UBS: Υπερβολικές οι ανησυχίες για «φούσκα» στις αγορές - Το ράλι θα συνεχιστεί

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Υπερβολικές οι ανησυχίες για «φούσκα» στις αγορές - Το ράλι θα συνεχιστεί

Υπερβολικές χαρακτηρίζει τις ανησυχίες για «φούσκα» στις αγορές η UBS, σε έκθεσή της με τίτλο «Bubble worries overdone, despite fresh lockdowns», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το ράλι θα συνεχιστεί.

Η ελβετική τράπεζα επισημαίνει πως τα lockdowns συνιστούν μία θεμελιώδη επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών, ειδικά καθώς η διάθεση του εμβολίου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη παραμένουν θετικές, με την παγκόσμια οικονομία να αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 6,3% το 2021, έπειτα από ύφεση 3,5% το 2020. Μετά τις θετικές εκπλήξεις στα εταιρικά κέρδη τα δύο τελευταία τρίμηνα, οι προοπτικές τους για το 2021 παραμένουν ενθαρρυντικές.

Δεύτερον, δεδομένου του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, η UBS δεν εκτιμά ότι οι αποτιμήσεις είναι ενδεικτικές της επενδυτικής ευφορίας. Το risk premium των μετοχών είναι στο 6% υψηλότερο δηλαδή του μέσου όρου του 4% περίπου, από το 1998, γεγονός που υποδυλωνει ότι οι μετοχές παραμένουν ελκυστικές έναντι των ομολόγων. Πέραν τούτου, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ επεσήμανε στις 18 Δεκεμβρίου πως «εάν κοιτάξει κανείς τα P/Es, είναι ιστορικά υψηλά. Αλλά σε έναν κόσμο όπου το risk free επιτόκιο θα είναι χαμηλό για αρκετό καιρό, το premium των μετοχών, δηλαδή η ανταμοιβή που παίρνει κανείς για να αναλάβει το ρίσκο των μετοχών, είναι ο δείκτης τον οποίο πρέπει να εξετάζετε. Και αυτό δεν βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, το οποίο σημαίνει ότι οι μετοχές δεν είναι υπερτιμημένες».

Ως τρίτο λόγο, η UBS αναφέρει πως η ιστορία έχει δείξει ότι το ρίσκο του να επενδύσει κανείς όταν οι μετοχές βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό, δεν είναι τόσο μεγάλο όσο πολλοί πιστεύουν. Με βάση τα δεδομένα από το 1960, η κατά μέσο όρο οι ετήσιες οι αποδόσεις στον S&P 500 ήταν 11,7%, από τη στιγμή που αγγίζει το ιστορικό υψηλό, έναντι 11,3% όταν οι αγορές βρίσκονται χαμηλότερα από τα υψηλά. Το ίδιο χρονικό διάστημα διαφαίνεται ότι οι αποτιμήσεις είναι χαμηλές σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, με μικρή συσχέτιση μεταξύ του P/E του S&P 500 και των επόμενων ετήσιων αποδόσεων.

Για τους τρεις αυτούς λόγους, η UBS δεν θεωρεί ότι οι αποτιμήσεις αποτελούν εμπόδιο για τη συνέχιση του ράλι στις αγορές, προτείνοντας ωστόσο διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων και στροφή στα small και mid caps, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και στους κλάδους των προαιρετικών καταναλωτών ειδών, των χρηματοοικονομικών και της ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider