Ξένα Χρηματιστήρια
22-02-2021 | 16:45

Με το «αριστερό» στην εβδομάδα η Wall Street - Ισχυρή διόρθωση σε Nasdaq, Bitcoin

Newsroom
Μοιράσου το
Με το «αριστερό» στην εβδομάδα η Wall Street - Ισχυρή διόρθωση σε Nasdaq, Bitcoin

Πτωτικά ξεκινάει τη νέα εβδομάδα η Wall Street, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι στραμμένο στα αμερικανικά ομόλογα.

Αναλυτικά οι δείκτες:

Ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 0,4%, στις 31.481 μονάδες. Ο S&P 500, σημειώνει πτώση 0,61%, στις 3.883 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq αντίστοιχα καταγράφει κέρδη 1,56%, στις 13.652 μονάδες.

Αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες για την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων στις ΗΠΑ. Το 10ετές αγγίζει την Δευτέρα το 1,37%, που είναι και η υψηλότερη απόδοση για τουλάχιστον ένα χρόνο -με πρόβλεψη για 3% έως τα μέσα του 2021- η οποία και μπορεί να πλήξει ανεπτυγμένες εταιρείες που βασίζονται στον εύκολο δανεισμό. Η αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων, με την σειρά τους, αντανακλούν την αυτοπεποίθηση της αγοράς σχετικά με τη χρονική εγγύτητα της οικονομικής ανάκαμψης, μετά από μια μακρά περίοδο πανδημικής κρίσης.

Εντωμεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προωθεί αλλαγές στο πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας, θέλοντας να εξασφαλίσει πως οι επιταγές θα φτάσουν και στις μικρότερες επιχειρήσεις που ανήκουν σε μέλη μειονοτήτων και σε ελεύθερους επαγγελματίες, που θεωρείται πως αδικήθηκαν σε προηγούμενες φάσεις του προγράμματος. Έτσι, η αρμόδια υπηρεσία για τις μικρές επιχειρήσεις θα δέχεται αιτήσεις μόνο από επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 20 υπαλλήλους. Το πρόγραμμα μπήκε ξανά σε ισχύ τον προηγούμενο μήνα με 284 δισ. δολάρια σε νέα κεφάλαια προβλεπόμενα από νομοσχέδιο του Δεκεμβρίου, με τον Τζο Μπάιντεν να κάνει λόγο για 150 δισ. δολάρια που είναι ακόμα διαθέσιμα. 

Σε εταιρικό επίπεδο, η United Airlines αναγκάστηκε να αποσύρει προσωρινά 24 από τα Boeing 777, μετά από βλάβη που σημειώθηκε σε κινητήρα κατά την διάρκεια πτήσης Ντένβερ-Χονολουλού η οποία ευτυχώς προσγειώθηκε στη βάση της με ασφάλεια. Η μετοχή της εταιρείας, αν και προσυνεδριακά είχε απώλειες, κερδίζει 7,22%.

Το Bitcoin διολισθαίνει 8,5% τη Δευτέρα, παραμένοντας ωστόσο πάνω από το ορόσημο των 50.000 δολαρίων, έχοντας φτάσει μέσα στο Σαββατοκύριακο τις 58.000 δολάρια. Ο Έλον Μασκ είχε δηλώσει το Σάββατο πως οι τιμές του Bitcoin είναι όντως υψηλές, ενώ η JP Morgan σε έρευνα της χαρακτηρίζει το Bitcoin ένα δευτερεύον θέαμα, με τον πραγματικό πρωταγωνιστή της περιόδου να είναι το fintech.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.