Euroxx: Τι έδειξαν οι τράπεζες στο α' τρίμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Euroxx: Τι έδειξαν οι τράπεζες στο α' τρίμηνο
Πώς κινήθηκαν τα αποτελέσματα των τραπεζών το α' τρίμηνο του έτους.

Αύξηση κατέγραψαν τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων για τις συστημικές τράπεζες το α' τρίμηνο του έτους (σε τριμηνιαία βάση), με ώθηση κυρίως από το χαμηλότερο OpEx, αντισταθμίζοντας τα μεικτά πρόσημα που καταγράφηκαν στο σκέλος των καθαρών εσόδων από τόκους (NII).

Με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου αποτελεσμάτων των τραπεζών η Euroxx «είδε»:

  • Μεικτές τάσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) με αύξηση για την Alpha (+ 3% σε τριμηναία βάση) και τη Eurobank (+ 1,6% σε τριμηνιαία βάση) λόγω της επέκτασης του χαρτοφυλακίου των εξυπηρετούμενων δανείων, από την αυξημένη έκθεση στο πρόγραμμα TLTRO της ΕΚΤ και του repricing των προθεσμιακών καταθέσεων, ενώ στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας (-6,4% σε τριμηνιαία βάση) και της Τράπεζας Πειραιώς (-3,4%), η απομόχλευση αντισταθμίστηκε σχεδόν από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης (χαμηλότερο κόστος καταθέσεων και TLTRO) και από την αύξηση των νέων δανείων.
  • Χαμηλότερη παραγωγή εσόδων από προμήθειες σε τριμηνιαία βάση για όλες τις τράπεζες πλην της Alpha Bank (+0,5% σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο) με υψηλότερη παραγωγή προμηθειών από κάρτες, bancassurance και asset management. Οι λειτουργικές δαπάνες κινήθηκαν πτωτικά και σε επαναλαμβανόμενη βάση για όλες τις τράπεζες κυρίως λόγω εποχικότητας και του οφέλους του κόστους εθελούσιας εξόδου.

  • Μεικτές τάσεις στις απομειώσεις δανείων καθώς μειώθηκαν σε Alpha Bank (-31% σε τριμηνιαία βάση) και Eurobank (-10%) ενώ οι απομειώσεις της ΕΤΕ αυξήθηκαν στα 77 εκατ. ευρώ από 31 εκατ. ευρώ, και στην Πειραιώς στα 961 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση των ακαθάριστων δανείων για την Eurobank και την Πειραιώς κατά 0,7 και κατά 0,8 δισ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ η Alpha Bank και η Εθνική κατέγραψαν μείωση σε αυτό το μέτωπο κατά 0,1 και κατά 0,3 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

  • Ο δείκτης NPE αύξηθηκε ελαφρώς σε τριμηνιαία βάση για όλες τις τράπεζες (εκτός από την Εθνική) σε ένα μέτριο θετικό σχηματισμό (λιγότερο από το αρχικά αναμενόμενο). Η Euroxx πάντως σημειώνει ότι τα περισσότερα μορατόρια έχουν λήξει και το ποσοστό νέων NPEs (από αυτά τα δάνεια) αναμένεται κάτω από το 20%.

  • Τέλος, το CET1 κινήθηκε στο 12,1-16,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους ενώ στο B3FL, ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 10,1-14,2% , πολύ πάνω από τις απαιτήσεις CET1 για το 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider