Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα
Προς τον τέταρτο διαδοχικό μήνα απωλειών οδεύει η τουρκική λίρα, με το νόμισμα να υποχωρεί κατά 0,9% στις 8,5713, ενώ νωρίτερα έφτασε και τις 8,564 ανά δολάριο.

Προς τον τέταρτο διαδοχικό μήνα απωλειών οδεύει η τουρκική λίρα, με το νόμισμα να υποχωρεί κατά 0,9% στις 8,5713, ενώ νωρίτερα έφτασε και τις 8,564 ανά δολάριο.

Η πτώση της λίρας εντάθηκε αυτή την εβδομάδα όταν ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αντικατέστησε έναν ακόμα υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας, δημιουργώντας νέα ερωτήματα για την αυτονομία της.

Σημειώνεται πως τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών ανήλθαν σε νέα υψηλά επίπεδα σήμερα αλλά η ενίσχυση του δολαρίου ενόψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ συγκράτησε την άνοδο, με την τουρκική λίρα, ωστόσο, να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Την Τρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντικατέστησε έναν από τους τέσσερις υποδιοικητές της κεντρικής τράπεζας, σε συνέχεια της απόλυσης του κεντρικού τραπεζίτη Νατσί Αγκμπάλ τον Μάρτιο. Ο Ογκουζάν Οζμπάς αντικαταστάθηκε από τον Σεμίχ Τουμέν, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Τον Μάρτιο, ο Ερντογάν απέλυσε τον Νατσί Αγκμπάλ, δύο ημέρες μετά τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στην οποία προχώρησε για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αντικαθιστώντας τον με έναν πρώην βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος και επικριτή της αυστηρής νομισματικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Ο Ερντογάν αντικατέστησε έναν από τους τέσσερις υποδιοικητές της κεντρικής τράπεζας

gazzetta
gazzetta reader insider insider