«Αλαλούμ» με τις επεμβάσεις στα απογευματινά χειρουργεία – Οι διευκρινίσεις Γεωργιάδη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αλαλούμ» με τις επεμβάσεις στα απογευματινά χειρουργεία – Οι διευκρινίσεις Γεωργιάδη
Στο Παράρτημα Ι, που περιλαμβάνει τις 6 κατηγορίες επεμβάσεων και επεμβατικών πράξεων συμπεριλαμβάνονται οι μεταμοσχεύσεις, καθώς και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις (κρανιοτομές, εκσπλαχνώσεις, οξεία σκωληκοειδίτιδα κ.λ.π.)

Αντιδράσεις και σύγχυση προκάλεσε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα απογευματινά χειρουργεία, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την Τρίτη (5/3). Την αναστάτωση έφερε το γεγονός ότι στο Παράρτημα Ι, που περιλαμβάνει τις 6 κατηγορίες επεμβάσεων και επεμβατικών πράξεων με τους αντίστοιχους κωδικούς DRG (σύστημα κατανομής αμοιβών Διαγνωστικά Ομοιογενών Ομάδων), συμπεριλαμβάνονται οι μεταμοσχεύσεις, καθώς και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις (κρανιοτομές, εκσπλαχνώσεις, οξεία σκωληκοειδίτιδα κ.λ.π.), όπως επίσης και η νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδα Νεογνών.

Οι αντιδράσεις προήλθαν από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, και από τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτη Παπανικολάου, οι οποίοι, ως εκπρόσωποι των αντίστοιχων φορέων, έχουν ούτως ή άλλως εκφράσει την αντίθεσή τους στο νέο Θεσμό, υποστηρίζοντας ότι με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων αλλοιώνεται η θεμελιώδης αρχή σύστασης του ΕΣΥ, που είναι η δωρεάν περίθαλψη με ισότιμη πρόσβαση.

Οι διευκρινίσεις Γεωργιάδη

Την κατάστασή ξεκαθάρισε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, το βράδυ της Τρίτης, υπογραμμίζοντας ότι στα απογευματινά χειρουργεία θα διενεργούνται επεμβάσεις για ψυχρά-τακτικά περιστατικά.

«Στην Υπουργική Απόφαση περιλαμβάνονται όλοι οι κωδικοι Drg των επεμβατικών πράξεων των νοσοκομείων. Στην απογευματινή λειτουργία όμως διενεργούνται επεμβάσεις για ψυχρά - τακτικά περιστατικά κατόπιν εγκρίσεως της επιτροπής χειρουργείου των νοσοκομείων. Δε συμπεριλαμβάνονται ούτε οι μεταμοσχεύσεις ούτε επείγοντα περιστατικά. Μην προσπαθούν κάποιοι να δημιουργούν εντυπώσεις απλά και μόνον διότι αντιδρούν στην Μεταρρύθμιση. Τα Απογευματινά Χειρουργεία θα πάνε πολύ καλά», ανέφερε ο Υπουργός σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις

Όπως αναφέρει η σχετική ΚΥΑ, η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων αφορά σε επεμβάσεις ή επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο Νοσοκομείο, πέραν της μίας ημέρας. Δύναται να πραγματοποιείται καθ’ όλες τις ημέρες, εξαιρουμένων των Νοσοκομείων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στα οποία δεν μπορεί να πραγματοποιείται κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας τους.

Χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες επεμβατικές πράξεις πέραν του τακτικού ωραρίου, δεν μπορούν να διενεργούνται μετά τις 10:00 μ.μ.

Στα απογευματινά χειρουργεία μπορεί να συμμετέχει το ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που απασχολείται στο Νοσοκομείο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και με οποιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης. Επίσης, μπορούν να συμμετέχουν και οι ειδικευόμενοι ιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων ως χειρουργοί Β’ και Γ’. Το προσωπικό συμμετέχει εφόσον δεν εφημερεύει, δεν απασχολείται υπερωριακά, ούτε σε απογευματινά ιατρεία κατά την ολοήμερη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Ως προϋπόθεση συμμετοχής των ιατρών στα απογευματινά χειρουργεία, ορίζεται η διατήρηση του αριθμού των χειρουργικών επεμβάσεων και επεμβατικών πράξεων που διενεργούνται κατά τη διάρκεια του τακτικού ωραρίου λειτουργίας του Νοσοκομείου, ανά τμήμα/κλινική και ανά εξάμηνο.

Σε περίπτωση μη τήρησης της παραπάνω προϋπόθεσης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου, με αιτιολογημένη απόφασή του, δύναται να ανακαλέσει την απόφαση για τη λειτουργία της κλινικής πέραν του τακτικού ωραρίου, μέχρι την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της.

Οι αμοιβές που θα καταβάλουν οι ασθενείς θα κυμαίνονται από 300 έως 2.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπεγράφη η ΚΥΑ για τα απογευματινά χειρουργεία

Υπουργείο Υγείας: Δωρεάν υγιεινά τρόφιμα στο πρόγραμμα κατά της παιδικής παχυσαρκίας

Γεγονός η πρώτη εγκυμοσύνη στην Ελλάδα μετά από μεταμόσχευση κρυοσυντηρημένου ωοθηκικού ιστού

gazzetta
gazzetta reader insider insider