Σε εκατοντάδες απολύσεις προχωρά το Twitter, σε μια προσπάθεια να "ανισταθεί στην κρίση" η οποία χτύπησε και τα social media με τον γνωστό όμιλο να σημειώνει ζημιογόνο πορεία. Η μείωση των δαπανών θα προέλθει από την κατάργηση θέσεων εργασίας (και συγκεκριμένα του 8%) ενώ δρομολογούνται και δομικές αλλαγές σε μια ύστατη προσπάθεια για επιστροφή στην κερδοφορία.

Αυτή την τακτική επέλεξε ο συνιδρυτής  της εταιρείας, Jack Dorsey, ο οποίος ανέλαβε και πάλι τα ηνία της εταιρείας ως CEO και βλέπει την απόλυση του 8% των εργαζομένων ως λύση για την βραδεία ανάπτυξη και τις οικονομικές απώλειες που σημειώνει ο όμιλος στις υπηρεσίες μηνυμάτων.

Η περικοπή των δαπανών θα μπορούσε να αυξήσει τα κέρδη αλλά στον όμιλο διατυπώνονται επιφυλάξεις καθώς επικρατεί αβεβαιότητα για το μέλλον, τη δυναμική ανάπτυξη που  επιδιώκει η εταιρεία  και την αύξηση του κοινού, για την οποία πασχίζει εδώ και πολύ καιρό. Σύμφωνα με τον Richard Windsor, αναλυτή της Edison Investment Research, οι απολύσεις ίσως να αποτελούν μια ύστατη προσπάθεια να σωθεί η εταιρεία σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να «σφίγγει» κανείς τα «λουριά» αλλά ένα κύμα απολύσεων, αποτελεί κίνηση απόγνωσης για μια εταιρεία που δεν έχει άλλη εναλλακτική.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι, καθώς  το εργατικό δυναμικό του Twitter διπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια, στοιχείο που λειτούργησε επιβαρυντικά στην προσπάθεια του ομίλου να επιστρέψει στην κερδοφορία, για πρώτη φορά κατά τα 9 χρόνια λειτουργίας του. Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του ομίλου μέχρι σήμερα οι ζημιές έφθασαν τα 2 δισ. ευρώ και οι επενδυτές δείχνουν έντονη ανησυχία για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2015.

Τα προβλήματα διαχείρισης όμως του εργατικού δυναμικού δεν αποτελούν την μοναδική αιτία της ζημιογόνου πορείας του ομίλου. Όπως παραδέχεται ο Dorsey, η δυσχρηστία του Twitter λειτουργεί ανασταλτικά στην προσέλκυση νέων χρηστών, ειδικά όταν άλλα κοινωνικά δίκτυα και σχετικές υπηρεσίες όπως το Snapchat και το WhatsApp του facebook κερδίζουν συνέχεια έδαφος. Μία νέα εφαρμογή του Twitter, με την ονομασία «Στιγμές» («Moments») επιδιώκει να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού. Η εφαρμογή, ξεκίνησε με πρωτοβουλία τους προκατόχου του Dorsey, Dick Costolo και περιλαμβάνει σχόλια, βίντεο και φωτογραφίες από τα σημαντικότερα γεγονότα όπως αυτά αποτυπώθηκαν στη μνήμη των ανθρώπων. Η βασική δέσμευση του Dorsey είναι να καταστήσει το Twitter προσβάσιμο στο ευρή κοινό το επόμενο έτος και με την κατάργηση θέσεων εργασίας θεωρείται ότι θα δώσει «ανάσα» στον όμιλο ενώ παράλληλα σχεδιάζει νέα εργαλεία.

Τα έξοδα του ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο σημείωσαν αύξηση 44% και έφθασαν τα 1,2 δισ. ευρώ ενώ τα έσοδα δεν ξεπέρασαν τα 938 εκατ. δολάρια.

Το Twitter αποτελεί μέσον κοινωνικής δικτύωσης με βασική δραστηριότητα την ανταλλαγή/δημοσίευση  σύντομων μηνυμάτων (tweets), τα οποία μπορούν να αναγνωστούν και από μη συνδεδεμένους χρήστες. Ο όμιλος συμπληρώνει φέτος 9 χρόνια λειτουργίας (ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2006 από τον Jack Dorsey)  και μετρά πάνω από 250 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.