Ξένα Χρηματιστήρια
29-03-2021 | 23:18

Ρεκόρ για Dow Jones τη Δευτέρα: Από τις -160 έκλεισε στις +98 μονάδες

Newsroom
Μοιράσου το
Ρεκόρ για Dow Jones τη Δευτέρα: Από τις -160 έκλεισε στις +98 μονάδες
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Mετά από μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα, κυρίως λόγω της αδύναμης θέσης που βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές μετά το κραχ του hedge fund Archegos Capital Management, τη Δευτέρα η Wall Street έκλεισε με μεικτά πρόσημα, με τον Dow Jones να καταφέρνει τελικά να αντιστρέψει την ενδοσυνεδριακή απώλεια 160 μονάδων και να γράψει άλλο ένα ρεκόρ στις +98 μονάδες. 

Έτσι, ο Dow Jones κέρδισε 0,30% στις 33.171 μονάδες.

O S&P 500 υποχώρησε 0,10% στις 3.970 μονάδες.

O Nasdaq έχασε 0,60% στις 13.059 μονάδες.

Τα τεράστια πακέτα μετοχών που πέρασαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής από το κλείσιμο θέσεων της Archegos Capital Management του Μπιλ Χουάνγκ, φαίνεται πως επηρέασαν την επενδυτική ψυχολογία, καθώς μεγάλες τράπεζες με υψηλή έκθεση  στο fund κλυδωνίστηκαν από το selloff. 

Σύμφωνα με το CNBC μεγάλες επενδυτικές τράπεζες με έκθεση στο fund όπως η Credit Suisse και η Nomura ανακοίνωσαν πως θα βρεθούν αντιμέτωπες με ισχυρές απώλειες, και μέσα στην ημέρα είδαν τις μετοχές τους να κατρακυλάνε, με απώλειες πλέον των 13 και 15% αντίστοιχα. Μικρότερες απώλειες κατέγραψαν και άλλες μεγάλες τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η JPMorgan.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bespoke Investment Group, δεν υπάρχει λόγος να θεωρηθεί πως αυτό το «δυστύχημα» με το fund Archegos θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Στην ενδοσυνεδριακή κίνηση ανάκαμψης της Wall Street από τις αρχικές απώλειες, έπαιξε ρόλο η απελευθέρωση της κυκλοφορίας στη διώρυγα του Σουέζ με την αποκόλληση του γιγαντιαίου φορτηγού πλοίου Ever Given. Αυτό σημαίνει πως πλέον τα εγκλωβισμένα 425 πλοία μπορούν να συνεχίσουν την πορεία τους, χωρίς ωστόσο να έχουν αποφευχθεί πλήρως οι καθυστερήσεις. 

«Ο απεγκλωβισμός των τάνκερ ανοίγει τη δίοδο επιτρέποντας στα προϊόντα του πετρελαίου να περάσουν, αλλά και πάλι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στο πότε θα παραδοθούν» δήλωσε στο Marketwatch ο James Williams, της WTRG Economics.

Έτσι, το αμερικάνικο αργό στα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου, κέρδισε 0,59 δολάρια, ή 1%, στα 61,56 δολάρια το βαρέλι.

Από την άλλη ο χρυσός, συμπιεσμένος από το ισχυρό δολάριο και τις αυξημένες ομολογιακές αποδόσεις, έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο 3 εβδομάδων. 

Έτσι, στα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου, ο χρυσός έχασε 20,10 δολάρια ή 1,2%, στα 1.712,2 δολάρια η ουγγιά.

Αντίστοιχα, το ασήμι στα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου, έκλεισε στα -0,34 δολάρια ή 1,4%, στα 24,77 δολάρια η ουγγιά.

Φωτογραφία: GettyImages/Ideal Image

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.