Τι «βλέπει» η BofA για τις ελληνικές μετοχές και την οικονομία

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι «βλέπει» η BofA για τις ελληνικές μετοχές και την οικονομία

«Περιμένοντας το καλοκαίρι» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος των αναλυτών της Bank of America για τις ελληνικές μετοχές εκτιμώντας ότι η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα επιτρέψει την επιστροφή στην ανάπτυξη την άνοιξη, με αποτέλεσμα το 2021 να κλείσει με ρυθμούς ανάπτυξης 2,8% για την Ελλάδα, «βλέποντας» το 5,6% το 2022.

Όπως εξηγεί η BofA, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστήριου, αποτελεί έναν σταθμισμένο δείκτη μετοχών με βάση την κεφαλαιοποίηση, με τον δείκτη ΜSCI Greece ωστόσο που αποτελεί το διεθνές επενδυτικό «ραντάρ» να αποτελείται από τρεις μόλις μετοχές (OTE, ΟΠΑΠ, Jumbo) καλύπτοντας περίπου το 26% της σταθμισμένης με το free float κεφαλαιοποίησης της εγχώριας αγοράς.

Παράλληλα, όπως σημειώνει τα προθεσμιακά συμβόλαια στην αγορά των παραγώγων δεν είναι προϊόντα με ρευστότητα, αλλά τα swaps έχουν μεγαλύτερη ρευστότητα και διατίθενται τόσο σε μεμονωμένες μετοχές όσο και στον MSCI Greece. Δεν υπάρχει αγορά options, όπως αναφέρει η BofA.

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους, έως τα τέλη του 2020, οι τράπεζες είχαν αφαιρεθεί από τον MSCI Greece, παρότι κάποτε αποτελούσαν το 60% του δείκτη. Ο κλάδος των καταναλωτικών ειδών αποτελεί πλέον το 47% της αγοράς και παράγει κατά μ.ο το 44% των ετήσιων κερδών, ενώ οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες αποτελούν το 44% της κεφαλαιοποίησης και το 21% των κερδών.

insider

Όπως επισημαίνει η ελληνική αγορά, εκτός των τραπεζών διαπραγματεύεται σε παρόμοια επίπεδα αποτιμήσεων με τον μέσο όρο των αναδυόμενων σε όρους P/E και με σημαντικό premium σε όρους P/B. Οι δείκτες EV/EBITDA και EV/Sales είναι υψηλότεροι των μακροπρόθεσμων μέσων όρων τους, με τους αναλυτές της BofA να εκτιμούν ότι η αύξηση των εταιρικών κερδών θα είναι καλύτερη του μέσου όρου των αναδυόμενων το 2021 υποχωρώντας σημαντικά το 2022.

Παράλληλα, το risk premium των ελληνικών μετοχών έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, αλλά έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα έκτοτε, στα επίπεδα του 6,5%. Σε σύγκριση με τις άλλες αγορές της ΕΕΜΕΑ (Αναδυόμενη Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική), οι εγχώριες μετοχές παρουσιάζουν μικρότερη συσχέτιση με τις διεθνείς αγορές, καθώς επηρεάζονται κυρίως από τις εγχώριες εξελίξεις, ενώ τον τελευταίο χρόνο, ο βαθμός συσχέτισης έχει ενισχυθεί.

insider

Από τους εγχώριους δείκτες, οι επενδυτές σύμφωνα με τη BofA θα πρέπει να παρακολουθούν κυρίως την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τον δείκτη PMI μεταποίησης, όπως και τα spreads των ελληνικών ομολόγων, αφού έχει διαπιστωθεί ότι αυτοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία των μετοχών. To correlation (συσχέτιση) με το ευρώ έχει αυξηθεί και για τις τρεις μετοχές που καλύπτουν τον δείκτη MSCI Greece.

Από την άλλη, σε ότι αφορά το δημοσιονομικό σκέλος, η αμερικανική τράπεζα αναφέρει πως τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την πανδημία διαμορφώθηκαν στο 4,1% του ΑΕΠ το 2020, ενώ για το 2021 η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει υποστηρικτική, με τους πόρους στο 2% του ΑΕΠ να είναι διαθέσιμοι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως εξηγεί η αμερικανική τράπεζα, έπειτα από μία σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το β' τρίμηνο εξαιτίας του lockdown, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το γ' τρίμηνο σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης ήταν πολύ περιορισμένη, εξαιτίας της πτώσης του τουρισμού. Μετά το πέρας του καλοκαιριού, ήρθε να προστεθεί στο ήδη επιβαρυμένο outlook, η αύξηση των κρουσμάτων που ανάγκασε την κυβέρνηση να εντείνει τα περιοριστικά μέτρα επιβραδύνοντας την προσπάθεια ανάκαμψης στο δ' τρίμηνο.

Παρ'όλα αυτά, η BofA αναμένει αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ και για το α' τρίμηνο του 2021, ενώ η επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς αναμένεται την άνοιξη, υπό τη στήριξη του εμβολιαστικού και του δημοσιονομικού πλάνου. Η διάθεση των εμβολίων αναμένεται να επιτρέψει το άνοιγμα των περισσότερων υπηρεσιών, σε αντίθετη με τον τουριστικό και τον ταξιδιωτικό κλάδο που θα καθυστερήσουν να επανέλθουν σε μια κανονικότητα, μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη ανοσία στον παγκόσμιο πληθυσμό, σύμφωνα με τη BofA.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider