Παθολόγοι: Θετικό βήμα η συνεργασία ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παθολόγοι: Θετικό βήμα η συνεργασία ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ
Tο εν λόγω μέτρο δεν είναι αρκετό για να αλλάξει τη συνολική προβληματική εικόνα του ΕΣΥ, κάτι που απαιτεί επιπλέον παρεμβάσεις.

Υπέρ της συνεργασίας των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΣΥ τάσσεται η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (Ε.Ε.Π.Ε), εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να συμβάλει σε κάποιο βαθμό στην αντιμετώπιση των ελλείψεων προσωπικού που παρατηρούνται στο σύστημα Υγείας. Ωστόσο, κρίνει ότι το εν λόγω μέτρο δεν είναι αρκετό για να αλλάξει τη συνολική προβληματική εικόνα του ΕΣΥ, κάτι που απαιτεί επιπλέον παρεμβάσεις.

«Είναι σαφές ότι το σύστημα υγείας στην μετά COVID εποχή παρουσιάζει ολοένα και συχνότερα επικίνδυνα σημάδια πολυεπίπεδης δυσλειτουργίας. Δυστυχώς η έλλειψη στελεχών, λόγω αποχωρήσεων προς συνταξιοδότηση, ή στον ιδιωτικό τομέα, επιτείνει το πρόβλημα, που θεωρούμε ότι παρόλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε τοπικό επίπεδο, δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς. Έκδηλη είναι πλέον η ανάγκη παρεμβάσεων προκειμένου να ανακοπεί η πτωτική πορεία του ΕΣΥ. Θεωρούμε θετικό βήμα την νομοθέτηση ενιαίου νομικού πλαισίου με το άρθρο 33 του Νόμου 5107/2024, για την συνεργασία των ιδιωτών ιατρών με το ΕΣΥ. Από την άλλη, όμως, αποτελεί τμηματική παρέμβαση, που μπορεί εν μέρει να εξυπηρετήσει υπάρχουσες προβληματικές καταστάσεις, όμως δεν θα αλλάξει την συνολική προβληματική εικόνα του ΕΣΥ», αναφέρει η Ένωση σε σχετική ανακοίνωση.

Η ΕΕΠΕ θεωρεί ότι η ανόρθωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας χρειάζεται:

• Στιβαρή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που θα αποφορτίσει τα νοσοκομεία
• Ενίσχυση του προσωπικού με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
• Ουσιαστικό συντονισμό των δομών για την εξυπηρέτηση των ασθενών

«Επειδή θα πρέπει να γίνει επιλέξιμη η ένταξη των νέων γιατρών στο ΕΣΥ απαιτούνται γενναίες ενισχύσεις στις οικονομικές τους απολαβές, αλλά και ελκυστικές εργασιακές ρυθμίσεις», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider