Τα επιχειρηματικά deals συντηρούν το Χρηματιστήριο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα επιχειρηματικά deals συντηρούν το Χρηματιστήριο
Στην παρούσα φάση, αν και η ορατότητα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, η αγορά προεξοφλεί θετικά, θεωρώντας, πως τα χειρότερα έχουν περάσει. Πόσο overrated είναι αυτή η προεξόφληση. Ο «χάρτης που ξαναγράφεται» στον κατασκευαστικό κλάδο και τα deals που συνεχίζονται στην πληροφορική συντηρούν το κλίμα.

Εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία έχει «χαράξει» το τελευταίο διάστημα η εγχώρια αγορά έχοντας «αποκοπεί» από το μέτωπο της πανδημίας που συνοδεύεται από την παράταση του lockdown και από μια δύσκολη δημοσιονομική εξίσωση. Φυσικά όλα εξαρτώνται από το πως βλέπει κανείς το ποτήρι, μισοάδειο ή μισογεμάτο, και απ' ό,τι φαίνεται αυτή τη στιγμή, δείχνει να επικρατεί το δεύτερο σενάριο.

Έτσι, με βάση τις πρώτες δέκα συνεδριάσεις του Μαρτίου εκ των οποίων οι έξι έκλεισαν με θετικό πρόσημο, το Χρηματιστήριο κατέγραψε άνοδο 6,5% φτάνοντας πλησίον των 850 μονάδων, με αρκετούς τίτλους όπως της Eurobank (άνοδος 20,33% στα 0,695 ευρώ), της Εθνικής Τράπεζας (άνοδος 15,71% στα 2,46 ευρώ), του ΟΛΠ (άνοδος 13,54% στα 21,80 ευρώ), της Autohellas (άνοδος 12,48% στα 6,58% ευρώ) και της Μυτιληναίος (άνοδος 3,98% στα 13,33 ευρώ) να φτάνουν σε υψηλά 52 εβδομάδων.

Απόρροια αυτής της ανοδικής κίνησης αποτελεί η εμφάνιση υπερτιμήσεων στον Τεχνικό Ταλαντωτή Σχετικής Ισχύος (RSI) κάτι που για την ώρα αποτυπώνει μια απλή αύξηση της δυναμικής, απέχοντας αρκετά από τις «κόκκινες ζώνες». Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί πως εξαιτίας των πακέτων που «άλλαξαν χέρια», ιδιαίτερα στις τελευταίες συνεδριάσεις, δημιουργήθηκε μάλλον μια ιδεατή εικόνα για τον τζίρο (στα 60 εκατ. ευρώ περίπου η καθαρή αξία των συναλλαγών στο μήνα), κάτι που ομολογουμένως προβληματίζει ενόψει συνέχειας, καθώς με την βραχυπρόθεσμη τάση να παραμένει ανοδική, θα χρειαστούν σημαντικά «καύσιμα» για την αναρρίχηση προς τη ζώνη των 894 - 900 μονάδων.

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αποτίμησης, η εγχώρια αγορά διαπραγματεύεται με δείκτη P/E για το 2021 στο 10,5x αρκετά χαμηλότερα σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές αγορές (16,6χ) αλλά και από το μέσο όρο των αναδυόμενων αγορών της περιοχής EMEA (11,1χ). Αυτό ωστόσο δε συνοδεύεται από μια δυναμική στροφή των ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων προς την εγχώρια αγορά εξαιτίας της έλλειψης ενός επενδυτικού «story» που θα ενισχύσει τη ρευστότητα και θα ισχυροποιήσει την παρουσία της στα διεθνή «ραντάρ» και σε δείκτες. Σε ένα βαθμό, καταλυτικό ρόλο σε αυτό το πεδίο αναμένεται να διαδραματίσει ο τραπεζικός κλάδος που μέσω των τιτλοποιήσεων βαδίζει σταδιακά σε μια φάση εξυγίανσης των ισολογισμών, κάτι που θα αποτελέσει άλλωστε και ένα βασικό «γρανάζι» για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και της εγχώριας αγοράς καθώς καλύπτουν μέσω της εφαρμογής του capping το 23,17% στη στάθμιση του FTSE 25. Επιπλέον, η μεταβίβαση των προβληματικών δανείων στους servicers και η εμπλοκή των τελευταίων στο real estate, τροφοδοτεί τα ξένα funds που συνεχίζουν να «βολιδοσκοπούν» στην εγχώρια αγορά ακινήτων.

Προεξόφληση με ερωτηματικά

Στην παρούσα φάση, αν και η ορατότητα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη και η αβεβαιότητα υψηλή, η αγορά προεξοφλεί θετικά (εναρμονιζόμενη με τις διεθνείς αγορές), θεωρώντας, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, πως τα χειρότερα έχουν περάσει συνεχίζοντας σε ένα πλαίσιο αυστηρού stock picking. Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν, είναι το κατά πόσο overrated είναι αυτή η προεξόφληση, κάτι που μένει να φανεί στο πρώτο pullback και στις «άμυνες» που θα βγουν. Και αυτό, ειδικά από τη στιγμή, που η πανδημία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, παρατείνοντας τα περιοριστικά μέτρα και εγκλωβίζοντας την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σε ένα νέο κύκλο υποχρεώσεων και οφειλών που θα αποκρυσταλλωθούν με την αποσωλήνωση της οικονομίας και την άρση του «πέπλου» των μέτρων, με ότι συνεπάγεται αυτό και για τον βασικό πυλώνα της αγοράς εργασίας.

Από την άλλη, η αύξηση των καταθέσεων κατά 11 δισ. ευρώ εν μέσω πανδημίας, μπορεί να δώσει μια σημαντική ώθηση στην κατανάλωση και στον τουρισμό. Φυσικά, αν και έχει προαναγγελθεί η επανεκκίνηση του τουρισμού στις 14 Μαΐου και με αυστηρότερα οργανωτικά πλαίσια σε σύγκριση με το 2020, πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιαστικών προγραμμάτων στις χώρες που «ψηφίζουν» Ελλάδα και σε τι κατάσταση θα βρίσκονται τότε (οικονομικά - ψυχολογικά οι ταξιδιώτες), από την ταχύτητα εμβολιασμού των εργαζομένων του κλάδου και της θωράκισης των νησιών αλλά και ευρύτερα της πανδημίας και της «απόχρωσης» που θα λάβει ο υγειονομικός χάρτης της χώρας εκείνη την περίοδο.

Αυτό που διαφαίνεται είναι πως το θετικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί στο Χρηματιστήριο συντηρείται από την ανθεκτικότητα που επέδειξαν ισχυροί όμιλοι, κάτι που ομολογουμένως έχει περάσει σε σημαντικό τμήμα μετοχών, από τις κινήσεις των εισηγμένων στις διεθνείς αγορές μέσω των ομολογιακών εκδόσεων και από τα επιχειρηματικά deals, για τα οποία «διψάει» η αγορά.

«Ξαναγράφεται ο χάρτης» του κατασκευαστικού κλάδου - Συνεχίζονται τα deals στην πληροφορική

Άξιος πρωταγωνιστής φυσικά ο κατασκευαστικός κλάδος, εξαιτίας της αποεπένδυσης του ολλανδικού fund Reggeborgh από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της στροφής στην Ελλάκτωρ, με ταυτόχρονη έλευση της Μαριάννας Λάτση στην πρώτη με ποσοστό 7,6%. Η κίνηση από την ολλανδική πλευρά δημιουργεί νέες ισορροπίες στον κλάδο, έχοντας φυσικά καταγράψει, σημαντική υπεραξία από τη χρηματιστηριακή πορεία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (απέχει μόλις 3,93% από το υψηλό 52 εβδομάδων στα 9,92 ευρώ) καθώς αγόρασε στα 4,80 ευρώ και στα 5,50 ευρώ ανά μετοχή και πούλησε με premium στα 11,20 (τιμή μετοχής στα 9,53 ευρώ). Ανάλογη πορεία αναμένουν από εδώ και στο εξής και για τον τίτλο της Ελλάκτωρ (1,59 ευρώ) που με ανοδική τμήση της περιοχής του επιπέδου των 1,80 ευρώ -με αυξημένο όγκο συναλλαγών-, μπορεί να δώσει σημαντικό πεδίο δράσης για τη ζώνη των 1,96 με 2,25 ευρώ, υπό το πρίσμα ότι ξεκαθαρίζει το τοπίο με την ΑΜΚ που αναμένεται να φτάσει τα 120,5 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί στην τιμή των 0,90 ευρώ με σημαντικό discount 43,3% από τα τρέχοντα επίπεδα. Πέραν αυτών ωστόσο, οι εγχώριοι όμιλοι ετοιμάζονται να υποδεχθούν σημαντικά projects υπό τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και ένα εύρος έργων που υπολογίζεται στα 13 δισ. ευρώ.

Φεύγοντας από τον κατασκευαστικό κλάδο και περνώντας στον κλάδο της πληροφορικής, ο «χορός» των εξαγορών καλά κρατεί καθώς μετά την εξαγορά της SingularLogic/Epsilon SingularLogic από τις Space Hellas (40%) και Epsilon Net (60%), σειρά πήρε η Entersoft με την εξαγορά της Optimum (εξειδικευμένο λογισμικό) και της Wedia (σχεδίαση και ανάπτυξη Web και eCommerce εφαρμογών, υπηρεσίες digital marketing). Οι κινήσεις στη σκακιέρα της πληροφορικής αναμένεται να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα τόσο από τη μεριάς Profile όσο και από την Performance. Εξάλλου, η πληροφορική αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο και αναπτυσσόμενο κλάδο που αναμένεται να λάβει περαιτέρω ώθηση από τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που θα ενσωματωθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Διαβάστε επίσης:

Με «ορόσημο» την 11η Μαρτίου η επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές - Τι εκτιμούν αναλυτές

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider