Eurobank Equities: Το μεγάλο comeback του Χρηματιστηρίου το 2021 - Τα top picks

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank Equities: Το μεγάλο comeback του Χρηματιστηρίου το 2021 - Τα top picks

Η διεθνής υποστηρικτική πολιτική, τα εγχώρια δημοσιονομικά μέτρα στήριξης αλλά και η αναμενόμενη εισροή των ευρωπαϊκών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία δημιουργούν ένα εποικοδομητικό τρίπτυχο για τις ελληνικές μετοχές, όπως εκτιμά η Eurobank Equities.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, παρόλο που ο Γενικός Δείκτης ανέκαμψε σημαντικά από το Μάρτιο εν μέσω του θετικούς κλίματος που δημιούργησαν τα εμβόλια στο δ' τρίμηνο του 2020, παραμένει κατά 14% χαμηλότερα από το υψηλό του 2020. Από την άλλη, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές «θολώνουν» εξαιτίας της αβεβαιότητας γύρω από τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων στην οικονομία, με τη χρηματιστηριακή να εκτιμά πως η διάθεση των εμβολίων, μειώνει τους κινδύνους.

Λαμβάνοντας υπόψη το ελκυστικό επίπεδο αποτίμησης (οι ελληνικοί τίτλοι εκτός τραπεζών διαπραγματεύονται με discount υψηλότερο του 40% σε EV/EBITDA έναντι των ευρωπαϊκών, και οι ελληνικοί τραπεζικοί τίτλοι «τρέχουν» με discount περίπου 50% P/TBV έναντι των περιφερειακών), η Eurobank Equities εκτιμά ότι οι ελληνικές μετοχές προσφέρουν μια συναρπαστική πρόταση ανταμοιβής κινδύνου. Παράλληλα, η διεθνής στροφής που επιχειρείται σε value μετοχές και η επιτάχυνση των εισροών σε αυτό το επενδυτικό πλάνο, ενισχύουν περαιτέρω τη θέση των ελληνικών τίτλων.

Για τράπεζες, η χρηματιστηριακή σημειώνει πως η βελτίωση των ισολογισμών τους θα αποτελέσει το κυρίαρχο ζήτημα κατά τη διάρκεια του έτους, με τις τιτλοποιήσεις να διαδραματίζουν βασικό ρόλο καθώς η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει την επέκταση του σχεδίου Ηρακλής. Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται επί του παρόντος με εκτιμώμενο δείκτη P/TBV στο 0,25χ για το 2021.

Η Eurobank Equities αναμένει περαιτέρω re-rating που θα οδηγήσει σε σταδιακή μείωση του χάσματος αποτίμησης έναντι των ευρωπαϊκών τίτλων, χάρη στην επιτάχυνση των προσπαθειών για εκκαθάριση των NPEs και την ανάκαμψη της κερδοφορίας. Παράλληλα η διόρθωση των ισολογισμών θα ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό έως το 2022, επιτρέποντας στους δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROEs) να ανακάμψουν στη συνέχεια κατά περισσότερο από 5%.

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές εκτός τραπεζών, η χρηματιστηριακή αναφέρει πως, προσφέρουν ένα υγιές προφίλ ανάπτυξης με διψήφια αύξηση των EPS τα επόμενα 3 χρόνια, ενώ διαπραγματεύονται με discount 10% σε EV/EBITDA έναντι του μακροπρόθεσμου μέσου όρου τους. Τα τρέχοντα επίπεδα τιμών φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη το Equity Risk Premium (ERP) κοντά στο 5 - 5,5%, το οποίο μπορεί να μην φαίνεται πολύ συναρπαστικό σε ένα ιστορικό πλαίσιο, αλλά είναι ελκυστικό, σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω συμπίεση του ERP καθώς ενισχύονται οι αναπτυξιακές προοπτικές. Ενδεικτικά, εκτιμά, ότι μία μείωση του premium risk κατά 150 μ.β θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόδοση 30% για τις μετοχές αυτού του κλάδου.

Τα top picks της Eurobank Equities

insider

H Eurobank Equities προτείνει σταδιακή αύξηση της έκθεσης των επενδυτών στο ρίσκο σε ό,τι αφορά το ελληνικό χαρτοφυλάκιό τους, εν αναμονή της ανάκαμψης που θα καταγραφεί λόγω των εμβολίων. Για τους λόγους αυτούς τοποθετεί στα top picks τις μετοχές των ΟΠΑΠ (επωφελείται από το re-opening), ΔΕΗ (στοιχήματα αναδιάρθρωσης), ΕΧΑΕ (ελκυστικοί δείκτες αποτίμησης), Μυτιληναίο (συνδυασμός κυκλικών και αμυντικών χαρακτηριστικών).

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ξεχωρίζει τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας, δεδομένου του ισχυρού ισολογισμού της, που προσφέρει έναν σαφή τρόπο ανάκαμψης των κερδών, σε συνδυασμό με μια ελκυστική αποτίμηση. Παράλληλα, καθώς ενισχύεται η εμπιστοσύνη σε μια πορεία ανάκαμψης, η χρηματιστηριακή προτείνει τη στροφή σε μια πιο επιθετική διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου που θα περιλαμβάνει κυκλικά προσαρμοσμένους τίτλους όπως η Fourlis.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider