Σε «ρηχά νερά» το Χρηματιστήριο την Τρίτη - Που βρήκαν «πατήματα» οι αγοραστές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε «ρηχά νερά» το Χρηματιστήριο την Τρίτη - Που βρήκαν «πατήματα» οι αγοραστές
Δεν έπεισε το Χρηματιστήριο, που παρέμεινε σε ρηχά νερά. Υψηλές πτήσεις για Aegean, Coca Cola.

Χωρίς να πείσει ιδιαίτερα το Χρηματιστήριο συνέχισε τη συσώρευση πέριξ των 900 μονάδων, με τα επίπεδα τζίρου να απογοητεύουν καθώς με στο τέλος ξεπεράστηκαν τα 60 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, συνεχίστηκε από τους επενδυτές το έντονο stock picking.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,28% στις 908,10 μονάδες, με τον τζίρο στα 60,45 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 κατέγραψε άνοδο 0,23% στις 2.197,10 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται κατά 0,44% στις 572,16 μονάδες.

Από τους τραπεζικούς τίτλους, η ΕΤΕ κατέγραψε ήπια πτώση 0,04% στα 2,543 ευρώ, η Eurobank έκλεισε ανοδικά κατά 1,08% με έντονη μεταβλητότητα στα 0,859 ευρώ, η Alpha Bank κινήθηκε ανοδικά κατά 0,91% και η Τρ. Πειραιώς σημείωσε πτώση 0,26% στα 1,52 ευρώ. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πλαίσιο που θα ανακοινώσει η Alpha για τη ΑΜΚ. Παράλληλα, η τράπεζα ολοκλήρωσε τη συναλλαγή – ορόσημο για την εξυγίανση του ισολογισμού της, “Galaxy”. Το project Galaxy περιλαμβάνει την πώληση τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 10,8 δισ. ευρώ, καθώς και την πώληση του 80% της εταιρείας διαχείρισης Cepal.

Σημαντική άνοδο κατέγραψε η μετοχή της Aegean συνεχίζοντας τις υψηλές πτήσεις φτάνοντας στα 5,65 ευρώ με κέρδη 3,86%, ενώ υπήρξε και μερική κατοχύρωση κερδών καθώς η μετοχή ξεπέρασε και το 5% ενδοσυνεδριακά.

Ανοδικά κινήθηκαν και δεικτοβαρής μετοχές όπως η Coca Cola που έφτασε στα 31,17 ευρώ με άνοδο 2,2% και σε υψηλά 52 εβδομ. ο ΟΤΕ με κέρδη 1,33% στα 15,27 ευρώ αντίστοιχα σε νέα υψηλά 52 εβδομ. και η Κρι Κρι με κέρδη 2,99% στα 8,28 ευρώ.

Διορθωτικές κινήσεις σε Μυτιληναίο και Ελλάκτωρ όπως και στην ElvalHalcor που έκανε πρεμιέρα στο FTSE 25.

Στη ΓΣ της Ελλάκτωρ, με διευρυμένη πλειοψηφία (άνω του 80% με 90% ανά περίσταση), απούσης και της Greenhill των εφοπλιστών Μπάκου-Καϋμενάκη, η γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ ψήφισε τα θέματα της τακτικής Γ.Σ., η οποία ήταν επεισοδιακή για μία ακόμα φορά.

Ωστόσο, η Γ.Σ. ψήφισε να μην απαλλαγούν από τυχόν ευθύνες τους κατά την άσκηση της διοίκησής τους τα μέλη της προηγούμενης διοίκησης της Ελλάκτωρ για το 2020 (επικεφαλής του ομίλου ήταν ο Αν. Καλλιτσάντσης), με ποσοστό 81,54%, ενώ αντιθέτως ενέκρινε (με ποσοστό 98,11%) την απαλλαγή των ορκωτών ελεγκτών για την εταιρική χρήση 01.01.2020 - 31.12.2020.

Υψηλές απώλειες κατέγραψε η Attica με ιδιαίτερα έντονη μεταβλητότητα καθώς από το -23,37% έκλεισε με πτώση 10,53% και στα 0,17 ευρώ, ενώ κατοχύρωση κερδών καταγράφηκε στην Reds καθώς είχε ξεπεράσει τα 2 ευρώ.

Αξίζει να επισημάνουμε πως η ρηχή εγχώρια αγορά δεν έμεινε ανεπηρέαστη στις υποτροπές του διεθνούς κλίματος, που «αρέσκεται» να ακολουθεί σε μεγαλύτερο βαθμό από τις ανοδικές κινήσεις, ενώ και η χάραξη διαφορετικής γραμμής σε αυτό το κάδρο που δημιουργήθηκε θα αποτελούσε ένα εξαιρετικό δύσκολο εγχείρημα. Έτσι, η βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας για τη φετινή χρονιά που επισημάνθηκε και από τους ξένους οίκους, όπως από την Scope, την BofA και την ING (εμπροσθοβαρής βελτίωση των εκτιμήσεων), με «μοχλό» την καλύτερη εικόνα που διαμορφώθηκε στο α' τρίμηνο και τις αναμενόμενες εισροές των ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, φαίνεται να πέρασε σε δεύτερη μοίρα.

Και αυτό διότι ο κίνδυνος μιας ισχυρής διόρθωσης στις διεθνείς αγορές και η αβεβαιότητα γύρω από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, ειδικά της Delta, που σαρώνει τη Βρετανία προκαλώντας ανησυχίες για μετάδοση μέσω της άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών και την πρόκλησης ενός νέου πανδημικού «κύματος», αποτελούν τους παράγοντες που κρατούν υπό πίεση την αγορά, που δείχνει σε αυτό το διάστημα να μην πείθει. Αυτό αποτυπώνεται άλλωστε και από την περιορισμένη ζήτηση και την έλλειψη διάθεσης ανάληψης πρόσθετου ρίσκου από τους επενδυτές, με τον τζίρο να υποχωρεί σημαντικά στις τελευταίες συνεδριάσεις (στην τελευταία συνεδρίαση υπήρξε «ωραιοποίηση» της εικόνας του τζίρου λόγω του rebalancing και του quadruple witching).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider