Wall: Πτώση σε S&P και Nasdaq, μικρή άνοδος για Dow

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall: Πτώση σε S&P και Nasdaq, μικρή άνοδος για Dow
Παρά το νέο χαμηλό στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας και τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, οι ανησυχίες για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και τη νομισματική στήριξη που διατηρείται αμετάβλητη επικράτησαν.

Απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες της Wall Street, παρά το νέο χαμηλό στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας και τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, εν μέσω ανησυχιών για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και της νομισματικής στήριξης που διατηρείται αμετάβλητη.

Ο S&P 500, που κατέγραψε νέο ιστορικό ενδοσυνεδριακό υψηλό εχθές, υποχώρησε 0,33%, στις 4.360,03 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 0,7% κλείνοντας στις 14,543,13. Ο Dow, αντίθετα, κατάφερε να κλείσει με άνοδο 0,15% στις 34.987,02 μονάδες.

Αλλά και στις Big Tech, η Apple υποχώρησε 0,4%, έχοντας φτάσει σε νέο ρεκόρ εχθές. Επίσης, Amazon και Alphabet έχασαν από 1%.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αξιολογεί την οικονομική ανάκαμψη πριν αλλάξει τη νομισματική της πολιτική, ολοκληρώνοντας τη διήμερη κατάθεσή του στο Κογκρέσο.

«Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι πώς να αντιδράσουμε στον πληθωρισμό, ο οποίος είναι μεγαλύτερος από ό, τι περιμέναμε. Στον βαθμό που είναι προσωρινό, τότε δεν θα ήταν σωστό να αντιδράσουμε. Αλλά στον βαθμό που γίνεται όλο και πιο μόνιμος, θα πρέπει να συνεχίσουμε να επαναξιολογούμε τους κινδύνους που θα επηρεάσουν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και αυτό παρακολουθούμε», είπε ο Πάουελ.

«Υπάρχει κάποια ανησυχία ότι η οικονομία έχει φτάσει στο μέγιστο επίπεδο ανάπτυξης», υποστήριξε ο Robert Pavlik, διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Dakota Wealth στο Reuters. «Αυτή θα είναι μια περίοδος υψηλότερης αστάθειας», πρόσθεσε.

«Η αγορά είχε καλές αποδόσεις τον προηγούμενο χρόνο, διότι βρισκόταν σε αναμονή της βελτίωσης των κερδών που βλέπουμε αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Liz Ann Sonders, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στο CNBC. «Πολλές ειδήσεις έχουν τιμολογηθεί», επεσήμανε.

Στα εμπορεύματα, οι τιμές του χρυσού κατέγραψαν κέρδη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου, κέρδισαν 4 δολάρια ή 0,2%, κλείνοντας στα 1.829 δολάρια η ουγγιά, που είναι και η υψηλότερη τιμή από τις 16 Ιουνίου, σύμφωνα με τη FactSet.

Αντίθετα, πτώση σε χαμηλό σχεδόν ενός μήνα κατέγραψαν τα συμβόλαια του πετρελαίου, εν μέσω των ανησυχιών για τη χαμηλή ενεργειακή ζήτηση και την αυξημένη παραγωγή. Το αργό WTI, παραδόσεως Αυγούστου, υποχώρησε κατά 1,48 δολάρια ή 2%, κλείνοντας στα 71,65 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, στο χαμηλότερο κλείσιμο από τις 18 Ιουνίου, σύμφωνα με την FactSet.

Στα εταιρικά αποτελέσματα, η Morgan Stanley ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα ανώτερα των εκτιμήσεων για το β' τρίμηνο του 2021, ωστόσο η μετοχή της αρχικά υποχωρούσε. Πλέον ενισχύεται άνω του 1%, ενώ έως τώρα φέτος έχει σημειώσει άνοδο 35%.

Εντωμεταξύ, η σεζόν για τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου ξεκίνησε με ισχυρή αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα, με τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ - Wells Fargo, Bank of America, Citigroup και JP Morgan Chase να ανακοινώνουν συνολικά κέρδη 33 δισ. δολαρίων.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, στις 360.000 την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας, ενώ καθοδική πορεία κατέγραψαν και ο αριθμός των ανέργων που συνεχίζει να λαμβάνει επιδόματα ανεργίας, κατά 126.000 στα 3,24 εκατομμύρια.

Παράλληλα, αύξηση 0,4% εμφάνισε τον Ιούνιο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed, ενώ κινήθηκε χαμηλότερα των προσδοκιών, με τους οικονομολόγους σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal να έχουν διαμορφώσει εκτιμήσεις για 0,6%.

Σε ξεχωριστή έκθεση, η NY Fed ανακοίνωσε πως ο μεταποιητικός δείκτης Empire State ανήλθε στις 43 μονάδες τον Ιούλιο, καταγράφοντας νέο υψηλό-ρεκόρ.

Τέλος, ισχυρή αύξηση σημείωσε ο δείκτης τιμών εισαγωγών τον Ιούνιο, για 7ο διαδοχικό μήνα, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις. Ειδικότερα, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 1%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider