Με ώθηση από τα επιχειρηματικά deals συνεχίζει το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με ώθηση από τα επιχειρηματικά deals συνεχίζει το Χρηματιστήριο
Η αγορά «διψάει» για επιχειρηματικά deals κάτι που αποτυπώνεται στο ταμπλό του ΧΑ.

«Ανάσα» από τα επιχειρηματικά deals λαμβάνει το Χρηματιστήριο, που δείχνει να εναρμονίζεται με τις διεθνείς αγορές. Έτσι φαίνεται να διεκδικεί με αξιώσεις τις 880 μονάδες.

Συγκεκριμένα, ένα από τα μεγαλύτερα deal των τελευταίων ετών, η εξαγορά της Chipita από την Mondelez ανακοινώθηκε την Τετάρτη, με το ύψος του τιμήματος να υπολογίζεται σε περίπου 2 δισ. δολάρια, δίνοντας ροή στην εγχώρια αγορά. Η Mondelez προχώρησε στην εξαγορά της Chipita με την αλλαντοβιομηχανία Νίκας να εξαιρείται από τη συμφωνία, όπως επίσης και τα δικαιώματα μειοψηφίας στην κοινοπραξία της Chipita στην Ινδία. Σε ό,τι αφορά το τίμημα της εξαγοράς, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ανέρχεται σε περίπου δύο δισ. δολάρια και υπόκειται σε ορισμένες προσαρμογές κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής ενώ χρηματοδοτήθηκε μέσω ενός συνδυασμού έκδοσης νέου δανεισμού και υφιστάμενων ρευστών διαθεσίμων. Σημειώνεται ότι το Group Olayan ελέγχει ποσοστό περίπου 80% στην Chipita και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος ένα ποσοστό 14%.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 1,05% στις 882,5 μονάδες, με τον τζίρο στα 34,88 εκατ. ευρώ. Άνοδο 1,05% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.130 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,86% στις 541 μονάδες.

Από τις τράπεζες, η ΕΤΕ σημειώνει άνοδο 1,52%, η Eurobank 1,24%, η Τράπεζα Πειραιώς ήπια πτώση 0,54% και η Alpha Bank 2,69%, στην προσπάθεια να διαμορφώσει ένα ισχυρό μαξιλάρι με φόντο την ΑΜΚ.

Quest (5,79%), Μυτιληναίος (2,68%), και Jumbo (2,59%) συνεχίζουν με το πόδι πατημένο στο γκάζι, ενώ σημαντική άνοδο σημειώνουν και ElvalHalcor, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ με κέρδη πέριξ του 2%.

Ήπιο profit taking σε Aegean και διορθωτικές κινήσεις σε Titan, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Παράλληλα στο FTSE 25 πέρασε η μετοχή της ElvalHalcor με στάθμιση 18% μετά τα αποτελέσματα της τακτικής εξαμηνιαίας αναθεώρησης της σύνθεσης των δεικτών FTSE/XA για την περίοδο Νοέμβριος 2020 - Απρίλιος 2021. Αντιθέτως η μετοχή της Fourlis αφαιρείται από το δείκτη.

Από την άλλη, στο Mid Cap συμπεριλαμβάνονται οι μετοχές του ΟΛΘ και της Fourlis ενώ διαγράφονται οι μετοχές των Intercontinental International και Marfin Investment Group.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider