Την άποψη ότι "ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει και πάλι το πάνω χέρι" λόγω της προσφυγικής κρίσης εκφράζει σε άρθρο της για τις διαπραγματεύσεις Αθήνας και δανειστών η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Η εφημερίδα γράφει ότι το ελληνικό δράμα με την κρίση χρέους συνεχίζεται, καθώς εδώ και εβδομάδες η Αθήνα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της προσπαθούν να συμφωνήσουν πότε θα καταβληθεί η νέα δόση βοήθειας.

Το καλοκαίρι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της συμφώνησαν με την Αθήνα σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ. Όμως η καταβολή των δόσεων εξαρτάται από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τώρα συζητείται αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους απαραίτητους όρους για την καταβολή 2 δισ. ευρώ. Αυτό έχει αρχίσει να ξυπνά αναμνήσεις από τα παιχνίδια της ελληνικής κυβέρνησης στο παρελθόν, αναφέρει η Welt.

Σύμφωνα, πάντως, με την εφημερίδα, αυτή τη φορά οι Βρυξέλλες δεν μοιάζουν να ανησυχούν. "Σημειώνουμε προόδους καθημερινά", τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακόμη και οι επικριτές της παραδέχονται ότι η ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες εφάρμοσε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, απ' όσες είχαν εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενδέχεται να καταλήξουν κατά τη σημερινή τους σύνοδο στις Βρυξέλλες σε μια συμφωνία. Όπως όμως αναφέρουν διπλωματικές πηγές αν και έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι, δεν θα υπάρξει επίσημη απόφαση σήμερα. Αυτό οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ένα νέο χαρτί στις διαπραγματεύσεις, με τη σύνδεση της προσφυγικής κρίσης με τις συζητήσεις για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Πλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ένα μέσο να ασκήσει πίεση, υποστηρίζει η Welt.

Όπως εξηγεί, χωρίς τη συνεργασία της Αθήνας δεν μπορεί να λυθεί η προσφυγική κρίση, ενώ ο Τσίπρας έχει αναχθεί σε πρόσωπο-κλειδί στην αντιμετώπιση της κρίσης αυτής.

Παρόλο όμως που η Αθήνα επιθυμεί να εκμεταλλευτεί προς όφελός της την προσφυγική κρίση, οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να δεχθούν καμία απόκλιση από τα συμπεφωνημένα. Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας αρνούνται κατηγορηματικά τη σύνδεση της προσφυγικής κρίσης με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Υπογραμμίζουν ότι η καταβολή των δόσεων και οι προσπάθειες να τερματιστεί η προσφυγική κρίση είναι δύο ανεξάρτητα θέματα. Τώρα, καταλήγει η Welt, μια θετική έκβαση θα ήταν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ να αποτιμήσουν θετικά την κατάσταση των διαπραγματεύσεων και οι Έλληνες να προχωρήσουν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.