insider insider