Αγοραστικό «ορμητήριο» στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στις 700 μονάδες

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγοραστικό «ορμητήριο» στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στις 700 μονάδες
Στην περιοχή των 700-720 μονάδων στοχεύει πλέον το Χρηματιστήριο. Δεύτερο «άλμα» μετά το 11,42% της προηγούμενης Δευτέρας, με τζίρο που ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ. Σημαντικές ανακοινώσεις από την Moderna δίνουν νεα ώθηση στις αγορές.

Την κρίσιμη αντίσταση των 667 μονάδων (ΚΜΟ 200 ημερών) διέσπασε σε πρώτο βαθμό το Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, ενώ σε δεύτερο βαθμό πέρασε και από την κρίσιμη περιοχή των 680-685 μονάδων. Η ανοδική διαφυγή από τη ζώνη αυτή οδήγησε το Γενικό Δείκτη στις 690 μονάδες, βάζοντας πλώρη για τις 700 και τις 720 μονάδες.

Η ανοδική τάση των διεθνών αγορών που, όπως είχε αναφέρει το insider.gr, αποτελεί το βασικό «οδηγό» για την εγχώρια αγορά, η μετατροπή των CoCos της Τράπεζας Πειραιώς σε μετοχές που θα οδηγήσουν το ΤΧΣ σε ένα ποσοστό της τάξεως του 61% στην τράπεζα, και από την άλλη σε έναν άμεσο σχεδιασμό για επανιδιωτικοποίηση, ανοίγοντας το δρόμο σε μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες, αλλά και η παραδοχή της ήττας από τον Ντόναλντ Τραμπ που προκαλεί ανακούφιση στις αγορές, με μικρότερες δόσεις αβεβαιότητας, οδήγησαν το Χρηματιστήριο σε «άλμα» 5,35%.

Σημαντική ώθηση στις αγορές έδωσε και η προσθήκη ενός ακόμη εμβολίου στο συνολικό «οπλοστάσιο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς μετά από αυτό των Pfizer/BioNTech που ξεπερνά το 90% σε αποτελεσματικότητα, ήρθε και η Moderna να ανακοινώσει πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της αγγίζει το 94,5%. Αξίζει να επισημάνουμε πως οι δύο σημαντικές ανακοινώσεις από το μέτωπο των εμβολίων, άλλαξαν άρδην το κλίμα και τη μεσοπρόθεσμη τάση με μια άνοδο που ξεπέρασε 16,8% και τις 100 μονάδες.

Συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 5,44% στις 691,36 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά ξανά τα 100 εκατ. ευρώ (105,9 εκατ. ευρώ) και τον όγκο συναλλαγών στα 86,76 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 5,94% κατέγραψε ο FTSE 25, στις 1.645,05 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε «άλμα» 14,72% στις 354,16 μονάδες, σπάζοντας την αντίσταση των 347 μονάδων. H διατήρηση του τζίρου σε υψηλά επίπεδα, αποτυπώνει τη συνέχιση της διάθεσης για trading, όπως είχε αναφέρει στο insider.gr o Νίκος Χρυσοχοΐδης της ομώνυμης χρηματιστηριακής.

Από την άλλη οι χαμηλές αποτιμήσεις που δημιουργήθηκαν σε αρκετούς τίτλους με κυριότερους τους τραπεζικούς, δημιούργησαν έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να καταγράφει άνοδο 12,59% στα 1,368 ευρώ, της Τράπεζας Πειραιώς 17,38% στα 0,828 ευρώ, της Eurobank 14,09% στα 0,448 ευρώ και της Alpha Bank 16,3% στα 0,635 ευρώ, συνεχίζοντας έτσι την ανάκτηση κρίσιμων στηριγμάτων που χάθηκαν στο sell off του Οκτωβρίου.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν και οι τίτλοι που είχαν βρεθεί στο στόχαστρο των πωλητών λόγω του αντίκτυπου του lockdown (πετρέλαιο, ενέργεια, αεροπορικές) όπως είναι η μετοχή της Aegean που ενισχύθηκε 12,5% στα 4,50 ευρώ, των ΕΛΠΕ 5,6% στα 5,09 ευρώ, και της Motor Oil -που στις 30 Νοεμβρίου θα βρεθεί στον Small Cap της MSCI- στο 11,32% στα 10,67 ευρώ. Εκεί αναμένονται σημαντικές εκροές στα τέλη του μήνα, και το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν θα απορροφηθούν, ώστε η μετοχή να μην δεχθεί ισχυρές πιέσεις, ενώ και η συγκυρία στον κλάδο της ενέργειας θα δώσει κατεύθυνση.

Παράλληλα η αλλαγή του κλίματος πραγματοποιείται σε ένα μήνα που τα ξένα funds κλείνουν τα βιβλία τους, έχοντας ολοκληρώσει σε ένα βαθμό τις όποιες ρευστοποιήσεις και αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων τους, με το window dressing να έπεται, oδηγώντας ενδεχομένως σε μια περαιτέρω ανοδική κίνηση στον Γενικό Δείκτη.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρέας Βελισσάριος, [email protected]

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider