Στα 942 τα φάρμακα που εντάχθηκαν στη «θετική λίστα» την τελευταία τριετία -Το 1/3 ογκολογικές θεραπείες

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 942 τα φάρμακα που εντάχθηκαν στη «θετική λίστα» την τελευταία τριετία -Το 1/3 ογκολογικές θεραπείες
Ο Υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι έχουν υλοποιηθεί πολύ σκληρές τιμολογιακές πολιτικές και πολιτικές διαπραγμάτευσης, αναγνωρίζοντας ότι στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων, η φαρμακοβιομηχανία έχει φτάσει στα όριά της.

Συνολικά 942 φαρμακευτικά προϊόντα εντάχθηκαν στον κατάλογο των αποζημιούμενων φαρμάκων την τελευταία τριετία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση με θέμα το «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Κατά του Καρκίνου», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), σε συνεργασία με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Από αυτά, τα 309 αφορούν σε ογκολογικά φάρμακα και έχουν όλα αξιολογηθεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης & Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ), όπως διαβεβαίωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Φλώρα Μπακοπούλου.

«Έχουμε αξιολογήσει όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που έχουν ενταχθεί στη λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων. Από τα 942 συνολικά προϊόντα που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων την τελευταία τριετία, τα 309 αφορούν σε ογκολογικά φάρμακα. Άρα, το 1/3 είναι ογκολογικά φάρμακα και από την πλευρά της Επιτροπής Αξιολόγησης δεν υπάρχει κάποιο προϊόν το οποίο να εκκρεμεί», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Μπακοπούλου.

Η ίδια τόνισε ότι τα ογκολογικά προϊόντα αποτελούν προτεραιότητα και στη χώρα μας αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως σημείωσε, ο Ευρωπαϊκός κανονισμός, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή το 2025, ξεκινά με προτεραιότητα τα ογκολογικά προϊόντα, τα οποία θα αξιολογηθούν ευρωπαϊκά. «Ένας εκ των πυλώνων του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του καρκίνου αφορά στην καθολική, δωρεάν και ασφαλή πρόσβαση στα φάρμακα», υπογράμμισε.

«Σήμερα είμαστε εδώ, για να συζητήσουμε πώς μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόληψης, διαχείρισης και καταπολέμησης του καρκίνου, πάντα με επίκεντρο τον ασθενή. Εμείς, εκπροσωπώντας τα καινοτόμα, αλλά και τα καθιερωμένα φάρμακα, που δεν παύουν να είναι απαραίτητα όπως διαπιστώνουμε αυτές τις μέρες, είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες και νέες θεραπείες. Ωστόσο, θα πρέπει και η Πολιτεία να συνειδητοποιήσει πως οι φαρμακευτικές θεραπείες σώζουν ζωές και πως θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά να αναθεωρήσει τα κονδύλια για τη χρηματοδότησή τους. Και όχι να προσδοκά πως με την τακτική των αλόγιστων υποχρεωτικών επιστροφών, η εισροή της καινοτομίας στη χώρα παραμένει δεδομένη», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Έπιασαν «ταβάνι» οι διαπραγματεύσεις

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, παραδέχθηκε ότι έχουν υλοποιηθεί πολύ σκληρές τιμολογιακές πολιτικές και πολιτικές διαπραγμάτευσης, αναγνωρίζοντας ότι στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων, η φαρμακοβιομηχανία έχει αγγίξει τα όριά της. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων έχει «πέσει» η αύξηση του προϋπολογισμού, ενώ ειδικά όσον αφορά στο σκέλος των καινοτόμων θεραπειών υπογράμμισε ότι θα πρέπει να τις λαμβάνουν οι ασθενείς που τις έχουν ανάγκη. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το 2023 θα δοθεί έμφαση στο να λαμβάνουν οι ασθενείς τις θεραπείες που χρειάζονται σε μια πιο εξορθολογισμένη διαδικασία, ώστε να υπάρχει οικονομικό ενδιαφέρον των εταιρειών ως προς την εισαγωγή των θεραπειών αυτών στη χώρα μας.

«Θεωρώ αυτά τα οποία πήραμε το 2021, που είναι μεγάλη επιτυχία για το κράτος να κλείνει με κλειστούς προϋπολογισμούς 920.450.000, προφανέστατα δεν μπορεί να πάει παραπάνω ως προς την πίεση των φαρμακευτικών εταιρειών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ο Έλληνας ασθενής αυτή τη στιγμή έχει πρόσβαση στις καλύτερες θεραπείες και ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει τα λιγότερα χρήματα. Εδώ, ωστόσο, δοκιμάζονται και οι αντοχές της φαρμακοβιομηχανίας. Υπάρχει ένας κίνδυνος, τον οποίο αντιλαμβάνομαι ως Υπουργός: η πίεση με τις περιοριστικές πολιτικές στο κομμάτι αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να μην έρχονται θεραπείες στη χώρα. Συνεπώς, πρέπει να βρούμε τη μεγάλη ισορροπία», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι αυτό είναι το ζήτημα που θα απασχολήσει το 2023. «Θεωρώ ότι έχουμε αρχίσει να λειτουργούμε σε επίπεδο διαπραγμάτευσης και αξιολόγησης, θα πρέπει όμως με αυτή τη λειτουργία να πάμε και ένα βήμα παρακάτω: να έρχονται θεραπείες εκεί που τις χρειαζόμαστε και προφανώς αυτό σημαίνει και αύξηση στον προϋπολογισμό», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της συζήτησης, όλοι οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο και στην άμεση εφαρμογή του, με σημαντικές προτεραιότητες -πέρα από την πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες-την ενδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, την επέκταση ενημερωτικών και προληπτικών προγραμμάτων ήδη από την παιδική και εφηβική ηλικία, την αποζημίωση των βιοδεικτών, την μη έναρξη ή/και η διακοπή του καπνίσματος, την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Καρκίνου, τις αλλαγές στην οργάνωση των ογκολογικών κλινικών και την καλύτερη οργάνωση των Κλινικών Μελετών και την αναγνώριση της αξίας τους για τους ασθενείς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου - Oι προκλήσεις για την Ελλάδα

Πλεύρης: «Όχημα» για την καταπολέμηση του καρκίνου τα προγράμματα προληπτικού ελέγχου – Τα μεγάλα στοιχήματα

Ελλείψεις φαρμάκων: Οι 4 προτάσεις του ΙΣΑ - Το μήνυμα Πατούλη

gazzetta
gazzetta reader insider insider