Ξένα Χρηματιστήρια
29-01-2021 | 23:02

GameStop και εμβόλια «γκρέμισαν» τη Wall Street

Newsroom
Μοιράσου το
GameStop και εμβόλια «γκρέμισαν» τη Wall Street

Βαριές απώλειες και έντονη μεταβλητότητα είναι το σκηνικό που άφησε πίσω του το σίριαλ της GameStop στη Wall Street την Παρασκευή έχοντας και την πανδημία να σαρώνει.

Δείκτες

Την Παρασκευή ο Dow Jones κατέγραψε πτώση 2,03% στις 29.982 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,93% στις 3.714 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε «βουτιά» 2% στις 13.070 μονάδες.

Σε επίπεδο μήνα ο Dow Jones υποχώρησε 2% και ο S&P 500 1,1% ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,4%.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο αρνητικός αντίκτυπος της GameStop θα περάσει στην ευρύτερη αγορά, βγάζοντας νικ αουτ funds που έχουν σορτάρει στον τίτλο αυτό και θα πρέπει να πουλήσουν άλλους ώστε να έχουν ρευστό.

Στο «τρενάκι του τρόμου» της GameStop έρχεται να προστεθεί και η πλατφόρμα trading της Robinhood που φάινεται να άντλησε 1 δισ. δολάρια για να γλιτώσει το βαρύ πέλεκυ που της έχει επιβλυθεί.

Συγκεκριμένα μετά από μια σειρά καταγγελιών, με παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η πλατφόρμα πλήρωσε 65 εκατ. δολάρια ώστε να διευθετήσει παραπλανητικές χρεώσεις. 

Το θέμα δεν έμεινε εκεί, καθώς η πολιτεία της Μασαχουσέτης σε νέα ξεχωριστή καταγγελία ανέφερε πως η έλλειψη εσωτερικών ελέγχων από την εταιρεία, διευκόλυνε τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος κατά το οποίο, άπειροι επενδυτές προέβαιναν σε ένα αδιάκοπο trading που φτάνει κατά περιπτώσεις μέχρι και 100 trades την ημέρα.

 

Σύμφωνα με τη πολιτεία της Μασαχουσέτης, η Robinhood ενθάρρυνε τους άπειρους επενδυτές να εκτελούν συχνά συναλλαγές στην πλατφόρμα της, χρησιμοποιώντας τεχνικές gamification.

 

«Τουλάχιστον 241 πελάτες της Robinhood, χωρίς κάποια εμπειρία επενδύσεων, είχαν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 5 συναλλαγές την ημέρα στην πλατφόρμα της Robinhood στο παραπάνω χρονικό διάστημα», ανέφερε η καταγγελία.

Ωστόσο οι κατά μέσο όρο πέντε συναλλαγές ανά ημέρα είναι μια σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με το trading που έκαναν 25 πελάτες της Robinhood που αναφέρονται λεπτομερώς στην καταγγελία.

Σύμφωνα με την καταγγελία της ρυθμιστικής αρχής, από την 1η Φεβρουαρίου, «πελάτης» πραγματοποίησε 12.748 trades με τη Robinhood, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου 92 trades την ημέρα. «Ο πελάτης δεν είχε επενδυτική εμπειρία πριν από τη διαπραγμάτευση με τη Robinhood», αναφέρει η καταγγελία.

Παράλληλα, κατόπιν αυτού, περισσότεροι από 24 πελάτες της Robinhood με έδρα τη Μασαχουσέτη, διαπραγματεύονταν κατά μέσο όρο από 15 έως 75 φορές την ημέρα.

Στο μέτωπο των εμβολίων η Johnson & Johnson ανακοίνωσε πως το εμβόλιο της για τον κορονοϊό είναι αποτελεσματικό κατά 66% γενικά, αλλά λιγότερο στη Νότια Αφρική, χώρα όπου εξαπλώνεται ένα πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της ο φαρμακευτικός κλάδος της αμερικανικής εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.