«Bullish» για τις ελληνικές μετοχές η Jefferies

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Bullish» για τις ελληνικές μετοχές η Jefferies

Τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή αναμένεται να καταγράψει η εγχώρια αγορά το 2021 στο σενάριο του επιτυχημένου εμβολίου και του ανοίγματος των ευρωπαϊκών οικονομιών, όπως αναφέρει σε έκθεσή της Jefferies, διατηρώντας τη «bullish» στάση της για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η εγχώρια αγορά παραμένει πολύ μακριά από τα επίπεδα προ πανδημίας, αλλά αυτό δεν αποτελεί κάποια έκπληξη δεδομένου ότι η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 10% το 2020, ενώ από την άλλη η στήριξη της ΕΚΤ έχει συγκρατήσει τους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης στα ελληνικά assets. Όπως σημειώνει οι μετοχές «survivors» έχουν επιδείξει αξιοπρεπή επίπεδα ελεύθερων ταμειακών ροών και ανθεκτικότητα στους ισολογισμούς τους. Παράλληλα, οι δείκτες κινδύνου στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η εγχώρια αγορά εμφανίζει ουδέτερη τεχνική εικόνα, με μεγάλο μέρος των επενδυτών να έχει ρευστοποιήσει θέσεις του τους τελευταίους 18 μήνες.

Έτσι, η Jefferies τοποθετεί στα top trades τις ελληνικές μετοχές για το 2021, επισημαίνοντας ότι η εγχώρια αγορά δεν είναι ακριβή, με τους ελληνικούς τίτλους να διαπραγματεύονται με P/E (δείκτη τιμής προς κέρδη) 9,9x, P/B (δείκτη τιμής προς λογιστική αξία) 0,6x, μερισματική απόδοση (D/Y) 5,1% και ROE (αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων) 6,3%.

insider

Από την άλλη, όπως αναφέρει η ελληνική οικονομία η οποία πέρασε από μια περίοδο βαθιάς ύφεσης στο διάστημα 2009-2015 έχει αλλάξει ρότα, μετά από πολλή και σκληρή δουλειά σε ό,τι αφορά την ανοικοδόμηση των μάκρο, κάτι που άλλαξε δραματικά τους τελευταίους έξι μήνες. Η κατάρρευση των τουριστικών εσόδων έχει δημιουργήσει, μέσω του αντίκτυπου στα έσοδα από υπηρεσίες, ένα ευρύτερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Το θετικό είναι ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έγινε μέτρια θετικό τον Αύγουστο.

Παράλληλα, ενδιαφέρον έχει ότι στην τελευταία έκθεση του Σεπτέμβριου της Κομισιόν επισημαίνεται ότι «παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία, οι οποίες έχουν αναπόφευκτα οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην υλοποίηση πολλών δράσεων, η Ελλάδα έχει προχωρήσει καλά με την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων, και ιδίως με την οριστικοποίηση του πτωχευτικού κώδικα». Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώνεται στο υψηλό 16,8%

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, ο οίκος αναφέρει, πως έχουν δει μια συνεχιζόμενη βελτίωση στις καταθέσεις, ενώ η πίστωση προς τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες έχει επιταχυνθεί, και για τις ΜμΕ, άρχισε να γίνεται θετική, μετριάζοντας τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της τραπεζικής πίστωσης σε νοικοκυριά. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με το spread να διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλά.

 

Ανδρέας Βελισσάριος, [email protected]

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider