Στο δυσοίωνο συμπέρασμα πως το 50% των νέων καινοτόμων φαρμάκων που θα λαμβάνουν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) δεν θα είναι διαθέσιμα για τους Έλληνες ασθενείς, καταλήγει η μελέτη την οποία εκπόνησε η EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations). Πρόκειται για την Ομοσπονδία των Φαρμακοβιομηχανιών και Ενώσεων, που αποτελεί το θεσμικό όργανο το οποίο εκπροσωπεί τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.
Το βασικότερο εμπόδιο όπως καταγράφει η μελέτη είναι το αβέβαιο περιβάλλον με τις δυσθεώρητες επιστροφές (clawback), που επιπλέον ανακοινώνονται με τόσο μεγάλη καθυστέρηση ώστε οποιασδήποτε προβλεψιμότητα στο επιχειρείν καθίσταται ανέφικτη. Ποτέ άλλοτε δεν έχει αργήσει τόσο η ενημέρωση για το clawback των νοσοκομειακών φαρμάκων, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), μετά από 13 χρόνια επιβολής του μέτρου των αυτόματων επιστροφών.
Στον προϋπολογισμό για την Υγεία, ύψους 7 δισ. ευρώ, η συνεισφορά του κράτους διαμορφώνεται στο 40%, της φαρμακοβιομηχανίας στο 50% και των ασθενών στο 10%.

Καθώς η συζήτηση για την υπογραφή ενός 3ετους Μνημονίου συνεργασίας, μεταξύ Φαρμακοβιομηχάνων, φαρμακοποιών και υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε εξέλιξη, η πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας υπογραμμίζει ότι θα ήθελε να δει τροποποιήσεις στο περιεχόμενο του Μνημονίου και προσθέτει ότι δεν αισθάνεται καμία διασφάλιση πως τα μέτρα που θα επιβληθούν όντως θα δουλέψουν. Επιπλέον ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας προβληματίζεται για το κατά πόσο οι συνολικές αποφάσεις, που θα ληφθούν στον τομέα της υγείας θα είναι μόνο εκείνες οι οποίες θα συμπεριληφθούν στο Μνημόνιο Συνεργασίας.
«Σε αυτά τα 13 χρόνια επιβολής του clawback δεν έχω δει κάτι που να σταθεροποιεί ή να βελτιώνει την κατάσταση» λέει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου. Εξίσου αβέβαιο είναι το σκηνικό για το περίφημο Ταμείο Καινοτομίας που θα βοηθήσει την έγκριση και διάθεση των καινοτόμων φαρμάκων ώστε να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση οι ασθενείς στο φάρμακο που χρειάζονται, την ώρα που το χρειάζονται.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, δεν γνωρίζουμε πως θα λειτουργεί, πόσες θεραπείες θα ενταχθούν, για πόσο διάστημα θα ενταχθούν κι άλλες λεπτομέρειες ζωτικής σημασίας όπως για παράδειγμα με τι ύψος clawback θα μπαίνουν αλλά και με τι ύψος clawback θα παραμένουν. Αν για παράδειγμα μια καινοτόμος θεραπεία σε ένα ιδανικό σενάριο εισάγεται στο Ταμείο καινοτομίας με clawback 13%, ποιος διασφαλίζει ότι μετά από μη διευκρινισμένο διάστημα θα πρέπει η παραγωγός φαρμακοβιομηχανία να πληρώσει ξαφνικά clawback ύψους 70%;
Τέτοιου είδους προβληματισμοί και αβεβαιότητες καθιστούν τους Έλληνες ασθενείς πολίτες 2ης ταχύτητας ή 2ης κατηγορίας σε σύγκριση με τον μέσο Ευρωπαίο, καθώς θα έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες που μακροπρόθεσμα αυξάνουν πολύ τα χρόνια ποιοτικής ζωής και περιορίζουν τις δαπάνες υγείας από τις επιπλοκές των χρόνιων νοσημάτων.
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ διευκρινίζει ότι στα καινοτόμα φάρμακα (που θα έρχονται δυστυχώς μετ’ εμποδίων στην εγχώρια φαρέτρα) δεν περιλαμβάνονται οι νέες εγκρίσεις των υπαρχόντων θεραπειών, ούτε τα εμβόλια, ούτε τα βιοομοειδή ούτε τα γενόσημα.