Αυτό το Πάσχα θα θυμίζει κάτι από τον παλιό καλό καιρό. Ωστόσο, αυτές τις μέρες υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγετε από τον έλεγχο, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες φαγητού και αλκοόλ.
Αναγνωρίζοντας τις παγίδες του Πάσχα, ο κος Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center, δίνει συμβουλές για ασφαλείς διατροφικές «διαδρομές».
Η μετάβαση από την νηστεία στην ομαλή διατροφή θα πρέπει να γίνει προσεχτικά. Τα άτομα που νηστεύουν, αποκλείουν από τη τροφή τους το κρέας, το οποίο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και η διατροφή τους είναι κυρίως χορτοφαγική, με μεγάλη πρόσληψη υδατανθράκων από φρούτα, ζυμαρικά, όσπρια και λαχανικά.
Την ημέρα του Πάσχα, η αλλαγή στην ποιότητα του φαγητού καθώς και η υπερβολική και απότομη πρόσληψη κρέατος, που είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά ,θα οδηγήσει αρκετούς σε δυσπεψία, φούσκωμα και καούρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το στομάχι να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες γαστρικών οξέων για να χωνέψει την τροφή, τα οποία όταν βρίσκουν διέξοδο προς τα πάνω, προκαλούν αυτή την δυσάρεστη κατάσταση της καούρας.
Μερικές συμβουλές για να αποφύγετε την καούρα:
· Μασάτε αργά.
· Συμπεριλάβετε στα γεύματά σας πράσινες σαλάτες, Προτιμήστε να τις καταναλώνετε πριν από τα άλλα φαγητά, ώστε να περιορίζετε το αίσθημα της πείνας.
· Μην γεμίζετε υπερβολικά το πιάτο σας. Προτιμήστε μικρές μερίδες
· Πίνετε άφθονο νερό.
· Αποφύγετε την υπερκατανάλωση ροφημάτων με ανθρακικό.
· Αποφύγετε τα γλυκά που είναι εξίσου πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά.
· Αποφύγετε να ξαπλώνετε ή να κάνετε άλλες δραστηριότητες μετά το φαγητό. Εάν θέλετε να διευκολύνετε την πέψη, να κάνετε έναν ήρεμο περίπατο, με αργό βήμα.
· Μην καπνίσετε αμέσως μετά το φαγητό.
· Πάρτε αλγινικά, που θα σας απαλλάξουν και θα σας ανακουφίσουν ταχύτατα από το αίσθημα της καούρας και της δυσπεψίας.
· Να μην παραλείψετε να ενημερώσετε τον γιατρό σας, αν διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματα δεν υποχωρούν.