Αυστηροποίηση των ποινών για απειλές και βιαιοπραγίες κατά υγειονομικών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυστηροποίηση των ποινών για απειλές και βιαιοπραγίες κατά υγειονομικών
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκφράζει την ικανοποίησή του, καθώς θεωρεί ότι η ρύθμιση αυτή δυνητικά θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε βιαιοπραγίες.

Αυστηροποιούνται οι ποινές για όσους εκτοξεύουν απειλές ή βιαιοπραγούν κατά ιατρών και λοιπών υγειονομικών, με την προσθήκη του άρθρου 25 στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 25 του σχεδίου νόμου, με τίτλο «Διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας νοσηλευτικών ιδρυμάτων – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα», αναφέρεται:

«Όποιος εισέρχεται σε χώρο υγειονομικής περίθαλψης και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του υγειονομικού προσωπικού, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία του, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκφράζει την ικανοποίησή του, καθώς θεωρεί ότι η ρύθμιση αυτή δυνητικά θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε βιαιοπραγίες, εάν -όπως τονίζει- εκπληρωθούν και οι συνθήκες στελέχωσης ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού φύλαξης. Ο ΠΙΣ δεσμεύεται, επίσης, να καταθέσει νέες προτάσεις στον Υπουργό Δικαιοσύνης, με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση της νομολογίας και τη συνολική αντιμετώπιση του απαράδεκτου φαινομένου της άσκησης βίας προς ιατρούς και νοσηλευτές στις δομές Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΙΣ έχει αναδείξει την τελευταία διετία τη «βία κατά της λευκής μπλούζας» με δύο εκστρατείες ενημέρωσης της κοινωνίας και με επανειλημμένες επαφές με τις ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης, καταθέτοντας συνολικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τη λήψη μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου επιθέσεων κατά ιατρών και νοσηλευτών είχε προαναγγείλει τον προηγούμενο μήνα οΥπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Μελετάται επίσης, η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τους δράστες ούτως ώστε να αυστηροποιηθούν οι ποινές. Βρισκόμαστε σε επαφή με το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να εκπονήσουμε μια νέα ή νέες ρυθμίσεις», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο Υπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ηλεκτρονικός έλεγχος διακίνησης φαρμάκων: «Τσουχτερά» τα πρόστιμα για τους παραβάτες

8 τρόποι για να αποφύγετε τον πόνο στον αυχένα

Νέες διοικήσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο Ζάππειο

gazzetta
gazzetta reader insider insider