Η άνοδος της Wall Street και ο «κρυφός» πρωταγωνιστής των εξελίξεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η άνοδος της Wall Street και ο «κρυφός» πρωταγωνιστής των εξελίξεων
Το «μπλε κύμα» δε υπήρξε ποτέ, το πολιτικό θερμόμετρο θα παραμείνει για μεγάλο διάστημα υψηλά, η πανδημία σαρώνει, αλλά η Wall Street θα κινείται στο δικό της «αστερισμό».

Οι ΗΠΑ γυρνούν «σελίδα», αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το πολιτικό κεφάλαιο του Ντόναλντ Τραμπ. Κάπως έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί το αποτέλεσμα που όπως όλα δείχνουν θα προκύψει από τις αμερικανικές κάλπες σε μια «μάχη» για γερά νεύρα.

Το «μπλε κύμα» δε υπήρξε ποτέ, το πολιτικό θερμόμετρο θα παραμείνει για μεγάλο διάστημα υψηλά, η πανδημία σαρώνει, αλλά η Wall Street θα κινείται στο δικό της «αστερισμό». Ενδεικτικό είναι πως σε μια τόσο αμφίρροπη αναμέτρηση, ο Dow Jones έφτασε την Τετάρτη στο υψηλό του 2,40% ήτοι 705 μονάδες υψηλότερα, άνοδος ρεκόρ σε εκλογική αναμέτρηση που μας γυρνάει 120 χρόνια πίσω στο 3,33%, που έφτασε μετά τις εκλογές του 1900 όταν κέρδισε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Γουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Γουίλιαμ Τζένινγκς Μπράιαν.

Φυσικά αυτό έχει εξήγηση, καθώς αναλυτές εκτιμούν πως οι αγορές έκαναν στροφή 180 μοιρών προτιμώντας μια κατά κάποιον τρόπο μοιρασμένη πολιτικά «πίτα» με τη Γερουσία να περνάει στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων και το Κογκρέσο στους Δημοκρατικούς, από ένα σαρωτικό πέρασμα των Δημοκρατικών που θα άλλαζε άρδην την πολιτική και την οικονομική ατζέντα.

Παράλληλα, στο τριήμερο ράλι, πρωταγωνιστής αναδείχθηκε ο τεχνολογικός δείκτης σε μια απρόσμενη ίσως εξέλιξη, αν σκεφτεί κανείς πως ο Μπάιντεν είναι υπέρμαχος της αύξησης της εταιρικής φορολόγησης βάζοντας στο «στόχαστρο» τους Big 5 - FAANG. Ωστόσο οι επενδυτές βλέποντας πως οι Ρεπουμπλικάνοι παίρνουν τον έλεγχο της Γερουσίας, έχοντας τη δυνατότητα να μπλοκάρουν μέτρα που θα προωθήσουν οι Δημοκρατικοί σε ότι αφορά την φορολογία στα υψηλά στρώματα, τοποθετήθηκαν σε μετοχές του τεχνολογικού κλάδου. Αναλυτές της JP Morgan προβλέπουν πως o Μπάιντεν θα εστιάσει στην ανοικοδόμηση της οικονομίας, αποσύροντας πιθανότατα τις προτάσεις του για αυξήσεις φόρων.

Ωστόσο ο Stacey Gilbert, διαχειριστής χαρτοφυλακίου για παράγωγα της Glenmede Investment Management, δήλωσε πως «η μεταβλητότητα δεν έχει εξαφανιστεί», επισημαίνοντας «οι επενδυτές βίωσαν την μάχη για τον προεδρικό θώκο ως πηγή μεταβλητότητας σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα».

Από την άλλη στρατηγικοί αναλυτές της Barclays ανέφεραν σε εσωτερικό σημείωμα πως «οι αγορές φοβούνται την αβεβαιότητα γύρω από τις εκλογές και όχι το πραγματικό αποτέλεσμα».

Στο μεγαλύτερο μέρος του έτους -εκτός από το μεγάλο όγκο πωλήσεων σε τίτλους που προήλθε εξαιτίας της πανδημίας - τα futures Οκτωβρίου διαπραγματεύτηκαν με premium έναντι άλλων συμβολαίων, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στις εκλογές ως ένα σημαντικό risk event. Καθώς οι ανησυχίες αυξήθηκαν γύρω από αν θα υπάρξει καθυστέρηση ή αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος, τα futures Νοεμβρίου άρχισαν να διαπραγματεύονται σε υψηλότερες τιμές, με τον Michael Purves, διευθύνων σύμβουλο της Tallbacken Capital Advisors να τονίζει πως τα πράγματα θα εξομαλυνθούν σε ένα βαθμό. Από την άλλη αναλυτές Societe Generale, επεσήμαναν πως σε περίπτωση αμφισβήτης του αποτελέσματος είναι πιθανόν να υπάρξει μια διόρθωση στις αγορές που θα προσεγγίσει το 10%-15%.

Παρ'όλα αυτά, κανείς δεν πρέπει να παραλείψει τον ισχυρό ρόλο της Fed, καθώς βρίσκεται εκεί δίνοντας κατεύθυνση στις αγορές, ρίχνοντας χρήμα από το ελικόπτερο. Έτσι για την ώρα κανείς δεν δείχνει ικανός να κινηθεί κόντρα στο ρεύμα που δημιουργεί ο Τζερόμ Πάουελ, μέσω των εκτεταμμένων προγραμμάτων αγοράς χρέους, φουσκώνοντας τις αγορές. Σε αυτό συντελεί και η ανάλυση της Societe Generale που τονίζει πως τα QE της Fed αποτελούν οδηγό για την Wall Street καθώς χωρίς αυτά ο S&P 500 θα έπρεπε να είναι στις 1.800 μονάδες και ο Nasdaq λίγο πάνω από τις 5.000 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider