Το παιχνίδι με τους «σορτάκηδες» των ελληνικών ομολόγων και η συζήτηση για πρόωρες εκλογές

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το παιχνίδι με τους «σορτάκηδες» των ελληνικών ομολόγων και η συζήτηση για πρόωρες εκλογές
Από καλύτερες τιμές και χαμηλότερες αποδόσεις οι επόμενες εκδόσεις του ΟΔΔΗΧ.

Το γνωστό παιχνίδι «της γάτας με το ποντίκι» φαίνεται να παίζει με επιτυχία ο ΟΔΔΗΧ, προς το παρόν τουλάχιστον. Πέτυχε να χαμηλώσει, εν μέσω «αναταραχής», τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κατά 10 – 12 bp, με την πρώτη κίνηση στο χρέος του 2021.

Τεχνικά η πρώτη έμμεση «έκδοση» του ΟΔΔΗΧ επέτρεψε να παρακαμφθούν οι... γωνίες στις οποίες την είχαν «στημένη» θεσμικοί και μη επενδυτές, που βγάζουν κέρδη «σορτάροντας» αδύναμα χαρτιά.

Η απόφαση να προχωρήσει σε swap ανταλλαγής επτά παλαιότερων εκδόσεων με μία «νέα» 30ετούς διάρκειας (με άνοιγμα της έκδοσης του περασμένου Φεβρουαρίου) επέτρεψε να αποφύγει την πίεση που περίμενε την οποιαδήποτε έκδοση του ελληνικού δημοσίου, από «θεσμικούς» οι οποίοι είχαν υπολογίσει σ’ αυτή και …περίμεναν για σίγουρα κέρδη.

Αυτό που συνέβει ήταν ότι οι …κυνηγοί υποχρεώθηκαν να πληρώσουν άρον – άρον τα χαρτιά που είχαν σορτάρει (χωρίς να τα έχουν) ανεβάζοντας τις τιμές και ρίχνοντας τις αποδόσεις.

Το επεισόδιο αυτό «έριξε» τις αποδόσεις κατά 10 – 12 bp, βελτιώνοντας το επίπεδο τιμών από το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσει η επόμενη έκδοση. Η αξιολόγηση αυτής της κίνησης βελτιώνεται ακόμα περισσότερο αν υπολογίσει κανείς το περιβάλλον την συγκεκριμένη στιγμή. Συγκεκριμένα τις ημέρες εκείνες το περιβάλλον ήταν αρκετά άσχημο καθώς η πολιτική κρίση στην Ιταλία είχε αυξήσει τις πιέσεις τόσο στα ιταλικά όσο και στα ελληνικά ομόλογα.

Η πίεση ήταν τόσο αυξημένη που υποχρέωσε την ΕΚΤ να αυξήσει την εβδομάδα εκείνη σημαντικά τις αγορές ομολόγων του ευρωπαϊκού νότου για να κρατήσει τον έλεγχο και να μη ξεφύγει η κατάσταση.

Το αποτέλεσμα αυτής της «τρίπλας» ήταν ξαφνικά να επανέλθουν τα ελληνικά ομόλογα σε τιμές υψηλότερες από τα αντίστοιχα ιταλικά και με μικρότερες αποδόσεις και spreads.

Ετσι άλλωστε εξηγείται η ξαφνική ανατροπή στην λίστα αποδόσεων και spreads με τα ελληνικά χαρτιά να είναι πλέον σε καλύτερη θέση από τα ιταλικά τα οποία παρά την στήριξη από την ΕΚΤ συνεχίζουν να πιέζονται καθώς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών παραμένει ζωντανό.

Το γεγονός αυτό άλλωστε φαίνεται να απομακρύνει και οποιαδήποτε σχετική σκέψη στην Αθήνα, καθώς και μόνο το άνοιγμα μιας τέτοιας συζήτησης για πρόωρες εκλογές θα οδηγούσε αυτόματα σε απώλεια όχι μόνο του εδάφους που κερδήθηκε από τον ΟΔΔΗΧ, αλλά πολύ – πολύ περισσότερο. Με άλλα λόγια θα «έκλεινε» την μοναδική πηγή φθηνής χρηματοδότησης των προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας, αν η τρέχουσα δύσκολη κατάσταση λόγω πανδημίας και καθυστερήσεων στην καμπάνια εμβολιασμού, υποχρέωνε σε αύξηση του ετήσιου δανεισμού...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider