Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Dow Jones, πτώση σε S&P και Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Dow Jones, πτώση σε S&P και Nasdaq
Σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με τον ίδιο ρυθμό τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει «σημαντική περαιτέρω πρόοδος».

Με πτωτικά πρόσημα για τους S&P και Nasdaq και με νέο ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones, παρά την αρχική πτώση, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Wall Street, έπειτα από τη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, από τα οποία προκύπτει πως ο προβληματισμός για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι αρκετός για περαιτέρω νομισματικές κινήσεις.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,29% κλείνοντας στις 31.613 μονάδες. Αντίθετα, ο S&P έκλεισε με απώλειες 0,03%, στις 3.931 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στο -0,58%, στις 13.965 μονάδες.

«Οι συμμετέχοντες σημείωσαν πως οι οικονομικές συνθήκες απέχουν από τους μακροπρόθεσμους στόχους της Επιτροπής και πως η στάση της πολιτικής θα πρέπει να παραμείνει προσαρμοστική εωσότου επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι», αναφέρεται στα πρακτικά της Fed. Για τους επενδυτές που ανησυχούσαν πως η Fed θα περιόριζε την κάνουλα της ποσοτικής χαλάρωσης, η κεντρική τράπεζα ανέφερε πως θα συνεχίζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με τον ίδιο ρυθμό τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει «σημαντική περαιτέρω πρόοδος», σύμφωνα με τα πρακτικά.

Μέσα στην ημέρα, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε τα στοιχεία για τον κλάδο της λιανικής. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις τον μήνα Ιανουάριο σημείωσαν αύξηση 5,3%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για άνοδο 1,2%, γεγονός που δείχνει ότι η επιταγή των 600 δολαρίων που δέχτηκαν οι Αμερικάνοι πολίτες ως βοήθημα στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής ανακούφισης από την πανδημία, δαπανήθηκε στην κατανάλωση.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε για τον Ιανουάριο πως ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,4%, ακολουθώντας μια αύξηση 0,3% για το μήνα Δεκέμβριο, που είναι και η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2009.

Από τους μεγαλύτερους κερδισμένους της συνεδρίασης η Verizon, που είδε την μετοχή της να κάνει άλμα 5,2% μετά από την αναφορά πως η επενδυτική Berkshire του Warren Buffet αγόρασε μετοχές της αξίας 8 δισ. δολαρίων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Αντίστοιχα, και η Chevron κέρδισε 3% στη μετοχή της, μετά από την αγορά μετοχών αξίας 4,2 δισ. δολαρίων από τη Berkshire.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider