Πώς επηρέασε η πανδημία και το lockdown τη στροφή προς λύσεις εναλλακτικές του καπνίσματος;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς επηρέασε η πανδημία και το lockdown τη στροφή προς λύσεις εναλλακτικές του καπνίσματος;
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Nobacco.

H ανησυχία για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος, η αποφυγή του καπνίσματος στο σπίτι και η διαχείριση του άγχους είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι καταναλωτές αναζητούν εναλλακτικές στο κάπνισμα λύσεις την εποχή της πανδημίας και των lockdown.

Αυτό προκύπτει από ανάλυση του Consumer Research & Analysis Unit της Nobacco η οποία βασίστηκε σε αυθόρμητες (όχι προκαθορισμένες) απαντήσεις περισσότερων από 2.600 καταναλωτών στο ιδιόκτητο δίκτυο καταστημάτων της Nobacco το διάστημα από 4 Μαΐου έως και 30 Οκτωβρίου 2020.   

Οι αυθόρμητες τοποθετήσεις καταναλωτών - οι οποίοι είτε είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούν εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος τους προηγούμενους τρεις μήνες, είτε δεν είχαν χρησιμοποιήσει τέτοια προϊόντα στο παρελθόν - στο ερώτημα γιατί στράφηκαν ή γιατί σκέφτονται να επιλέξουν κάποια εναλλακτική λύση κατέδειξαν τρεις βασικές αιτίες σχετιζόμενες με την πανδημία και τις αλλαγές στη καθημερινότητα που αυτή επέφερε. 

Αντιμετώπιση των ανησυχιών για την υγεία, του παθητικού καπνίσματος και του άγχους

Συγκεκριμένα, σχεδόν 3 στους 10, το 28%, ανάφερε ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας προκάλεσε ή ενέτεινε την ανησυχία για την πιθανότητα μόλυνσης του αναπνευστικού συστήματος και μείωσης της ανοσοποιητικής άμυνας του οργανισμού. Ένας στους 7 καταναλωτές (15%) αιτιολόγησε την επιλογή του πρωτίστως ως προσπάθεια να μειωθεί η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα σε κλειστούς χώρους ως αποτέλεσμα της πολύωρης παραμονής στο σπίτι. Ένα μικρότερο τμήμα κάτω του 1 στους 10, σχεδόν 7%, αναφέρει ως βασικό λόγο την ανάγκη διαχείρισης των συναισθημάτων και του ψυχικού φορτίου που προκαλείται από την απειλή της υγείας, τις οικονομικές επιπτώσεις και τα περιοριστικά μέτρα. Σημειώνεται ότι οι παραπάνω λόγοι αναφέρθηκαν επιπροσθέτως και εκτός του βασικού λόγου μετάβασης σε εναλλακτικά προϊόντα του καπνίσματος, που είναι η μείωση των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος (περίπου 1 στους 2).

insider

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Nobacco τα παραπάνω ευρήματα αποτελούν μια πρώτη ένδειξη ότι οι συνθήκες της πανδημίας άφησαν το ίχνος τους και στα κίνητρα που καθορίζουν την εγκατάλειψη του καπνίσματος και την αναζήτηση άλλων λύσεων που θεωρούνται μειωμένης βλάβης. Προσθέτουν δε ότι είναι αντικείμενο μελλοντικής διερεύνησης αν και για πόσο τα «ίχνη» του κορωνοϊού στις καταναλωτικές αυτές στάσεις θα διατηρηθούν και μετά τη λήξη της πανδημίας.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider