Σήμερα οι ανακοινώσεις για το «restart» του τουρισμού - Ποια μέτρα θα στηρίξουν τον κλάδο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα οι ανακοινώσεις για το «restart» του τουρισμού - Ποια μέτρα θα στηρίξουν τον κλάδο
Φορολογικές ελαφρύνσεις, υγειονομικά πρωτόκολλα κι άνοιγμα συνόρων υπό προϋποθέσεις θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα στοχευμένα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα.

Τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, το άνοιγμα των συνόρων αλλά και τα οικονομικά μέτρα στήριξης του τουριστικού κλάδου αναμένεται να ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στους πολίτες, παρουσιάζοντας το πλάνο της κυβέρνησης για την στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων αλλά και του τουριστικού κλάδου, ενώ στη συνέχεια οι συναρμόδιοι υπουργοί θα αναλάβουν να εξειδικεύσουν το περιεχόμενο του σχεδίου και στις τρεις διαστάσεις του που αφορούν στην εργασία, στη φορολογία και στη ρευστότητα.

Παρότι οι κυβερνητικές αποφάσεις για την αναθέρμανση του τουριστικού κλάδου αναμένονται τις τελευταίες εβδομάδες, οι ανακοινώσεις καθυστέρησαν γιατί η κυβέρνηση επιδιώκει αφενός να συντονιστεί με τις αποφάσεις της ΕΕ και τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σε κοινοτικό επίπεδο κι αφετέρου να διασφαλίσει διακρατικές συμφωνίες που θα αναζωπυρώσουν την ζήτηση κι από χώρες εκτός ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα ο πρωθυπουργός είχε πρόσφατα τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες βαλκανικών χωρών (Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας) ώστε να βρεθούν τρόποι διευκόλυνσης των διασυνοριακών συναλλαγών, μεταφορών και μετακινήσεων και κατ επέκταση ο τουρισμός.

Τι θα ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση

Τα στοχευμένα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα θα περιλαμβάνουν σύμφωνα με πληροφορίες φορολογικές ελαφρύνσεις στον τουρισμό για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, επιδότηση μισθών και ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, επιδότηση εργοδοτών για προσλήψεις νέων ανέργων καθώς και παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση με βάση τα ακαθάριστα έσοδα των τελευταίων ετών.

Δεκτά φαίνεται να γίνονται και τα λοιπά φορολογικά μέτρα και μέτρα ρευστότητας που είχαν ζητήσει οι φορείς του τουρισμού το τελευταίο διάστημα – όπως η προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία και η υπαγωγή σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ για τις διανυκτερεύσεις - χαρακτηρίζοντάς τα «απαραίτητα» για την επόμενη μέρα.

Όσον αφορά τις μεταφορές, αεροπορικές κι ακτοπλοϊκές, η επανεκκίνηση των οποίων έχει βαρύνουσα σημασία για την αναθέρμανση της τουριστικής κίνησης, τα μέτρα ενδέχεται να περιλαμβάνουν μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για την θερινή περίοδο και χρηματοδοτική στήριξη με κρατικές εγγυήσεις για την διασφάλιση της ρευστότητας των αεροπορικών.

Άγνωστο παραμένει ακόμα αν η κυβέρνηση θα δώσει φορολογικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες καταλυμάτων που θα επιλέξουν να μην ανοίξουν φέτος, ώστε να προχωρήσουν σε επενδύσεις όπως ανακαινίσεις βελτιώνοντας το τουριστικό προϊόν της χώρας για την επόμενη χρονιά.

Πέρα από τα μέτρα ρευστότητας και τα φορολογικά μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν για τα καταλύματα, τα οποία θα συμβαδίζουν με τις σχετικές προτάσεις της ΕΕ καθώς και το άνοιγμα των συνόρων για τουρίστες που προέρχονται από την Ευρώπη ή από κράτη με τα οποία έχει συναφθεί διακρατική συμφωνία.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται εναγωνίως από τους φορείς του τουρισμού και δη από τους ξενοδόχους, δεδομένου ότι το άνοιγμα των μονάδων φέτος αποδεικνύεται «δύσκολο στοίχημα» στο οποίο πολλοί ξενοδόχοι μπορεί να «μην ποντάρουν».

Όπως μάλιστα διευκρινίζει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός σε σχετική ανακοίνωσή του «από τα μέτρα και τις διακρατικές συμφωνίες θα εξαρτηθεί τι μπορεί να διασωθεί από τη φετινή σεζόν και με ποια όπλα θα δώσουν τη δύσκολη μάχη που έχουν μπροστά τους τα ξενοδοχεία της χώρας».

Χαρακτηρίζοντας τα μέτρα επανεκκίνησης για τον τουρισμό, «σύνθετη και πολυπαραγοντική εξίσωση» ο κ. Βασιλικός σημείωσε ότι σε «όλη αυτή τη μακρά και επίπονη διαδικασία διαβούλευσης, το ΞΕΕ ήταν «παρών» με θεσμικότητα, ρεαλισμό και αξιοπιστία και ανέδειξε έγκαιρα και τεκμηριωμένα τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία και ο τουρισμός».

«Επεξεργαστήκαμε και υποβάλλαμε, σε συνεργασία και με τους άλλους φορείς του τουρισμού, προτάσεις για εφαρμόσιμα και ισορροπημένα υγειονομικά πρωτόκολλα. Καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για τη στήριξη της απασχόλησης και την ενίσχυση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων φιλοξενίας. Πάνω απ' όλα, εξ αρχής υποστηρίζουμε αταλάντευτα και έμπρακτα ότι για να αντιμετωπίσουμε αυτή την ιστορικά πρωτόγνωρη πρόκληση, απαιτείται η συστράτευση όχι μόνο των φορέων του τουρισμού αλλά συνολικά, όλων των οικονομικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας» τόνισε στην ανάρτησή του ο κ. Βασιλικός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider