Ψυχίατροι: Να επανεξεταστεί η εγκύκλιος για άτομα που προσέρχονται σε μονάδες ψυχικής υγείας με εισαγγελική εντολή 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψυχίατροι: Να επανεξεταστεί η εγκύκλιος για άτομα που προσέρχονται σε μονάδες ψυχικής υγείας με εισαγγελική εντολή 
Τους προβληματισμούς τους για την τελευταία εγκύκλιο του Υφυπουργού Υγείας, αρμοδίου για τα θέματα ψυχικής υγείας, που αφορά τη διαδικασία εισαγωγής ατόμων κατόπιν εισαγγελικών εντολών [Ν. 2071/1992 (Γ3α/Γ.Π.ΟΙΚ.6388-01/02/2024)], εκφράζουν με κοινή ανακοίνωση τους η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος – Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων.

Τους προβληματισμούς τους για την τελευταία εγκύκλιο του Υφυπουργού Υγείας, αρμοδίου για τα θέματα ψυχικής υγείας, που αφορά τη διαδικασία εισαγωγής ατόμων κατόπιν εισαγγελικών εντολών [Ν. 2071/1992 (Γ3α/Γ.Π.ΟΙΚ.6388-01/02/2024)], εκφράζουν με κοινή ανακοίνωση τους η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος – Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, που είχε άμεση εφαρμογή, οι αστυνομικοί που συνοδεύουν άτομο στα ΤΕΠ ενός νοσοκομείου για ψυχιατρική εξέταση μετά από εισαγγελική εντολή αποχωρούν πριν καν αρχίσει η εξέταση του, αφαιρώντας όλα τα μέτρα που έχουν λάβει έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του ίδιου αλλά και του περιβάλλοντος.

Ως συνέπεια, εξεταζόμενοι με ποικίλου βαθμού διαταραχή της συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης και της καταστροφικής συμπεριφοράς έναντι του εαυτού τους και τρίτων, αφήνονται πρόωρα στην ευθύνη νοσηλευτικών μονάδων οι οποίες δεν έχουν ως σήμερα καταλλήλως στελεχωθεί και οργανωθεί χωροταξικά.

«Τα ανωτέρω μπορεί να έχουν σοβαρότατες συνέπειες στην υγεία και στη σωματική ακεραιότητα, τόσο των εξεταζόμενων όσο και του προσωπικού. Επίσης, μπορεί να οδηγήσουν σε αποκλεισμό από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας άτομα που τις έχουν απόλυτη ανάγκη.

Κατά τη γνώμη μας, για την εφαρμογή της εγκυκλίου απαιτείται η πρόσληψη ειδικά εκπαιδευμένου και αριθμητικά ικανού προσωπικού, προκειμένου να είναι δυνατή η ασφαλής εξέταση, πρώτα από όλα το άτομο που εξετάζεται, καθώς και η ασφαλής μεταφορά του μεταξύ των διάφορων τμημάτων του νοσοκομείου. Απαιτείται, επίσης, η διαμόρφωση των χώρων εξέτασης με τέτοιον τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων μερών και όπως, βεβαίως, επιβάλλεται από τις διεθνείς καλές πρακτικές», αναφέρουν οι επιστημονικές εταιρείες.

Όσον αφορά στους ανήλικους, τονίζουν ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος δημιουργεί μια σειρά από ανυπέρβλητα εμπόδια που κάνουν απαραίτητη την ύπαρξη και ενός μηχανισμού που να διασφαλίζει:

  • την μεταφορά τους σε άλλο νοσοκομείο σε ψυχιατρική κλινική ενηλίκων, μετά την ψυχιατρική αξιολόγηση, αφού συχνά δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη στο νοσοκομείο που εξετάζονται
  • την επιστροφή τους στην οικογένεια (ή σε πλαίσιο φροντίδας), για εκείνους που δεν συνοδεύονται από συγγενείς ή κηδεμόνες, αν κριθεί ότι δεν χρήζουν νοσηλείας

Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος – Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων ζητούν την άμεση επανεξέταση της εγκυκλίου και την έναρξη διαλόγου με σαφή ημερομηνία ολοκλήρωσης αυτού, προκειμένου να διαμορφωθεί και να εφαρμοστεί και στη χώρα μας ένα σύγχρονο πλαίσιο μεταφοράς και εξέτασης κατόπιν εισαγγελικών εντολών έτσι ώστε να παρέχεται η αναγκαία ιατρική φροντίδα, με διασφάλιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας. Οι δύο επιστημονικές εταιρείες δηλώνουν ότι «παραμένουν πάντα στη διάθεση του Υφυπουργού και του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να συμβάλλουν στην επίλυση χρόνιων και σοβαρών προβλημάτων που αφορούν γενικότερα τη φροντίδα παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με προβλήματα ψυχικής υγείας στη χώρα μας».

«Καμπανάκι» και από την ΠΟΕΔΗΝ

Τον κώδωνα του κινδύνου είχε κρούσει προ ημερών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.

Σε επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη τη Δευτέρα (5/2), η Ομοσπονδία, επισημαίνει την επικινδυνότητα της πρακτικής αυτής, τόσο για το προσωπικό των μονάδων όσο και για τους ίδιους τους ασθενείς, τονίζοντας ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να «θρηνήσουμε θύματα» με την εφαρμογή της.

«Ένας ψυχικά ασθενής που μεταφέρεται με χειροπέδες σε περιπολικό και με συνοδεία πολλών αστυνομικών αφήνεται ελεύθερος όταν πατάει το πόδι του στα Επείγοντα, χωρίς να παραμένουν οι αστυνομικοί στην εξέταση και χωρίς να τον συνοδεύσουν στην κλινική που εισάγεται.

Με την εφαρμογή αυτής της εγκυκλίου θα έχουμε αποδράσεις ψυχικά ασθενών, επιθέσεις βίας σε βάρος του λιγοστού προσωπικού των Επειγόντων και κατά των άλλων ασθενών που περιμένουν για εξέταση στα επείγοντα. Ποιος ο λόγος να εκδοθεί μια τέτοια εγκύκλιος χωρίς διάλογο;», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Δεν κατανοούμε τον θεραπευτικό λόγο που επικαλούνται, όταν οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι, για να εκτελέσουν την εισαγγελική εντολή, να μεταβούν στα σπίτια των ασθενών και να τους διακομίζουν μέσα σε περιπολικά με χειροπέδες παρά τη θέλησή τους. Την θεραπευτική προσέγγιση την σκέφτονται μόνο εντός των Μονάδων Ψυχικής Υγείας;», προσθέτει η Ομοσπονδία, ζητώντας άμεση απόσυρση της εν λόγω εγκυκλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider