Ποιες εισηγμένες «ζεσταίνουν τις μηχανές» για έξοδο στις αγορές - Πώς «τρέχουν» τα εταιρικά ομόλογα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες εισηγμένες «ζεσταίνουν τις μηχανές» για έξοδο στις αγορές - Πώς «τρέχουν» τα εταιρικά ομόλογα
Μετά και την επιτυχή πρεμιέρα του ΟΔΔΗΧ στις αγορές για το νέο έτος, μέσω της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου σε ιστορικό χαμηλό επιτόκιο (0,8%), μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι αρχίζουν να «ζεσταίνουν τις μηχανές», εξετάζοντας το τέλειο timing ώστε να αντλήσουν σημαντικά κεφάλαια από τις αγορές.

Μετά και την επιτυχή πρεμιέρα του ΟΔΔΗΧ στις αγορές για το νέο έτος, μέσω της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου σε ιστορικό χαμηλό επιτόκιο (0,8%), μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι αρχίζουν να «ζεσταίνουν τις μηχανές», εξετάζοντας το τέλειο timing ώστε να αντλήσουν σημαντικά κεφάλαια από τις αγορές.

Έτσι με βασικούς πυλώνες από τη μία την αναχρηματοδότηση των δανειακών τους υποχρεώσεων και από την άλλη την υποστήριξη ισχυρών business plans, ολοένα και περισσότερες εισηγμένες -εκμεταλλευόμενες το χαμηλό κόστος δανεισμού της χώρας- προσανατολίζονται στην τακτική των ομολογιακών εκδόσεων, που βρίσκονται σταθερά στα «ραντάρ» των ισχυρών χαρτοφυλακίων.

Το έναυσμα, όπως αναφέρουν στο insider.gr παράγοντες της αγοράς, θα δώσει εντός του Μαρτίου η Motor Oil για την κάλυψη του ομολογιακού λήξης Απριλίου 2022 με κουπόνι 3,25% που διαπραγματεύεται στο 100,6% της ονομαστικής του αξίας και απόδοση 2,70%. Από τον τραπεζικό κλάδο το παρόν, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες στις αγορές, αναμένεται να δώσει η Alpha Bank, προχωρώντας σε μια έκδοση Tier II περίπου 500 εκατ. ευρώ ως αντιστάθμισμα στην τιτλοποίηση Galaxy.

Από την άλλη, και ο όμιλος Μυτιληναίος βολιδοσκοπεί το ενδεχόμενο να «σηκώσει» από τις αγορές περίπου 500 εκατ. ευρώ σε ένα χρονικό ορίζοντα που να συμβαδίζει με μια τάση εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, έχοντας φυσικά και τα εχέγγυα να το πετύχει με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο, καθώς συνεχίζει να ενισχύει το επενδυτικό της πλανό στις ΑΠΕ, έχοντας μια μεγάλη «βεντάλια» ανεκτέλεστων έργων και με «δύναμη πυρός» που ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ.

Για αργότερα μέσα στο εξάμηνο φαίνεται να εξετάζει και η ΔΕΗ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μια έξοδο στις αγορές, καθώς όπως επισημαίνουν, προηγείται η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ. Όπως όλα δείχνουν, η εταιρεία προσανατολίζεται σε ένα ομόλογο SLB προσαρτημένο στο «πράσινο» επενδυτικό της πλάνο (απολιγνιτοποίηση, στροφή στις ΑΠΕ).

Πέραν αυτού ωστόσο, τα εταιρικά ομόλογα που διαπραγματεύονται στις αγορές δείχνουν να έχουν ανακάμψει σημαντικά από τα επίπεδα που κυμαίνονταν στην αρχή της πανδημίας, έχοντας ως βάση τα χαμηλά επιτόκια και την απεριόριστη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πώς «τρέχουν» τα εταιρικά ομόλογα

Έτσι, το ομόλογο της Aegean λήξης Μαρτίου 2026, με κουπόνι 3,6% βρέθηκε στην κορύφωση της κρίσης των αγορών το Μάρτιο να διαπραγματεύεται στο 54,73% της ονομαστικής του αξίας με απόδοση 17,93%. Πλέον το yield κινείται στο 4,52% απέχοντας 4% από το «100».

Με το υψηλής απόδοσης «πράσινο» ομόλογο λήξης 2024 (high yield green bond) ο Ελλάκτωρ άντλησε από τις αγορές 600 εκατ. ευρώ με κουπόνι 6,375%. Στις αρχές Μαρτίου του προηγούμενου έτους, το ομόλογο του ομίλου βρέθηκε να διαπραγματεύεται στο 58% της ονομαστικής του αξίας, ενώ ακόμη και εάν έχει επανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα, παραμένει χαμηλότερα από το 100% ήτοι στο 92,9% με απόδοση στο 8,73%. Αξίζει να αναφερθεί πως στην εσωτερική διαμάχη που είχε ξεσπάσει στον όμιλο, με τη Reggeborgh να αποκτά εν τέλει τον έλεγχο, το ομόλογο έφτασε στο 91,8% της ονομαστικής του αξίας με απόδοση 9,486%.

Χαμηλότερα από το 100% της ονομαστικής του αξίας κινείται και το μεγάλο ομόλογο (500 εκατ. ευρώ) της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» για το τμήμα των παραχωρήσεων και των υποδομών. Το 7ετές ομόλογο του ομίλου που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2020, βρίσκεται στις 98,43 μονάδες βάσης, με χαμηλό στις 96,19 μονάδες βάσης και απόδοση στο 3,04%.

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η Lamda Development εκδίδοντας και αυτή 7ετές ομόλογο με κουπόνι 3,4%. Η εισηγμένη που έχει αναλάβει το έργο του Ελληνικού άντλησε 320 εκατ. ευρώ, με το ομόλογο να διαπραγματεύεται πλέον λίγο υψηλότερα από τις 100 μονάδες βάσης στις 100,36, με το yield να βρίσκεται στο 3,36%, έχοντας φτάσει μέχρι το 3,25%.

Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζει να κινείται το ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακής (επιτόκιο 2,6%) στις 100,2 μονάδες βάσης με το yield στο 2,58%, έχοντας φτάσει και στο υψηλό 102,9% στα μέσα Ιανουαρίου με απόδοση στο 2,07%. Ανάλογη σταθερή ανοδική πορεία καταγράφει και η μετοχή της εισηγμένης που έχει καταγράψει απόδοση 69,29% σε επίπεδο 52 εβδομάδων στα 14,38 ευρώ.

Για τη Μυτιληναίος, το Eurobond των 500 εκατ. ευρώ με λήξη το 2024 και κουπόνι 2,5% διαπραγματεύεται σταθερά πάνω από την τιμή έκδοσής του στo 103,7%, με απόδοση στη λήξη στο 1,50%. Το ισχυρό προφίλ της εισηγμένης δεν επέτρεψε στο ομόλογο να περάσει κάτω από το 80% της ονομαστικής του αξίας, τόσο στο sell off των αγορών το Μάρτιο, αλλά και στο «κραχ» της εγχώριας αγοράς τον Οκτώβριο (σταθερά πάνω από το 100%). Αντίστοιχα οι επενδυτές που στράφηκαν στη μετοχή της εταιρείας θα είχαν επωφεληθεί από μια απόδοση της τάξεως του 59,64% στο εξάμηνο.

Σημαντική πτώση στην απόδοση εμφανίζει και η μεγάλη έκδοση του ΟΤΕ των 500 εκατ. ευρώ με λήξη το 2026 (κουπόνι 0,875%), φτάνοντας πλέον στο 0,29% από το 3,08% που ήταν το Μάρτιο και στις 103,24 μονάδες βάσης. Ωστόσο από τα μέσα Νοεμβρίου το ομόλογο του ΟΤΕ που έχει διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου καταγράφει πτώση στην ονομαστική αξία από το υψηλό 105,29%.

Τον κύκλο των εταιρικών εκδόσεων για το 2020 «έκλεισε» ο ΟΠΑΠ με 7ετές ομόλογο και επιτόκιο 2,1%. Η εισηγμένη άντλησε 200 εκατ. ευρώ από τις αγορές (150 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες και 50 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης μέχρι τα τέλη του 2022) με το ομόλογο να διαπραγματεύεται στο 101,6% της ονομαστικής του αξίας και το yield στο 1,84%.

Φωτογραφία: Shutterstock

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider