Ελλάδα
26-05-2021 | 15:25

Eξαγορά της Chipita από τη Mondelēz International έναντι δύο δισ. δολαρίων

Ρομίνα Νικηφόρου
Μοιράσου το
Eξαγορά της Chipita από τη Mondelēz International έναντι δύο δισ. δολαρίων
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Tη συμφωνία για την εξαγορά της Chipita, ανακοίνωσε η Mondelēz International. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται σε περίπου δύο δισ. δολάρια και υπόκειται σε ορισμένες προσαρμογές κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Το εν λόγω τίμημα,  χρηματοδοτήθηκε μέσω ενός συνδυασμού έκδοσης νέου δανεισμού και υφιστάμενων ρευστών διαθεσίμων. Η Mondelēz International εκτιμά ότι η συναλλαγή θα συμβάλλει στην άμεση αύξηση των κερδών ανά μετοχή. Η συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση αρχών ανταγωνισμού και την πλήρωση τελικών όρων. Σημειώνεται ακόμη ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας δεν περιλαμβάνεται η εταιρεία Π.Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ και τα δικαιώματα μειοψηφίας στην κοινοπραξία της Chipita στην Ινδία.

«Καλωσορίζουμε στην οικογένεια της Mondelēz International τα γευστικά προϊόντα ζύμης της Chipita τα οποία δίνουν περαιτέρω ώθηση στη στρατηγική μας για να γίνουμε ένας παγκόσμιος ηγέτης στην ευρύτερη κατηγορία των σνακ», δήλωσε ο Dirk Van de Put, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Mondelēz International. «Τα εμβληματικά brands και η σημαντική παρουσία της Chipita σε τόσες πολλές ελκυστικές αγορές  αποτελούν ένα ισχυρό στρατηγικό συμπλήρωμα στο υπάρχον χαρτοφυλάκιο μας και στις μελλοντικές μας φιλοδοξίες για ανάπτυξη στην Ευρώπη και πέραν αυτής».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, δήλωσε: «Η Chipita για περισσότερα από 40 έτη στηριζόμενη στην ποιότητα και την καινοτομία δημιούργησε μία νέα κατηγορία σνακ που οι καταναλωτές αγάπησαν διεθνώς. Είμαι βέβαιος ότι η εξαγορά της Chipita από την Mondelez International - μία από τις κορυφαίες εταιρείες σνακ στον κόσμο - θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για τους ανθρώπους της και τα προϊόντα της.»

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, εκτός από την προσθήκη μιας νέας κατηγορίας στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της  Mondelēz International, η εξαγορά αυτή θα ενισχύσει επίσης σημαντικά την παρουσία της εταιρείας στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης όπου η δραστηριότητα της Chipita είναι ιδιαίτερα καλά τοποθετημένη. 

Σημειώνεται ακόμη ότι «η Mondelēz International θα χρησιμοποιήσει το δίκτυο διανομής της Chipita στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη για να ενισχύσει τη δική της διανομή και να συνεχίσει να φέρνει τις μάρκες της στην περιοχή και πέραν αυτής. Η συμφωνία θα προσφέρει επίσης ευκαιρίες καινοτομίας και συνδυασμού σημάτων φέρνοντας τις εμβληματικές μάρκες σοκολάτας της Mondelēz International σε νέες κατηγορίες. Με την πάροδο του χρόνου, η Mondelēz International αναμένει να επιτύχει εκτενείς συνέργειες και μια σειρά από οφέλη στην Chipita, συμπεριλαμβανομένης της ευρείας τεχνογνωσίας  στον τομέα των προμηθειών και της παραγωγής, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες διαφοροποιημένες δυνατότητες της Chipita».

Nωρίτερα το insider.gr έγραφε

Τα σενάρια για πώληση της Chipita στον όμιλο Mondelez φουντώνουν και πάλι τις τελευταίες ώρες, με άλλες πηγές της αγοράς να κάνουν λόγο για προχωρημένες διαπραγματεύσεις και άλλες για σχεδόν κλεισμένη συμφωνία. Από την πλευρά της εταιρείας έως αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση, ούτε επιβεβαίωσης ούτε διάψευσης του συγκεκριμένου deal.

Στη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της Νίκας, ο ισχυρός άνδρας της αλλαντοβιομηχανίας και της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος δεν έδωσε το παρών, αναζωπυρώνοντας εκ νέου τα σενάρια στην αγορά ότι η απουσία του ενδεχομένως και να σχετίζεται με το κυοφορούμενο deal. Εξάλλου η Νίκας, ελέγχεται κατά 93,36% από την Givenrise Investments Limited, θυγατρική της Chipita και μία πιθανή πώληση αναμένεται να επηρεάσει και την αλλαντοβιομηχανία.

Όταν ρωτήθηκε πάντως σχετικά με το φημολογούμενο deal και εάν εμπλέκεται  σε αυτό η Νίκας, η Αγγελική Οικονόμου, διευθύνουσα σύμβουλος της αλλαντοβιομηχανίας, παρέπεμψε στον μέτοχο για το θέμα, σημειώνοντας ότι «δεν είναι κάτι το οποίο γνωρίζουμε».

Αξίζει να σημειωθεί  τέλος ότι σενάρια και συζητήσεις περί διαπραγματεύσεων και πώλησης της Chipita στη Mondelez υπήρχαν και το 2018, τα οποία τότε διαψεύδονταν από την εταιρεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.