Jefferies: Παραμένει bullish για τις ελληνικές μετοχές

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Jefferies: Παραμένει bullish για τις ελληνικές μετοχές

Τη θετική του σύσταση (bullish) για τις ελληνικές μετοχές διατηρεί ο αμερικανικός οίκος Jefferies σε έκθεσή του, ξεδιπλώνοντας τη στρατηγική του για τις αγορές και την παγκόσμια κατανομή assets.

Όπως σημειώνει η Jefferies, με το δείκτη MSCI All World να κινείται σε επίπεδο ρεκόρ, πολλές από τις σημαντικότερες αγορές κυριαρχούνται από μια νέα ομάδα επενδυτών – τους εγχώριους, και τους retail επενδυτές. Μία ωστόσο από τις πιο απρόβλεπτες συνέπειες των τεράστιων νομισματικών και δημοσιονομικών μέτρων στήριξης είναι η «λεγεώνα» των μεμονωμένων επενδυτών των οποίων η όρεξη για ανάληψη ρίσκου είναι δυσανάλογη σε σύγκριση με το μέγεθος των διαθέσιμων κεφαλαίων.

insider

Φυσικά το πώς ανταποκρίνεται αυτή η ομάδα επενδυτών στις εναλλαγές των τιμών των μετοχών, στην ανάπτυξη των εμβολίων και στα επιτόκια είναι πιθανό να είναι πιο βαρύνουσας σημασίας από τη συμμετοχή των «παραδοσιακών» επενδυτών στις αγορές.

Σύμφωνα με τη Jefferies οι τελευταίοι 12 μήνες έχουν δημιουργήσει ένα ατελειώτο αριθμό νέων οικονομικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των ρεκόρ στα «σφιχτά» credit spread, των αρνητικών αποδόσεων σε αρκετούς ομολογιακούς τίτλους και φυσικά των ιστορικών χαμηλών επιτοκίων.

Παράλληλα, ένα από τα ίδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία που προκάλεσε η πανδημία, ήταν η απάντηση των νοικοκυριών σε αυτή. Συγκεκριμένα αντί να περιοριστεί η κατανάλωση, όπως θα περίμενε κανείς σε μια «κανονική» ύφεση, αντιθέτως οι δαπάνες αυξήθηκαν, οδηγώντας την αγορά του real estate, των κατοικιών και των αυτοκινητών σε επίπεδα - ρεκόρ.

insider

Ένα από τα ζητήματα με την αλλαγή του κύκλου εργασίων της αγοράς είναι η «όρεξη» για ανάληψη ρίσκου των εγχώριων επενδυτών. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Jefferies ο κερδοσκοπικός δείκτης λιανικής, που μετρά την απόκλιση από την τάση των περιουσιακών στοιχείων όπου η εσωτερική αξία δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, βρίσκεται κοντά σε τέσσερις τυπικές αποκλίσεις.

Είναι σαφές πως μερικές από τις επενδυτικές κινήσεις που καταγράφονται στις τιμές μετοχών αρχίζουν να αντικατοπτρίζουν μια εξαιρετικά κερδοσκοπική συμπεριφορά η οποία θέτει κινδύνους για τις αγορές βραχυπρόθεσμα. Για παράδειγμα, η πολύ επιθετική τοποθέτηση σε τίτλους μπορεί εύκολα να αναγκάσει μερίδα επενδυτών να πουλήσει άλλες μετοχές ή assets για χρηματοδότηση τυχόν απωλειών.

Σύμφωνα με τη Jefferies οι κεντρικές τράπεζες είναι απίθανο να αυξήσουν τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την παράλογη «αφθονία» ρευστότητας που υπάρχει στις αγορές, καθώς αυτό θα υπονόμευε την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο ο πιο εύκολος τρόπος για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, θα ήταν οι ρυθμιστικές αρχές να ενισχύσουν την εποπτεία στις αγορές, κάτι που θα σήμαινε μια αύξηση των margin costs και ένα περιορισμό της πρόσβασης σε ορισμένα χρηματοοικονομικά προϊόντα ή assets.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider