«Κατέκτησε» και τις 860 μονάδες το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κατέκτησε» και τις 860 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πρωταγωνιστές της ανόδου της αγορά πάνω από τις 860 μονάδες τα blue chips. Ορμή και δυναμική από την εγχώρια αγορά που χάραξε διαφορετική πορεία από τις ευρωπαϊκές αγορές.

Υψηλές πτήσεις σημείωσε το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα, κατακτώντας τις 860 μονάδες με τις 900 μονάδες να αρχίζουν να φαίνονται στο πεδίο των αγοραστών. Η εγχώρια αγορά τράβηξε διαφορετική φραμμή από τις υπόλοιπες διεθνείς ευρωπαϊκές αγορές, καταγράφοντας υψηλότερη άνοδο σε σύγκριση με αυτές, εξαιτίας των ρευστοποιήσεων του fund Archigos που συμπαρασύρει τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες που είχαν έκθεση σε αυτό.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,29% στις 862,83 μονάδες με τον τζίρο στα 94,6 εκατ. ευρώ. Υψηλότερα στο 1,34% κινήθηκε ο FTSE 25 στις 2.078 μονάδες, ενώ με κέρδη 1,25% έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης. Στα σημεία που έκανα τη διαφορά είναι πως υπήρχε διάθεση για trading με την αγορά να έχει δυναμική και ορμή κάτι που αποτυπώθηκε πιάνοντας ελαφρώς και τις 870 μονάδες.

Η Eurobank ηγήθηκε του κλάδου με άνοδο 3,05%, η Alpha Bank ακολούθησε στο 1,67%, ενώ απώλειες κατέγραψε η ΕΤΕ της τάξεως του 0,99% με την Πειραιώς στο -4%.

Υψηλές πτήσεις κατέγραψαν η ΕΥΔΑΠ στο 6,78%, τα ΕΛΠΕ στο 5,45%, η Motor Oil στο 3,26% και η Aegean στο 3,14%.

Συγκεκριμένα για σήμερα Δευτέρα 29/03 το πρωί έχει οριστεί η αποσφράγιση των προσφορών για τον διαγωνισμό που προωθεί η ΕΥΔΑΠ αναφορικά με την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ», εκτιμώμενης αξίας περίπου 90 εκατ. ευρώ (72,85 εκατ. ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. 24 %).

Αν δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο (π.χ. μια αναβολή της τελευταίας στιγμής) οι 3 ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι κατασκευαστικές εταιρείες ΑΒΑΞ, ΤΕΡΝΑ, αλλά και η κοινοπραξία των ΕΚΤΕΡ, Θέμελη, ΕΡΕΤΒΟ, Δ. Κωνσταντινίδης, που ήταν αυτές που κατέθεσαν προ εβδομάδας προσφορές, θα μάθουν τον νικητή της διαδικασίας.

Το ταμπλό στη μεγαλύτερη έκταση του «βάφτηκε» πράσινο με τα blue chips να πρωταγωνιστούν.

Επιπλέον τα «πακέτα» που άλλαξαν χέρια περιορίστηκαν στα 23,25 εκατ. ευρώ με μεγαλύτερο αυτό τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αξίας 21,2 εκατ. ευρώ με premium στα 11,20 ευρώ.

Ώθηση στην εγχώρια αγορά έδωσε και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ακόμα 7 μονάδες στο ΑΕΠ σε ορίζοντα εξαετίας πέρα και πάνω από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσει πρόσθετες 200.000 θέσεις εργασίας

Όπως τόνισε, «οι δράσεις που αποτυπώνονται στο σχέδιο αγγίζουν τις 160, είναι δράσεις που αφορούν έργα, αφορούν επενδύσεις, αφορούν μεταρρυθμίσεις, απλώνονται σε πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, απλώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider